Jag tror ni är många som läser den här bloggen som drömmer om att starta eget företag. Kanske har du redan börjat med något som du tjänar pengar på och där du känner att det kan vara dags att ta steget mot att driva det som ett företag.
För min del var det precis så det började. Efter att ha byggt ett gäng sidor som jag såg att det gick att tjäna pengar på, kände jag att det vore både praktiskt och väldigt roligt att driva mitt alldeles egna företag, samtidigt som behovet av att fakturera växte.
På universitetet läste jag några kurser i företagsekonomi vilket var väldigt givande. Samtidigt är det en sak att läsa om något i teorin (väldigt djupgående teori med för den delen) och en annan sak att faktiskt göra något i praktiken. Men min iver och nyfikenhet på att driva eget var alldeles för stor för att sådana saker skulle stoppa mig.
När jag idag tittar tillbaka på uppstarten av mitt företag så är det några saker som jag lärt mig idag och som jag gärna skulle sett att någon verkligen poängterade för mig där vid uppstarten. Därför tänkte jag nu dela med mig av några tips som jag verkligen tror kommer underlätta för dig som vill starta eget företag.
Använd Verksamt.se
Även om du inte tänkt sköta något kring bokföring och den biten själv så kan det ändå vara bra att ha en hum om saker och ting. Det är lätt att missa möjligheter som företagare samt lätt att göra små misstag om man inte har lite kunskap om bokföring och hela skattebiten. En otroligt bra portal för sådana saker är verksamt.se vilket är ett initiativ av skatteverket och bolagsverket. Här får du svar på de flesta frågor som rör uppstarten, hur du driver samt utvecklar ditt företag. Det är även via den portalen som du kan ansöka om att starta företag.
Skaffa ett separat bankkonto
Som bekant så driver jag en enskild firma. Det innebär att företaget inte i sig är en juridiskt person vilket det är för exempelvis ett Aktiebolag. Men för den delen så ska man ändå se till att skilja på företagets pengar och sina privata. Du bör alltid göra det av den enkla anledningen att det blir så otroligt mycket enklare för dig att hålla koll på saker och ting.
Det jag senare gjorde var att skaffa Handelsbankens Enskilda Firma paket. Här får man ett eget affärskonto samt ett VISA Businesscard som är kopplat till detta konto. Alla köp till firman (Domän/Webbhotell etc) gör jag sedan med detta kort. Precis som att alla fakturor betalas via affärskontot. Du får även ett bankgiro kopplat till ditt affärskonto vilket innebär att du kan uppge ett bankgironummer när du fakturerar. Detta ser både proffsigt ut samtidigt som det är praktiskt.
För detta betalar jag några hundralappar per år. Väl värt det med tanke på hur lätt det blir att hålla koll på företagets pengaflöde.
Skaffa en pärm
Något som kan spara dig både tid och besvär är att skaffa en ekonomipärm. Inget hightech direkt utan en hederlig gammal pärm där du sätter in alla papper som rör företaget. Oavsett om det är kontoutdrag, fakturor så ska du se till att samla allt i denna pärm. Du kan aldrig spara för mycket papper i ditt företag och en vacker dag behöver du just det där papperet som du kanske annars hade kastat.
Bokför så ofta du bara kan
Jag använder Visma Enskild Firma när jag bokför. Det programmet är inte helt oväntat anpassat för Enskilda firmor. Om du också tänker bokföra själv vilket inte är särskilt svårt, så rekommenderar jag verkligen att du bokför så ofta du bara kan. Det blir så himla mycket enklare att bokföra när saker och ting ligger färskt i minnet. Gör du många köp från exempelvis en webbhotellsleverantör så kan det tillslut bli svårt att hålla isär olika köp. Men bokför du regelbundet så blir det betydligt enklare.
Fyll i en preliminär inkomstdeklaration
När du startar upp ditt företag så får man fylla i den preliminära vinsten man tror sig göra i företaget. Du betalar sedan in skatt varje månad baserad på denna siffra och tanken är att denna ska vara så nära verkligheten som möjligt.
Det första räkenskapsåret kan det vara svårt att göra en sådan uppskattning, så då gäller det att göra en så bra gissning som möjligt. Men åren efter brukar man ha någorlunda bättre koll.
Har du precis som jag ett annat arbete och driver firman vid sidan av, är det viktigt att fylla i en så kallad preliminär inkomstdeklaration. Med tanke på att vinsten i den enskilda firman kommer läggas till din vanliga lön, kan det bli så att du måste betala statlig skatt.
Så för att undvika att behöva göra en större skatteinbetalning nästa år är det därför bra att betala in skatt löpande som baseras på alla dina inkomster. Och fyller du då i en sådan deklaration så kommer skatteverket sedan ge dig en siffra på hur mycket skatt du ska betala in varje månad.
Ha roligt!
Sist men inte minst vill jag tipsa dig om att ha roligt! Ligg inte och kallsvettas om kvällarna för att du oroar dig för bokföring eller skattmasar. Så länge du inte gör något olagligt så tycker jag man ska se allt som en möjlighet att lära sig. Det är roligt att driva eget företag och man kan inte allt från början. Man gör misstag vilket man får så länge man ser till att lära sig av dem.
Det är heller inte så himla inveklat som man kanske kan tro till en början, och är man osäker på något finns det alltid folk att fråga.
Ring skatteverket om du har frågor om skatter. De brukar vara väldigt hjälpsamma och ge en tips om man behöver.
Så kom ihåg, se till att ha roligt och gå inte bara runt och oroa dig för saker som rör företaget. Man lär sig mycket med tiden även om det känns rörigt till en början.
{ 0 comments… add one now }