5 sätt att bli en Bättre Investerare

Jag antar att du precis som jag väljer investeringar som vi tror kommer ge oss högsta möjliga avkastning över tiden. Att låta pengarna ligga i madrassen är knappast ett alternativ då inflationen sakta men säkert kommer äta upp slantarna. De blir med andra ord mindre värda med tiden om man inte aktivt försöker placera pengarna där de kan generera avkastning.

Men när det kommer till avkastning så kan man inte bara tro att det är en bra investering för att man ska lyckas vara vinnande i längden. Här gäller det att basera sina beslut på väl valda grunder.

I det här inlägget tänkte jag ge dig 5 konkreta tips som kan underlätta dina investeringsbeslut och förhoppningsvis göra dig till en bättre investerare.

Bli en bättre investerare

1. Håll känslorna utanför ekvationen.
Det kan svänga kraftigt på börsen emellanåt och då gäller det att du håller huvudet kallt och inte gör något förhastat. Ett av de vanligaste nybörjarmisstagen hos investerare är att man fokuserar för mycket på aktiernas dagskurser och rycks med av stundande mentalitet. Detta leder oftast till att man säljer när allt rasar och total mörker utspelar sig, bara för att sedan köpa tillbaka när marknaden är på topp och allt är frid och fröjd.

Du hör ju själv hur dålig en sådan strategi låter, men ändå är det svårt att hålla sig till sin strategi och inte basera sina beslut på känslor när kasten är tvära på börsen. Lär dig att hålla känslorna på avstånd! Det kommer göra dig till en betydligt bättre investerare.

2. Analysera mera!
Om du verkligen vill hitta guldklimparna på börsen så gäller det att du börjar leta. Och leta på så många ställen du bara kan. Peter Lynch som är en världsberömd investerare har ofta påpekat att det krävs att man kollar på upp till 100 olika bolag för att man ska hitta ett som är en potentiell 1000%are. Därför gäller det att du kollar och jämför många bolag.

Jag själv tycker det är otroligt intressant med företag och ekonomi varav detta är något jag gör lite titt som tätt, men om du inte gillar den här biten av investerande så kan du ju kolla på de mest grundläggande sakerna hos varje bolag. Många aktier kan man utesluta direkt genom deras dåliga finanser och höga värderingar.

3. Håll ett öga på insiders.
Personer som på ett eller annat sätt har insyn i det egna bolaget är enligt svensk lag skyldiga att rapportera när de köper eller säljer aktier i det egna företaget. Detta är information som vem som helst kan ta del av. Använder du exempelvis FI.se (finansinspektionens hemsida) kan du enkel se vilka insynsregistrerade personer som gjort affärer i sina egna bolaget den senaste tiden.

Vad får man då för information från detta? Jag brukar se det så här vilket många kända investerare även påpekat, att det finns många anledningar till att sälja aktier i det egna bolaget. Bara för att en person har insyn i bolaget så är han eller hon bara människa för det. Kanske behöver personen i fråga pengar för att betala på huslånet eller liknande. Med andra ord så tycker jag personligen att information om insiders som säljer ska tas med en nypa salt. Dock med undantaget då en massa olika personer i bolaget helt plötsligt säljer vilket borde vara en varning.

Andra sidan myntet där personer köper i det egna bolaget är betydligt intressantare. Dessa personer vill ju precis som du och jag ha bästa möjliga avkastning på sina pengar så de lär ju knappast köpa aktier bara för att. När det gäller insiders som köper brukar jag titta på vilken befattning personen i fråga har (VD, styrelsemedlem etc) samt för vilka belopp. Om en person med annan befattning än VD eller styrelsemedlem handlar för stora belopp så tycker jag det är väldigt positivt.

4. Se över din strategi.
Det är otroligt viktigt att ha en plan för sitt sparande. Ännu viktigare är detta i oroliga tider som vi ser nu, när marknaden rör sig som en berg-och-dalbana. Se till att du har en strategi för hur du ska investera dina sparpengar, skriv ner den och följ den sedan. Detta går mycket hand i hand med punkt 1 om att hålla känslorna utanför bilden och hålla sig till planen.

5. Lär dig av dina misstag.
Alla gör vi misstag, framförallt i början. Det som skiljer proffsen från amatörerna beror mycket på hur vi förhåller oss till misstagen. En duktig investerare gör aldrig om samma misstag två gånger, medan en dåliga investerare tenderar att göra om samma dumma misstag gång på gång. Förlorar du pengar på att tradea med bull- och bearprodukter? Sluta med det i så fall. Dessa produkter passar uppenbarligen inte dig.

Vilka är dina bästa tips för att bli en bättre investerare? Dela med dig i en kommentar!

Börja skapa Passiva Inkomster gratis hos Avanza!

Genom att skaffa ett gratis aktiekonto hos Avanza kan du redan idag börja bygga en portfölj som ger passiva inkomster.

Skapa Passiva Inkomster!

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: