Att se på saker med andra ögon

Det händer titt som tätt att man kommer till en arbetsplats och ser hur personer, framförallt äldre kör efter principen “så här har vi alltid gjort och därför ska vi fortsätta med det”, istället för att lyssna på den nya killen som har ett nytt och säkert bättre sätt att göra det på. Snacka om kontraproduktivt! Hur mycket innovation och idéer dör inte med detta tankesätt? En hel del skulle jag våga påstå.

Jag tycket det är extra viktigt när det kommer till chefer att man inte kör efter detta tankesätt. Man måste ge medarbetarna en chans att växa med sin roll och det är en enorm styrka hos en chef att se och lyfta fram styrkor hos alla medarbetare. Det är på detta sätt som man bygger det starkaste teamet och därmed kan nå oanade mål.

Verkstaden där man alltid gjort så

För egen del så har jag stött på det här flera gånger om. Första gången var när jag som 13 åring skulle praktisera på en industri på den lokala orten och fick vara med på verkstaden, där det finns en hel del arbetare med den här attityden. Mitt arbete blev att sätta ihop bromsenheter och totalt blev det ca 15 enheter per dag. De var väldigt noga med att man skruvade ihop delarna i rätt ordning, även fast det uppenbart blev 2 – 3 arbetsmoment mer. Därför frågade jag min handledare om jag kunde sätta ihop enheten som två delar och sedan sammanfoga dessa till en enhet vilket skulle spara 1/3 av tiden. Han tyckte det var en bra idé men förklarade att det inte var så man gjorde på den arbetsplatsen utan enheten skulle fint sättas ihop enligt ritningen som var 20 år gammal. Jag kommer ihåg hur besviken jag blev men insåg att det inte var värt att försöka övertyga dem, jag var ju blott 13 år och vem lyssnar på en då?

Lastbilen som fastnade under bron

Tänkte dra en annan liten historia som jag ursprungligen hörde från en ljudbok av Brian Tracy. Jag återberättar historien direkt från minnet så det är inte säkert att den berättades på precis samma sätt, men poängen är densamma.

Det skedde en gång en olycka där en lastbil hade fastnat under en alldeles för låg bro. Lastbilen hade alltså varit för hög för att kunna passera bron vilket lett till att den kilats fast ganska rejält. Till platsen hade det anlänt flera brandmän och räddningsarbetare som tillsammans försökte dra ut lastbilen vilket verkade vara en omöjlighet då den satt fast så hårt.

Efter en stund passerade en liten pojke olycksplatsen och frågade brandmästaren vad som hade hänt. Brandmästaren förklarade att lastbilen hade fastnat under bron och att man nu försökte dra loss den med rep, det var tydligen så man alltid hade gjort vid liknande situationer. Pojken tittade en stund på lastbilen och brandmännen som förgäves drog och drog. Sedan vände han sig till brandmästaren igen och frågade.
– Varför tömmer ni inte bara däcken på luft?

Brandmästaren tittade förvånat på pojken och sedan tillbaks på lastbilen. Efter en stund tömde man däcken på luft och man kunde enkelt dra ut lastbilen från bron.

Den här berättelsen säger en hel del. Vi ser alla saker på olika sätt och man ska akta sig för att snöa in sig på gamla vanor. Jag tror det är extra viktigt i affiliatebranschen att hänga med i svängarna. Här förändras förutsättningarna snabbare än väldigt många andra branscher. Bara för att en sak fungerar idag behöver det inte betyda att det kommer fungera i morgon.

Börja skapa Passiva Inkomster gratis hos Avanza!

Genom att skaffa ett gratis aktiekonto hos Avanza kan du redan idag börja bygga en portfölj som ger passiva inkomster.

Skapa Passiva Inkomster!

{ 4 comments… read them below or add one }

Jonas februari 26, 2011 kl. 04:51

Mycket bra skrivet Fredrik, och ett klockrent exempel där från verkstaden! Rutiner är framåtandans värsta fiende.

Svara

Fredrik februari 27, 2011 kl. 09:25

Tackar! Eller hur, rutiner ska man passa sig för 🙂

Svara

Tompa februari 26, 2011 kl. 10:51

Intressant artikel! Haller med fullstandigt, detta ar en av anledningarna till att sma/nya foretag ofta ar mer kreativa an stora, mer etablerade foretag. Rutiner ar fiende nummer 1 for kreativetet och forbattring.

Svara

Fredrik februari 27, 2011 kl. 09:26

Precis, detsamma för mindre forskningsavdelningar kontra större.

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: