Refinansiering av skuld

Att refinansiera handlar om att man ersätter befintliga skulder med nya lån, vilka har andra villkor än de ursprungliga hade. I Norge finns det tre vanliga former av refinansiering:

  • Refinansiering intecknad på sin nuvarande bank
  • Att flytta refinansieringen till en annan bank
  • Att refinansiera andra skulder

Anledningen till att refinansiering görs är för att man vill få bättre villkor på skulden man har. Detta sker genom att man tar nya lån med lägre ränta och betalar sedan tillbaka den gamla skulden med det nya lånet.

Refinansiering av bolån

Det är idag vanligt att man refinansierar av bolån i Norge. Ofta görs detta genom att man har en ny värdering av sitt boende eller pantobjekt. Därefter ansöker man om en ny långivare som man kan inleda bättre lånevillkor med. Desto bättre ekonomiska förutsättningar du har, ju lättare har du att få lånet beviljat. Detta kan till exempel handla om att du har, och har haft, en fast inkomst och har en säkerhet i form av bostadsrätt du kan uppvisa för banken. Det är oftast mest gynnsamt att omförhandla villkoren för lån om det är upp till 60 procent av fastighetens värde.

Vad som kan hända när man gör en ny värdering av sitt boende är att huset har ökat i värde sedan sist det värderades. Detta gör att lånet man tidigare tagit inte utgör lika stor procentdel av husets pris som det tidigare gjort. Till exempel kan man från början tagit ett lån som täckte 75 procent av kostnaden för huset, men när värdet på huset har ökat kan bostadslånet utgöra exempelvis 55 procent av den totala summan. Procentsatsen ligger då under 60 procent, vilket är fördelaktigt.

Det är också vanligt att refinansiera genom att flytta sitt bostadslån till en annan bank. Även i den här situationen är målet att få bättre lånvillkor och lägre ränta, vilket i sin tur leder till lägre lånekostnader. Det är vanligt att man gör detta genom att först göra en ny värdering av sin bostad och därefter presentera detta för den nya banken samt det nuvarande lånet. Om man får bättre premisser hos den nya banken kommer man kunna betala tillbaka det gamla lånet med det nya.

Vill du läsa fler artiklar?

Ange din epost här så kommer du få unika artiklar som jag enbart skickar ut via mail.

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: