Att hålla många bollar i luften samtidigt

Efter att ha läst snart fyra år på civilingenjörsprogrammet så har jag lärt mig en hel del. Nu är det långt ifrån allt som jag förmodligen kommer att ha användning för sen i arbetslivet, men efter att ha läst så pass mycket samtidigt lär man sig mycket annat med. Mycket fokus har legat på lära sig arbeta effektiv i grupper med olika projekt. Det är mycket man lär hålla koll på då, inte minst att ha en väl fungerande kommunikation mellan alla inblandande parter. Många projekt fallerar just på denna punkt – att man har bristfällig kommunikation som segar ner eller helt enkelt ger ett uteblivet resultat.

 

Att arbeta med flera projekt samtidigt

Något som man lär sig från start när man läser så här är att kunna arbeta på olika projekt, eller kurser i det här fallet samtidigt. Man läser vanligtvis tre kurser parallellt vilket ställer krav på att man kan fokusera på en åt gången och samtidigt inte låta någon falla efter. Detta är jätteviktigt för i många jobbsituationer där man arbetar i projektform så är det sällan man bara har ett projekt. Snarare har man flera stycken och då gäller det att hålla koll på alla bollar man slänger upp i luften.

Mycket av det jag skriver här på bloggen handlar om mina webbaserade projekt. Av det jag hittils har hållit på med och så som jag vet att många andra med liknande intresse också gör är att man driver flera hemsideprojekt parallellt. Detta sker av lite olika orsaker och några av dessa är:

  • Att skapa en hemsida och sökmotoroptimera denna tar tid. Man måste även låta det ta sin tid för att undvika straff. Därför kan det vara lägligt att när en sida gottar till sig i serpen så startar man upp några nya parallellt.
  • Skalbarheten i denna bransch. Att man kan tjäna pengar på en sida är ingen hemlighet. Det intressanta i denna bransch är däremot den enorma möjlighet till skalbarhet utan att man behöver investera och binda upp en massa kapital. Återigen en anledning att driva flera projekt parallellt – mer pengar.
  • Som påbyggnad av ovanstående resonemang så vill man inte lägga alla ägg i samma korg. Alla sidor tjänar inte lika mycket pengar av olika orsaker. Därför vill du driva flera samtidigt och öka chanserna att tjäna pengar.

 

 

Viktiga saker att tänka på med flera projekt

Ok då har vi konstaterat att många väljer att driva flera webbsideprojekt parallellt med varandra. Dock så innebär detta att man måste hålla koll på alla projekt på samma gång. Följande punkter tror jag kan vara bra att tänka på när man driver flera webbsidor under utvecklingsstadiet:

  • Lär dig att fokusera på ett projekt åt gången. Att ha 20 flikar med olika sidor uppe samtidigt är sällan effektivt och du lär med tiden blir rätt förvirrad. Välj istället att fokusera på ett projekt åt gången.
  • Var tydlig vid projektplaneringen. Om du är noga med att sätta upp mål och ToDo-listor över vad som behöver göras så blir det betydligt enklare att hoppa mellan olika projekt. Eftersom du har din lista med saker som ska göras så är det enkelt att påbörja där du senast slutade. Dessa listor kommer du säkert behöva bygga på under arbetets gång, men ju mer administrativ tid du sparar genom noggrann planering desto bättre.
  • Om du kör fast byt projekt. Ibland händer det att man bara kör fast helt och inte vet hur man ska ta sig vidare. Att tänka en hel dag på samma problem är sällan sunt. Släpp det och låt ditt undermedvetna bearbeta problemet så ska du se att det går betydligt lättare nästa gång du försöker.

Det är en fin balansgång mellan effektivitet och oreda när man driver flera projekt samtidigt. Med tanke på den skalbarhet vi har på internet idag så tror jag det är en väsentlig talang att ha.

Har du själv några tips på bra sätt att hålla koll på flera projekt samtidigt?

Börja skapa Passiva Inkomster gratis hos Avanza!

Genom att skaffa ett gratis aktiekonto hos Avanza kan du redan idag börja bygga en portfölj som ger passiva inkomster.

Skapa Passiva Inkomster!

{ 6 comments… read them below or add one }

websimon mars 10, 2011 kl. 08:58

Jag försöker att aldrig göra mer än en grej åt gången. Det är ju ett bra tips som du också nämner.

Ett annat bra tips är nog att verkligen fungera på vad som verkligen ger bra resultat. Det är lätt att göra en himla massa grejer men inta att göra ett fåtal rätt grejer 😉

Svara

Fredrik mars 10, 2011 kl. 09:02

Exakt. Kom på en till sak. Är lätt att man tappar projekt som är i de “tråkiga” stadierna. Man får se till att inte detta händer för ofta heller.

Svara

Stefan mars 10, 2011 kl. 09:24

Bra genomgång. Själv sitter jag och pluggar inför en tenta imorgon och precis som alltid så får man lust att få mer ordning och reda på sitt liv.

För att lägga till ytterligare tips så är motivation en viktig del. Utan det så spelar det ingen roll hur mycket man planerar. Nästa steg är att verkligen bestämma innan man gör något. Lämna datorn och skriv ner en realistisk punktlista som du kan gå efter. På så vis riskerar du inte att kasta bort tiden på strunt. Planera hela vägen fram till målet. Det räcker inte med att ha ett besöksmål utan du måste veta exakt vad du ska göra för att nå målet. glöm inte vet att vårda kroppen. Sov och må bra så orkar du mer. Släck tv:n och var pigg imorgon istället. Det spelar ingen roll hur många böcker du har läst om du inte orkar använda informationen. Slutligen så är kontakter det näst viktigaste efter en plan. Enligt boken Never Eat Alone så är där bara 5 led från varje person till vem som helst i världen. Utnyttja detta och ta reda p

Svara

Fredrik mars 10, 2011 kl. 09:52

Bra tillägg där Stefan! Jag har faktiskt också tenta i morgon. Lycka till på din 🙂

Svara

Oscar Carlsson mars 11, 2011 kl. 03:30

Tack @fredframez för att du skrev inlägget och startade diskussionen. Älskar “spelet” att maximera sin effektivitet.

Jag försöker dela upp mina arbetsuppgifter som antingen “kreativa” eller “autopilot”- uppgifter.

Med kreativt arbete menar jag moment där resultatet inte är bestämt innan du sätter igång, vilket kräver mycket tankeverksamhet. Autopilot-uppgifter är löpande-band-saker (enformiga) som du vet exakt hur du ska gå tillväga och som du kan forcera igenom när som helst, hur trött du än är.

För mig är de “kreativa” momenten de roligaste, mest krävande och de som gör mig stressad när de blir för många. Därför försöker jag alltid arbeta bort dem på morgonen när jag är full av energi. “Autopilot” uppgifterna gör jag mitt på dagen eller på kvällarna då energinivån är lägre.

Twitter: @ocarlsson

Svara

Fredrik Lager mars 11, 2011 kl. 08:25

Riktigt bra tankar där Oscar!

När jag tänker efter så är det mycket så för mig med, även om jag inte alltid sett det på det sättet.

En annan sak som bygger vidare lite på ditt resonemang är att jag själv och vet även att bla Brian Tracy tar upp det i några av sina böcker, lär mig absolut mest på morgonen-förmiddagen. Och där kommer ju du in med dina kreativa uppgifter vilket är samma för mig.

Försöker även utnyttja detta när jag ska plugga osv att försöka läsa de första timmarna av dagen. Effekten av det kan vara helt otrolig för min del. Skulle jag läsa motsvarande tid på låt oss säga kvällen skulle det inte alls ge samma resultat.

Svara

Leave a Comment

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post: