Att inte fastna i Ekorrhjulet!

Som ni vet så har jag och tjejen nyligen flyttat till ny stad och är i tagen att köpa lägenhet. Just nu så hyr vi den i andra hand men ska alltså snart köpa den. Hyran är riktigt bra samtidigt som fördelarna är många. Jag kommer ha nära till mitt jobb, nära till stan, vänner och gymmet. Detta innebär att vi inte heller kommer behöva bil inom den närmsta tiden vilket gör att vi kan spara en hel del pengar bara där. Hur det än är så blir man bara bekväm av att skaffa bil och då vi bor som vi gör klarar vi oss gott utan ett tag till. Dessutom är jag van att som student ha cyklat i ur och skur 1,2 mil till och från skolan varje dag i snart 5 års tid.

En farlig sak som jag tror händer många som går från CSN till betydligt högre inkomst är att man drar på sig en hel del skulder. Visst jag kommer låna till lägenheten men det är väldigt små summor i jämförelse med många större städer. För bankerna tycks mest vara intresserade av att det kommer in deg på kontot varje månad och ju mer de kan få av det desto gladare blir ju såklart dem. Min strategi är att hålla utgifterna låga och spara samt investera hårt under några år. Hur det än är så har vi en väldigt bra levnadsstandard nu och unnar oss en hel del. Mycket handlar egentligen om planering.

Tänkte snickra ihop en ny budget snart, mest för skojs skull och för att jag älskar grafer. Någon som har något bra mall att utgå från?

Börja skapa Passiva Inkomster gratis hos Avanza!

Genom att skaffa ett gratis aktiekonto hos Avanza kan du redan idag börja bygga en portfölj som ger passiva inkomster.

Skapa Passiva Inkomster!

{ 6 comments… read them below or add one }

JobbochFirma mars 6, 2012 kl. 08:13

Jag är så avundsjuk på att du har insikten redan innan du börjar ditt första riktiga jobb! Ditt upplägg verkar vara precis motsatsen till att fastna i ekorrhjulet och jag är övertygad att du kommer att kunna kliva av när du känner för det.

Jag använder den förenklade “budgettavlan” från lyxfällan. Jag gillar inte när det blir för detaljerat, eftersom livet envisas med att ändra sig så kan man inte bli för specifik och sätta för snäva kategorier.

Svara

Fredrik mars 6, 2012 kl. 09:20

Hehe ja det känns otroligt lätt att man hamnar och fastnar i hjulet om man inte är villig att spara först, spendera sen!

Är nog lite inne som du på att inte göra det för detaljerat. Blir allt för ofta det rinner ut i sanden då 🙂

Svara

olin mars 6, 2012 kl. 08:43

Min budget är något mer detaljerad än lyxfällan men ändå enkel, delar upp i kategorier tex boende, transport, tv/telefon/bredband, mat, egna fickpengar till oss och barnen. Ganska enkelt men det passar oss. Sen får jag ut ett negativt eller positivt kassaflöde per månad och det är detta som går till sparande. Total spar andel kan skiftat mellan 20-70 % de senaste åren beroende på inkomst, resor etc. Det är oftast också bra att fundera över (som jag ser att du gör i ditt inlägg) var som är nödvändigt och vad som är lyx. Det enda som är nödvändigt är ju mat, en plats att sova (inte samma sak som ett dyrt boende) samt kläder på kroppen. I stort sett allt övrigt är lyx, inte med det sagt att man skall avstå från det som är lyx för då skulle livet bli rätt tråkigt, snarare så att man förstår att det är lyx och därför uppskattar allt från sitt lite finare boende till sin bil och vinflaskan till helgen lite mer!

Lycka till med resan ut ur ekorrhjulet!

Svara

Fredrik mars 6, 2012 kl. 09:23

Intressant upplägg olin! Visst gäller det att skilja på nödvändigheter och lyx, tror det är lätt att skaffa sig behov “läs ipads etc” som egentligen är lyx. Samtidigt så ser jag dessa saker som belöningar, för visst ska man unna sig saker i mellan åt men då ska det vara att man unnar sig, gör man överflödig lyx och prylar till sin vardag trots att man inte har ekonomi för det så har man definitivt fastnat i hjulet efter ett tag.

Svara

Johan mars 12, 2012 kl. 02:07

Jag har inte gjort någon budget och sa en gång till mig själv “nu har jag tjänat så här mycket, nu ska jag unna mig det här”.. Det blev dock lite för mycket av det roliga vilket lett till att jag nu idag inte har alls lika mycket att göra av med. Jag ska definitivt göra en budget och sedan hålla den.

Svara

Fredrik mars 12, 2012 kl. 08:51

Jag tror stenhårt på att det är bra med en budget. Men sen behöver man inte följa den stenhårt utan snarare ha en bra referensram att följa och jämföra mot.

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: