Annorlunda investeringsalternativ

I det här inlägget tänkte jag reflektera till lite annorlunda sätt att investera. De alternativen som är lite i periferin av de mer klassiska investeringsmöjligheterna så som aktier och fonder. Vill även börja med att säga att detta inte på något sätt är några rekommendaktioner. Utan som vanligt så är du själv ansvarig för dina investeringar och flera av dessa alternativ är förenade med väldigt hög risk. Vi kommer bland annat reflektera lite kring en Bitcoin code recension, olika andra kryptovalutor, onoterade bolag med mera.

Är kryptovalutorna här för att stanna?

Idag känner de flesta till någon form av kryptovaluta så som Bitcoin. Kanske inte nödvändigtvis vad det är och tekniken bakom. Men att det är något som sker just nu på de finansiella marknaderna och förmodligen är här för att förändra bankbranschen som vi känt den tidigare. Oavsett vad så tycker jag personligen att det är otroligt intressant med tekniken bakom kryptovalutor, något som även snappats upp av större aktörer i form av att den svenska e-kronan nu flitigt diskuteras som en möjlig framtida betalningslösning.

Den kryptovaluta som satte hela konceptet på allas läppar var just Bitcoin. Idag är det en valuta som handlas friskt på en rad olika marknadsplatser. Även om Bitcoin i sig med sin öppna källkod och grundkoncept kring transparens är förmodat säker i sig. Så har det visat sig att flertalet marknadsplatser och så kallade Bitcoin plånböcker, inte har varit lika säkra. Därför gäller det att verkligen vara vaksam på vart du placerar dina pengar och framförallt att som med alla investeringar eller spekulationer att inte lägga alla ägg i samma korg. Eller som i det här fallet, i samma Bitcoinplånbok eller marknadsplats.

Precis som med andra finansiella instrument så har det blivit mer och mer vanligt att folk programmerar sina egna tradingrobotar men för Bitcoin istället för aktier eller valutor som tidigare varit väldigt vanligt. Precis som med alla andra automatiserade tradingrobotar så är detta förenat med extremt stor risk givetvis. Här krävs även en gedigen grundkunskap kring programmering för att veta vad man pysslar med. Men för en del har just tradingrobotar varit ett stort intresse som ett fåtal lyckas få att fungera.

Att investera i onoterat

Ett annat lite mer riskfyllt alternativ att investera är i så kallade onoterade bolag. Det är bolag vars aktier inte är noterade på någon av de större listorna på Stockholmsbörsen. Idag finns det flera etablerade alternativa listor som erbjuder en mer frekvent handel. Men pratar vi onoterat där du faktiskt köper in dig i ett förmodligen lite mindre bolag, så handlar det om något helt annat. För det första så krävs det förmodligen betydligt mer kapital om du ska köpa in dig i ett bolag som ägs av en eller några få personer.

För det andra så kommer en sådan investeringar kräva en helt annan exitstrategi. Eftersom aktierna då inte är noterade på någon stor marknadsplats där du kan sälja aktierna lika lätt som du köpte dem. Så kommer det krävas lite mer i detta fall.
En intressant aspekt av att investera i onoterat är att de flesta som gör det får en mer aktiv roll som en operativ ägare. Något som jag själv fascineras väldigt mycket av och hoppas kunna ägna mig åt i framtiden.

Som du säkert känner till så finns det massor av investerings eller spekulationsmöjligheter idag. En del som i exemplen här betydligt mer riskfyllda än andra. Samtidigt som det också finns otroligt mycket att lära sig om bakomliggande teknik och vad som styr tillgångsslaget.

Comments on this entry are closed.