Att köpa sina första aktier

För ganska snart 12 år sedan så köpte jag mina allra första aktier. Då var det världens största finansiella sak för mig. Dels för att det på den tiden inte fanns någon väletablerad nätmäklare på samma sätt som det gör idag. Men även med tanke på att jag då på den tiden som gymnasiestudent inte hade särskilt mycket pengar och därmed kändes det som ett stort risktagande. Med lite mer erfarenhet nu drygt ett decennium senare, så inser jag att det idag inte alls behöver vara samma skräckblandade upplevelse att köpa sina första aktier.

När courtaget äter upp hela förtjänsten

Som ni kanske kan tänka er så rör det sig inte om några ofantliga summor som investerades. Det var strax under en tusenlapp om jag inte minns helt fel. Där i krokarna i vilket fall. Det tråkiga i kråksången, som jag tyvärr upptäckte först efteråt, var att courtaget låg på 99 kr. Det var alltså det minsta courtaget som banken tog ut för en köp- respektive säljaffär. Med andra ord så låg jag back 198 kr bara genom att köpa aktierna. Dels för de 99 kr jag betalade vid köpet. Men sedan de 99 kr jag skulle bli tvungen att betala vid en försäljning av aktierna. Om investeringsbeloppet varit 1000 kr så innebär det en förlust på 20% direkt vid köpet.

Knappast en bra affär. Men en bra läxa blev det minsann!

Nätmäklarna revolutionerade aktiehandeln

Det var först efter något år som jag fick upp ögonen för nätmäklaren Avanza. De körde då med ett separat upplägg för deras “fattigaste” kunder, vilket de kallade Avanza Mini. Det är givetvis fel att kalla det för fattigaste kunderna, men ni förstår poängen. Avanza mini var helt enkelt deras produkt för de som ville investera lite mindre belopp. Därmed var minsta courtaget betydligt lägre. Rättare sagt 9 kr om jag inte minns helt fel.

Detta ändrade spelplanen helt och hållet för mina möjligheter till att investera i aktier på den tiden. Nu blev det helt plötsligt möjligt att potentiellt göra bra affärer utan att courtaget åt upp hela förtjänsten direkt vid köptillfället. Samtidigt så lockade även detta till fler köp- och säljtransaktioner, vilket givetvis inte var så bra för mina sparpengar på längre sikt.

Men så här i efterhand kan jag ändå tycka att det var helt och hållet värt det. Både gången när jag betalade 99 kr i courtage, men även alla småaffärer senare på Avanza mini. För det var under den här tiden jag fick prova på att göra flera klassiska investeringsmisstag. Något som vid ett senare tillfälle kunde ha blivit en betydligt mer dyrköpt läxa om sparbeloppen hade varit större.

Att inte göra om sina misstag

Som sagt så blev det en del för tiden dyra läxor som gjordes under mina tidiga investeringsår. Även om det sved då och kändes surt, så försöker jag idag att se tillbaka på dessa gånger och samtidigt undvika att göra samma misstag igen.

Ett sådant misstag var som sagt att göra alldeles för många transaktioner. Detta misstaget har jag gjort om många gånger efteråt. Men med tiden tror jag ändå att jag lärt mig att förstå styrkan i att hålla utgifterna så som courtaget nere, genom att helt enkelt göra färre transaktioner.

Ett annat misstag som jag gjorde i ett tidigt skede var att köpa de aktier som var på dagens vinnarlista. Det kändes så häftigt att köpa en aktie som hade stigit 30% samma dag. Men det var inte lika roligt när aktien sedan sjönk med ungefär lika mycket dagen efter. Eller från min köpkurs.

Jag har läst massvis med aktieböcker. Men de stora lärdomar kommer helt klart från att själv ha handlat med aktier och gjort misstagen.

Comments on this entry are closed.