11 Enkla sätt för Dig att få Mer Pengar Över varje månad!

Känner du att det är svårt att få pengar över att spara varje månad? I så fall är du inte ensam. Ofta vill man inte offra de lite dyrare vanorna man har för att kunna spara några extra slantar. Men varje extra krona du lyckas spara varje månad kommer över tiden kunna göra underverk på din förmögenhet.

Därför är det högst intressant för Dig att se till att summan du sparar varje månad är så stor som möjligt! Ett sätt är att öka sina inkomster varje månad. Ofta har man bara lönen som sin enda inkomst vilket inte alltid är så enkelt att öka.

Men du kan vara lugn, det finns väldigt enkla knep du kan ta till som för vissa har inneburit att man sparat tusentals kronor extra varje månad. Och det bästa utav allt – de flesta kräver inte någon större insats eller uppoffring från din sida!

I det här inlägget tänkte jag ge Dig 11 konkreta och enkla sätt för att få mer pengar över varje månad. Alla dessa tips är saker du kan göra redan idag och kräver alltså ingen större insats. Men de kan ändå göra en enorm skillnad för dig och din privatekonomi.

Kom ihåg – det är en sak att läsa om sätt att få mer pengar. Men för att det verkligen ska göra skillnad för dig krävs det att du tar initiativ och faktiskt gör saker!

Förbättra din ekonomi redan idag genom att ta initiativ!

(I slutet av inlägget hittar du en sammanfattning över samtliga tips jag ger)

Tips #1:Gör en Matbudget

Ett stort missförstånd hos många är att man måste handla dyr mat på den finaste affären för att kunna äta riktigt bra. Så är verkligen inte fallet. Istället handlar det om planering. Ett enkelt sätt att spara pengar inom denna kategori är att göra en matbudget i början av månaden. Här sätter du upp hur mycket du vill lägga på mat varje månad och utgår sedan från den siffran när du ska handla. Det viktiga sedan är att i slutet av varje vecka (eller början) sätta sig ner och göra en inköpslista.

Då kanske du tänker att det är svårt att komma på alla veckans maträtter när man sitter där. Visst kan det vara så men samtidigt har du en enorm tillgång till tips och inspiration bara genom att surfa runt bland nätets alla receptsidor. Det är ju betydligt enklare att komma på bra maträtter hemma i lugn och ro än när du är i själva mataffären.

Så med andra ord, du får bättre mat och sparar mer pengar!

Tips #2: Ta cykeln till jobbet

Det här är ett tips som många har hört men få egentligen testat på. Här kanske du tänker att visst sparar man någon krona på att ta cykeln till jobbet men vad gör det. I själva verket så kan det ha en enorm påverkan på hur din ekonomi utvecklas. Det är svårt att förstå hur mycket man faktiskt tjänar på att ta cykeln istället för bilen och nu tänkte jag lista några anledningar som jag tror kan få dig att förstå. Man måste egentligen testa detta koncept för att inse hur bra det faktiskt är.

 • Bensinpriset är skyhögt. Även om du bara har en kortare sträcka till jobbet så rinner bensinpengarna iväg. Oftast kostare det mer än vad folk tror att ta bilen. Tänk dig att få en mindre bensinräkning varje månad.

 • Bilens reparationskostnader kommer bli mindre. För det är inte bara bensinen som kostar pengar utan även själva slitaget på bilen kommer kosta pengar i det långa loppet.

 • Du får en massa motion! Inte nog med att du sparar en massa pengar. Du kommer få betydligt bättre kondition och därmed må bättre. Snacka om win-win situation.

Tips #3: Jämför El-priser!

Är du en av alla dem som inte aktivt valt vilket elbolag du vill ha? I så fall kanske du betalar 1000-tals kronor mer per år än de personer som faktiskt aktivt valt att byta till ett billigare alternativ. Det bästa i kråksången är att det aldrig varit enklare att byta elavtal.

När jag precis flyttade in i min nya lägenhet valde jag att använda sidan Compricer.se för att se vilket alternativ som var bäst för mig. Framförallt ville jag ha ett billigt alternativ.

Sidan är hur pedagogisk som helst och visar all information du behöver. Där kunde jag även sortera bort bolag som krävde att man band upp sig under en viss tid. Med andra ord kan du välja helt hur ditt avtal ska se ut och sedan jämföra priser.

Vill du minska dina Elkostnader? Gå in på Compricer.se och jämför priser så kommer du se hur mycket billigare det kan bli.

Tips #4: Jämför priset innan du köper!

Precis som att du kan jämföra priser på olika elavtal så kan du på samma sätt jämföra priser på det mesta som du vill köpa online. Fördelen med det är att du kan se vad du får betala för samma produkt hos olika återförsäljare.

En tjänst som jag alltid använder när jag ska köpa lite större saker så som tv, dator, kamera osv är sidan Prisjakt.nu. Sidan är hur enkel som helst och du kan jämföra en massa olika produkter och samtidigt se vad andra personer som redan köpt produkten säger om den. Med andra ord får du både användarfeedback från personer som faktiskt använt produkten samt en jämförelse av priset.

Testa själv och gå in på Prisjakt för att jämföra lite priser. Väldigt användbart.

Tips #5: Sänk dina Courtage-avgifter

Om du läser den här bloggen så har du säkert ett intresse av aktier, fonder och olika sparformer. I själva verket så borde alla ha ett sparande av något slag så har du ännu inte börjat med ett aktivt sparande så kan det här tipset vara ännu mer aktuellt.

Sparande och investerande är alltid förknippat med vissa avgifter. Hos de traditionella bankerna så är dessa avgifter ofta höga av den enkla anledningen att de behöver betala alla flottiga kontor som de har runt om i landet. Idag finns det alternativa banker som inte har dessa utgifter och kan därför ge dig betydligt lägre avgifter! En sådan så kallad internetmäklare är Avanza.

Avanza erbjuder aktieaffärer till så lite som 1 kr per affär. Det är inte ovanligt att banker har ett minsta courtage på 99 kr vilket därmed blir väldigt dyrt för dig som inte kan spara eller investera så mycket varje månad. När jag började med aktier så använde jag ett värdepapperskonto hos min vanliga bank. Eftersom jag inte hade så mycket pengar vid den tiden kunde jag bara investera några få tusenlappar till en början. Med en courtageavgift på nästan 100 kr blir det en påverkan av 10 % på en tusenlapp! Det är mer än vad börsen i regel stiger med varje år. Med andra ord kommer du inte ens gått med vinst i din investering på 1000 kr ens om din aktie du valt går upp med 10 %. Därför bör du verkligen se upp med dessa avgifter.

Jag har allt mitt sparande hos Avanza och har flera bekanta som inte är lika aktiva sparare men som ändå sett fördelarna med Avanza som är riktigt nöjda.

Gå till Avanzas hemsida så kan du läsa mer om hur du kan öppna ett Gratis konto redan idag!

Föresten, Avanza erbjuder idag marknadens helt Avgiftsfria fond Avanza Zero. En fond du kan spara i utan några som helst avgifter. Är faktiskt lika bra som det låter.

Tips #6: Dags att göra Matlådor!

Återigen ett tips som få verkligen förstår hur mycket pengar det sparar om man faktiskt följer det. Men om du väljer att ta med matlådor till jobbet eller skolan istället för att äta ute kommer du spara pengar. Det finns många som äter ute flera gånger i veckan och bara genom att byta ut ett av dessa tillfällen kommer du spara pengar. Byter du ut alla tillfällen mot matlådor kommer du spara massor av pengar!

Nu säger den kritiska att mat smakar illa dagen efter osv. Visst, om du jämför med en dyr 85+ kr lunch så kommer det inte smaka lika bra, men sen kanske det kostar dig 70 kr mindre också och egentligen handlar det bara om att vänja sig.

Om du är noga med din matplanering som jag skrev om i tips #1 kommer du få riktigt fina matlådor. Våga prova en vecka!

Tips #7: Byt till billigare försäkringar

Du precis som många har säkert en rad olika försäkringar. Idag kan man försäkra allt ifrån båten, katten till hemmet. Försäkringar är viktiga och vissa är vi tvungna att ha. Idag finns det väldigt många försäkringsbolag på marknaden vilket är en fördel för dig som konsument. För priset på likartade försäkringar kan variera väldigt kraftigt från bolag till bolag. Därför är det viktigt för dig att jämföra olika försäkringsbolag så Du inte betalar mer för något du kan få billigare bara genom några klick.

Ett enkelt sätt att jämföra försäkringar är på sidan Insplanet. Där får du svart på vitt vad olika försäkringar kostar och det är enkelt att direkt byta försäkring om man så skulle vilja. Jag har själv jämfört försäkringar där och sparat flera hundra varje månad,och då är jag ändå student och har varken bil eller djur.

Gå till Insplanet och jämför priset mot vad du har idag. Du kommer bli förvånad över hur mycket du kan spara. Och det fina är att du bara är några klick bort från att spara massor av pengar varje månad.

Klicka här för att gå till Insplanet.

Tips #8: Få bättre lånevillkor

När vi någon gång i livet väljer att köpa eller investera i större saker går det ofta hand i hand med att ta lån hos banken. De flesta lånar någon gång i livet pengar till olika saker och med dessa lån kommer både amorteringar och räntekostnader. Det sistnämnda där är extra intressant då det är en utgift som egentligen inte ger något mer när man väl fått lånet, utan bara är en kostnad.

Kostnaden för ett lån alltså räntan man betalar kan variera väldigt kraftigt beroende på vilken långivare man har. Här har Du alltså möjligheten att påverka även denna kostnad och om du väljer att jämföra denna kostnad mot det du har nu kan du kanske spara tusenlappar varje år!

Ett enkelt sätt att jämföra olika lån är att även här använda Lendos sida. Det är både enkelt och snabbt.

Gå till Lendo och titta hur mycket du kan spara varje månad!

Tips #9: Överväg att låna Böcker istället för att köpa

Det här är något som varje student har en enorm fördel av att göra. Kurslitteratur kostar väldigt mycket pengar och det är rätt stor sannolikhet att många har läst kursen innan dig och därmed har kursböcker som de inte längre använder. Kolla runt bland folk du känner om du kan låna böckerna av någon. Ett annat sätt är också att kolla runt bland alla sidor som säljer begagnade kurslitteratur.

För dig som inte studerar så kan det vara ett bra tips att besöka biblioteken oftare. Visst är det kul att ha vissa böcker men samtidigt så samlar många damm när man läst färdigt dem.

Tips #10: Stäng av El-apparater och tänk på miljön

En ful ovana hos många är att man låter elektriska apparater stå på även fast de inte används. Dessa drar då en massa elektricitet i onödan vilket varken är bra för miljön eller din plånbok.

Dra ut tv:n och dator när du inte använder dem. Ha inte alla lampor tända i rum som ingen är i. Alla dessa åtgärder kommer spara åtskilliga kronor åt dig samtidigt som du spar på jordens resurser en aning.

Tips #11: Ring och Surfa billigare

Telekombranschen har på senare år fullkomligt exploderat av aktörer. Med denna bredd så skiljer sig även priserna åt väsentligt och du bör verkligen se över vad du egentligen betalar för då andra aktörer kanske erbjuder lika eller bättre tjänster för en billigare slant.

Jag är inte jätteinsatt i den här branschen men tänkte tipsa om Hallon.se som jag har använt mig av de senaste åren. Hos Hallon.se kan du få både kontantkort, abonnemang och erbjudande på olika telefoner och allt detta till ett väldigt lågt pris. Och inte nog med det så är deras nät riktigt bra. Har aldrig haft problem med täckning hur som helst.

Om du vill ringa billigare eller kanske är ute efter en ny telefon, kolla in Hallon.se hemsida och se hur mycket pengar du kan spara.

Tills sist.

Kom ihåg, du kan aldrig spara pengar om du inte gör slag i saken och agerar. Testa någon av tipsen i det här inlägget redan idag, de flesta tar inte speciellt lång tid och det kommer säkerligen sänka dina utgifter så att Du kan få en bättre ekonomi!

Här kommer en sammanfattning på listan så du kan spara pengar redan idag!

 1. Gör en Matbudget.
 2. Ta cykeln istället för bilen.
 3. Gå till Compricer.se och jämför EL-priser.
 4. Använd Prisjakt för att jämföra priser innan du handlar.
 5. Öppna ett Gratis konto hos Avanza och sänk dina fond, aktie och sparutgifter.
 6. Gör matlådor.
 7. Gå till Insplanet och hitta billigare försäkringar.
 8. Gå till Lendo och hitta lån med lägre räntekostnader.
 9. Låna böcker istället för att köpa.
 10. Stäng av el-apparater när du inte använder dem.
 11. Kolla in Hallon.se och se om du kan sänka din telefonräkning.

Foto: Images_of_money (Flickr)

Börja skapa Passiva Inkomster gratis hos Avanza!

Genom att skaffa ett gratis aktiekonto hos Avanza kan du redan idag börja bygga en portfölj som ger passiva inkomster.

Skapa Passiva Inkomster!

{ 6 comments… read them below or add one }

Daniel augusti 29, 2012 kl. 05:42

Bra skit!

Framförallt tips 1 och 2 sparar stora summor för mig!

Svara

Newman september 22, 2013 kl. 01:36

Bra tips!

Alla som bor i hyres- eller bostadsrätt skulle kunna använda den gemensamma tvättstugan istället för att tvätta och tumla hemma. Sparar nog en del pengar i längden 🙂

Svara

Fredrik september 22, 2013 kl. 08:03

Hej Newman,
Bra tips där! I alla fall alla som betalar sin el själva, kan helt klart spara ett par kronor.

Svara

Andreas december 18, 2013 kl. 01:00

Bra tips! Dags för mig att tjäna in lite deg! 🙂

Svara

mikael oktober 10, 2014 kl. 07:29

Bra tips. Kan rekommendera att köpa en riktigt bra frysbox och massa plastburkar (använder 0,5 l från COOP). Då är det bara att göra storkok på sina favoriträtter och frysa in. Brukar själv bl.a. göra olika grytor med råris. En frysbox möjliggör också bulk-köp när man ser att affären t.ex. rear ut kött, grädde… med kortdatum. Andra tips att få ner matkostnaden är att alltid äta havregrynsgröt till frukost, innan o efter träning istället för proteinpulver, ersätta komjölk med egengjord havremjölk (havregryn innehåller ca: 13 g protein/100 g o kostar ca: 7 kr/kg).

Ett annat tips är att storhandla max 1-2 gånger/månad, vilket man gör med en inköpslista och full mage. Då är risken mindre till impulsköp och man frigör även massa tid som man kan vara produktiv på, det gäller även matlagning. Man behöver inte laga mat varje dag om man har en frysbox full med sina favoriträtter eller kan mikra lite gröt m.m.

Svara

Fredrik december 18, 2014 kl. 08:01

Riktigt bra tips där mikael! det där med att storhandla några gånger per månad har verkligen sparat pengar åt vår familj. 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: