Amortera eller Investera

En balansgång som jag tycker kan vara lite knepig ibland är hur mycket av månadens överskott som ska investeras, respektive hur mycket som ska användas för att amortera ned lån.

Enkelt sett går det att räkna på. Jag menar, du vet hur mycket ränta du betalar på dina lånade pengar. I mitt fall har jag ett bostadslån där räntan är 2,78 % för närvarande samt ett billån med räntan 5,4 %. Båda lånen är rörliga.

I mitt fall ska jag hitta en investering som ger mig mer än 5,4 % per år, eftersom det är vad mitt dyraste lån kostar mig per år. Detta går att få på en rad olika sätt, med ett vanligt sparkonto blir det svårt om du inte vill låsa in pengarna, vilket jag inte vill göra. Aktier är ett alternativ även om det är riskfyllt.

Hur som helst så är det ganska enkelt att räkna på vad du behöver slå för ränta för att göra en bra affär på det. Bostadslånet i mitt fall väljer jag att inte amortera på idag då det har så pass låg ränta som är ganska enkelt att spöa på annat håll.

Hitta trygg nivå på belåning

Även om vi kan räkna på det ganska enkelt, så finns det en aspekt av trygghet också. Jag tycker idag att mina lånenivåer är på en rimlig nivå, där 70 % av bostaden samt ca 50 % av bilen är belånad.

Däremot har jag som mål att få bort billånet till nästa sommar och har därmed en ganska bra bild över hur mycket som ska amorteras respektive hur mycket jag får kvar att investera i aktier varje månad.

Bostadslånet låter jag vara för tillfället. Det blir intressant att amortera först när räntan börjar närma sig 5 % samtidigt som börsen känns övervärderad.

Hur mycket amorterar du på dina lån och vad är en rimlig nivå på belåning anser du?

 

Börja skapa Passiva Inkomster gratis hos Avanza!

Genom att skaffa ett gratis aktiekonto hos Avanza kan du redan idag börja bygga en portfölj som ger passiva inkomster.

Skapa Passiva Inkomster!

{ 4 comments… read them below or add one }

Tobias september 4, 2013 kl. 11:49

du måste även räkna in avdrag på räntan samt beskattning av kapitalvinsterna, det kräver då en högre alternativ avkastning

//Tobias

Svara

Fredrik september 4, 2013 kl. 09:42

Det stämmer som du säger tobbe, mitt exempel är väldigt förenklat. Dock i mitt fall så är avkastningen i KF under 1% per år i dagsläget. Viktigt poäng dock!

Svara

Johan september 8, 2013 kl. 10:48

Skönt att jag inte har något lån ännu. Mitt mål är att inte låna några pengar alls. Det enda jag kan tänka mig låna pengar till är en bostad eller om jag behöver kapital för att tjäna mer pengar. Tycker det är dumt att låna pengar till tv-apparater, datorer, bilar m.m. Bättre att spara ihop pengar och köpa när man har, så har jag alltid gjort.

Svara

Fredrik september 9, 2013 kl. 03:46

Hej Johan!
Håller med dig, jag skulle aldrig låna till konsumtion som du skriver om. Däremot är det svårt att inte låna till exempelvis en bostad.

Hur det än är finns det bra och dåliga lån i min mening. Jag kommer låna pengar till mina framtida fastigheter om jag räknar på det och ser att jag kommer tjäna mer pengar på det i slutändan.

Men att låna för konsumtion så som tv, resor osv skulle jag personlig aldrig göra.

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: