Är Dina pengar Arbetslösa?

pengarna arbetar åt digNär man pratar om att bli ekonomiskt oberoende så brukar en viktig punkt vara att låta pengarna arbeta för dig och inte tvärtom. Det vanliga scenariot är ju att man byter tid mot pengar i ens vanliga arbete. Men här är vi ju som bekant begränsade. Dagen har bara 24 timmar. Så att spara pengar man får från timarbete till ett stadie av ekonomiskt oberoende skulle ta väldigt lång tid, förutsatt att man inte är en välbetald VD eller så.

Nyckeln borde istället vara vad vi gör med pengarna som kommer från vårt timarbete. Många väljer att lägga dessa på ett sparkonto där räntan inte ens spöar inflationen (det som gör att våra pengar tappar värde med tiden). Med andra ord låter man dessa pengar vara arbetslösa. Det låter väl inge bra?

Sätt dina pengar i arbete

Hur skaffar man då jobb till sina pengar? Ja, här är det väl egentligen din egen fantasi som är begränsningen. Tanken med att dina pengar jobbar är att de ska växa med tiden, alltså göra så att du får mer pengar. Det innebär då att det inte bara är du som jobbar för dina pengar, utan att dina pengar arbetar för dig.

Låt oss ta några exempel. Flera aktier betalar idag ut en direktavkastning. Vill du läsa mer om det har jag bland annat skrivit ett inlägg om passiva inkomster från aktier. Hur som helst. Låt oss säga att du köper ett gäng aktier med en direktavkastning som spöar inflationen. Vanligtvis får man direktavkastningen en gång per år. Man kan då säga att dina pengar du köper dessa aktier för jobbar åt dig, och du får betalt i form av direktavkastningen som dessa spottar ur sig. Jag uppmanar givetvis ingen att börja investera hårt i något de inte har koll på. Du ska komma ihåg att det alltid medför en risk med många investeringar och de kan ju givetvis sjunka i värde. Men nu kollar vi som sagt på direktavkastningen, dina pengars ”lön”.

Ett annat exempel som lockar mig väldigt mycket är fastigheter. Genom att trycka in en massa pengar i fastigheter, förutsatt att det är en fin och bra fastighet där folk vill bo, så får dessa pengar ”lön” i form av hyresintäkterna som trillar in varje månad. Detta är ett jobb jag själv tänkt skaffa till mina pengar framöver.

Ett annat spännande jobb som dina pengar skulle kunna ha är att du köper något du kan hyra ut. Det finns massvis med exempel på pengar som arbetar i form av att hyra ut cyklar, segways, bilar osv. Som sagt, din egen fantasi sätter gränserna.

Man skulle kunna säga att du för en del av den lönen du får genom att byta tid mot pengar, helt enkelt köper “byggmaterial” till dina pengamaskiner. Dessa pengar kommer sedan att jobba för dig. Det låter givetvis väldigt enkelt och så är det ju inte i verkligheten. Men är det en omöjlighet? Det tror då knappast jag i alla fall.

Du kommer säkert på fler bra jobb själv. Vad jobbar dina pengar med just nu?

Börja skapa Passiva Inkomster gratis hos Avanza!

Genom att skaffa ett gratis aktiekonto hos Avanza kan du redan idag börja bygga en portfölj som ger passiva inkomster.

Skapa Passiva Inkomster!

{ 2 comments… read them below or add one }

Erik oktober 11, 2012 kl. 09:26

Mina pengar ligger till stor del på bankkonto med en ränta som knappt överträffar inflationen. O andra sidan ligger även en väldigt stor del av min ekonomi bundet i mitt företag där risken trots allt få anses som väldigt hög. Känns som en vettig övervägning tills vidare.

Svara

Fredrik oktober 13, 2012 kl. 09:14

Ja i den situationen så kan det ju helt klart vara bra att balansera risken i företaget med att ha pengar fria på ett bankkonto. Men du har alltså satt in mycket egna pengar i ditt bolag eller?

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: