4 saker jag lärt mig om Börsen i år

Det har varit ett minst sagt turbulent börs-år. Kraftiga fall har avlösts av lika kraftiga stigningar även om trenden varit stadigt ner. Jag brukar säga att det är vid sådana här börsklimat som man lär sig mest om sig själv som investerare. Detta gäller givetvis andra saker med, men när det väl hettar till och saker inte går som man tänkt sig det är då man verkligen sätter sin disciplin på prov.

I det här inlägget tänkte jag ta upp fem saker som jag lärt mig om börsen det här året.

1. En liten vinst är bättre än en stor förlust

Något som alltid kommer in i bilden när pengar är delaktiga är uttrycket mycket vill ha mera. Man nöjer sig helt enkelt inte med en liten eller medioker vinst utan vill hela tiden ha mer. Vid framförallt ett tillfälle i år höll jag kvar vid en aktie som först steg 35% bara för att sedan falla till en förlust på 10%. Girigheten slog mig i magen och även om det inte var mycket pengar så lärde jag mig en läxa.

2. Låt dig inte ryckas med i kortsiktiga trender

Även om jag alltid håller en långsiktig horisont på mina placeringar så har jag inte undgått att tradea för lite mindre belopp med tanke på svängningarna. Det jag lärt mig då är att det svänger extremt fort och det är lätt att ryckas med i korta trender som uppstår. Jag är verkligen ingen teknisk analytiker och hela området är lite hal is för mig. Men hur som helst så har jag lärt mig att ha tålamod och vänta ut ett visst säljpris jag velat ha etc, istället för att hela tiden ändra en order.

3. Vad du än gör förlora aldrig pengar

Den alltid lika kloka Warren Buffet nämner ofta sina två regler där den första handlar om att aldrig förlora pengar och den andra säger att man aldrig ska glömma den första regeln. Det här har jag verkligen fått erfara den senare delen av året. Jag har för första gången legat i princip helt likvid och därmed missat en del tillfällen vid dippar. Samtidigt har jag inte förlorat ett öre vilket Buffet menar på är det viktigaste. Kan inte mer än hålla med gubben.

4. Sluta följa nyhetsflödet maniskt

Om det är något som jag verkligen är glad att jag insett är det faktum att man inte behöver följa nyhetsflödet timma in och timma ut. För det är väldigt lätt för media att publicera artiklar som alla har en viss ton, negativ eller positiv vilket därmed enkelt kan påverka ens investeringsbeslut. Det finns alldeles för mycket makro, statistik, och trender att ta del av vilket gör att många glömmer det mest grundläggande, att analysera själva bolagen!

Vad har du lärt dig om börsen i år? Dela med dig i en kommentar!

Börja skapa Passiva Inkomster gratis hos Avanza!

Genom att skaffa ett gratis aktiekonto hos Avanza kan du redan idag börja bygga en portfölj som ger passiva inkomster.

Skapa Passiva Inkomster!

{ 2 comments… read them below or add one }

Classier Corn december 16, 2011 kl. 08:50

Bra inlägg!
Jag publicerade idag bloggintervjun med dig!
http://www.classiercorn.com/2011/12/bloggintervju-27-legendarisk.html
Tack för din medverkan och för intressanta svar!

Svara

Fredrik december 16, 2011 kl. 11:48

Vad roligt! Tack för att jag fick vara med 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: