3 Böcker att läsa innan Du börjar investera i Aktier

Tycker du det verkar intressant att investera i Aktier men samtidigt känner att du saknar grundkunskapen? I så fall kommer du ha användning av det här inlägget. Att bli en duktig investerare tar tid, men genom att vara väl förberedd innan du börjar kan du undvika alla fällor som man lätt hamnar i som nybörjare. Därför tänker jag nu tipsa om 3 böcker att läsa innan du börjar investera i aktier.

Det här är tre böcker som jag själv läst och haft otrolig användning för. Ett tips när du läser sånna här typer av böcker är att läsa lite i taget. Man blir ingen expert på P/E tal, substansvärden och hela den biten på en dag utan det tar lite tid. Om du läser lite varje dag så kommer du nog snabbt se vad du lär dig samtidigt som du kanske prövar dig fram med att bygga upp en egen aktieportfölj.

 

Rich Dad, Poor Dad – Robert T Kiyosaki

Den här boken handlar inte direkt om aktiemarknaden utan om ämnet pengar. Rich Dad, Poor Dad är en så pass bra bok att jag tycker alla som är intresserade av aktier och investeringar bör läsa. Här får du veta varför man bör investera i aktier och inte bara ha pengarna på ett konto. Du får även veta vad som gör de rika rikare och de fattiga fattigare. Att bli rik är ingen hemlighet utan handlar snarare att förstå det mest grundläggande när det gäller pengar.

Det här är en bra bok att börja med och känner du att det här med aktier och börsen känns som ett spel och är väldigt osäkert kan det vara ännu bättre att läsa Rich Dad, Poor Dad.

 

Köp boken hos:
Adlibris 174 kr
Bokus 178 kr
Bokia 181 kr

 

One up on Wall street – Peter Lynch

Det här är min absoluta favoritbok som handlar om aktier. I One Up on wall street går Peter igenom det grundläggande fundamentala med aktiemarknaden så som hur man värderar ett bolag, jämför olika aktier osv. Han styrker även de olika delarna med exempel hämtade från verkligheten och investeringar som han själv gjort vilket är riktigt intressant.

Utöver själva analysen av bolag går Peter även igenom hur man kan kategorisera varje bolag utifrån vilken tillväxttyp det är. Genom att avgöra om den aktie man tittar på handlar om en “snabbväxare” eller en “långsam växare” kan man förvänta sig olika av själva aktien och han ger också tips på när man ska sälja respektive typ av aktie.

Du kommer lära dig mycket av den här boken som du kommer ha användning för när du börjar investera i aktier. Ett måste enligt mig.

Köp boken hos:
Bokus 99 kr
Adlibris 120 kr
Bokia 123 kr

 

The Warren Buffett Way – Robert G Hagstrom

Jag brukar ofta förespråka att oavsett vad man drömmer om eller vill utföra så ska man se upp till de personer som redan lyckats med det. Det vore därför dumt att hoppa över världens bästa investerare Warren Buffet när man pratar om aktier. Nu har Buffet aldrig själv skrivit någon bok men det här är väl så nära man kommer.

I The Warren Buffet Way får du veta hur Buffet själv gjorde för att bli en av världens rikaste. Den här boken kompletterar One up On Wall Street väldigt bra och även här får du lite mer kött på benen när det kommer till bolagsanalys. Det bästa är ändå berättelsen om hur Buffet lyckats som investerare vilket verkligen är imponerande.

 

Köp boken hos:
Adlibris 83 kr
Bokia 116 kr
Bokus 142 kr

 

Vad ska du göra när du läst böckerna?

När du läst alla eller kanske någon av dessa böcker är det hög tid att få lite praktisk erfarenhet och använda det du lärt dig. För att handla med aktier krävs det att du har en aktiedepå. Om du väljer att skaffa det via din bank kan du räkna med ganska höga så kallade courtage avgifter. Oftast är mini-courtagen 99 kr vilket innebär att den minsta avgiften per varje affär du gör är hela 99 kr. Man inser lätt att det då blir värdelöst om man inte har väldigt stora belopp att investera.

Det tips som jag brukar ge till folk som vill ha idéer på hur man börjar investera i aktier är att öppna ett gratis konto hos Avanza. Jag använder själv Avanza och är riktigt nöjd. Avanza erbjuder inte bara väldigt låga avgifter, utan har en snygg användarvänlig sida och bra support.

Klicka här för att läsa mer om Avanza och hur du kan öppna ett gratis konto.

Börja skapa Passiva Inkomster gratis hos Avanza!

Genom att skaffa ett gratis aktiekonto hos Avanza kan du redan idag börja bygga en portfölj som ger passiva inkomster.

Skapa Passiva Inkomster!

{ 2 comments… read them below or add one }

Benny oktober 21, 2011 kl. 01:10

Jag läste The Buffet Way i vintras, mycket läsvärd bok.
Man har mycket att lära av Warren Buffet, han har en väldigt sund synd på investering i aktier.

Forget about “mr Market” är något alla borde kunna klara av innan man går in på börsen 😉

Svara

Legendarisk oktober 21, 2011 kl. 03:40

Ja Buffet är då en klok investerare. Man har verkligen mycket att lära från den mannen. 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: