Är priser på fastigheter nära toppen?

Jag bevakar i princip dagligen hemnet för att leta intressanta objekt att renovera och sedan sälja vidare. För några år sedan så var detta betydligt enklare. Dels för att inte priserna på dessa orenoverade ruckel drog iväg så mycket, men även för att utbudet kändes större. Det senare handlar nog snarast om att många objekt idag försvinner innan första visningen ens varit.

Kikar vi på prisutvecklingen så är trenden tydlig. Priserna fortsätter att stiga. Nedan är en graf från mäklarstatistik över villor i riket.

prisutveckling villor

Jag har de senaste tre åren köpt och sålt tre olika bostadsrätter. Två som jag delvis bott i och en som enbart köptes, renoverades och sedan såldes. Bortsett från den jag renoverade så har jag alltid kännt att priset varit otroligt högt för stunden när jag köpt respektive lägenhet. Inte minst den sista. Ändå har jag när lägenheterna sålts inte allt för lång tid senare fått betydligt bättre betalt för dem. Priserna har hela tiden fortsatt att stiga. Något som givetvis är omöjligt att det ska fortsätta i längden. Det förstår alla som satt sig in i ränta-på-ränta effekten.

Kommer det bli en krasch?

Jag vet inte hur många år jag ställt mig den här frågan. Egentligen är den helt orelevant. För blir det en krasch så kommer vi inte se den komma innan. Väldigt många krascher utlöses av något helt annat, något som det inte spekulerats i och därmed tar alla på sängen. Med andra ord tror inte jag en bostadskrasch i Sverige skulle utlösas av att en massa folk inte kan betala sina bolån. För där har vi redan satt in en krockkudde i form av lånetak och amorteringskrav.

Snarare skulle det kunna vara att ett stort företag flyttar eller lägger ner, vilket i en mindre stad skulle kunna få förödande konsekvenser. I många små städer kan det vara ett enda företag som i princip livnär hela byggden. Det scenariot skulle helt klart kunna få bankerna över hela landet att dra öronen åt sig.

Som sagt så är detta rena spekulationer, som förmodligen aldrig kommer inträffa just så. Men att priserna skulle fortsätta upp i all evighet i samma takt som innan är osannolikt. Då blir fallhöjden väldigt hög tillslut.

Börja skapa Passiva Inkomster gratis hos Avanza!

Genom att skaffa ett gratis aktiekonto hos Avanza kan du redan idag börja bygga en portfölj som ger passiva inkomster.

Skapa Passiva Inkomster!

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: