Att ta Ekonomiska Risker som Ung

Alla som är intresserad av aktier och andra typer av investeringar har säkert ställts inför frågan hur stor del av dina tillgångar som ska placeras i aktier och räntor. Väldigt enkelt sett kan vi säga att ju större andel du väljer att placera i aktier jämfört med fasta räntekonton eller korta räntefonder, desto högre blir risken och vice versa.

Det finns flera sätt att förhålla sig till detta på och för egen del anser jag att det framförallt är en faktor som spelar störst roll – din ålder.

För ju yngre du är, desto mer tid har du att reparera ifall du gör något större misstag. För ska vi ha stor potential är vi ofta tvungna att ta stor risk.

Det finns även en annan aspekt som gör att ålder är viktig. Förutsatt att du inte fått en större hög med pengar från dina föräldrar, så har de allra flesta unga som kanske precis slutat skolan och börjat jobba, väldigt lite pengar. Det innebär återigen att skadan du tar om du gör några sämre affärer, förhoppningsvis kan lagas med inte allt för många månader av sparande.

Så är inte fallet om du har några miljoner att investera när du är äldre.

Just därför är det så viktigt att börja investera och lära dig om aktier när du är ung. Just för att bästa skolan är att läsa på, försöka själv och sedan framförallt lära av dina misstag.

Min syn på riskfördelning

Om vi återigen tittar på hur vi kan fördela andelen aktier och ränta i portföljen så är jag själv ingen bra förebild. Jag tar nämligen otroligt mycket risk. På sätt och vis.

Kikar jag på min kapitalförsäkring så är det inte ovanligt att jag har en bra bit över 90% i aktier. Låt mig förklara hur jag resonerar.

Varje månad sparar jag en stor del av lönen. Samtidigt som pengar från företaget ibland skickas in i portföljen. Detta tillsammans med aktieutdelningar gör att jag har ett ganska bra kassaflöde in i portföljen varje månad. Detta gör att jag vet att pengar kommer in som jag sedan kan investera ifall börsen faller eller köplägen uppstår.

Samtidigt så är min bostadsrätt belånad till ca 70%, en marginal som ändå känns bra i min ålder. Och då är det inte att värdet stigit en massa som gjort att belåningen sjunkit, utan resten har jag helt enkelt putsat in. Om jag skulle värdera om lägenheten skulle det säkert vara en ännu lägre siffra.

Jag rekommenderar verkligen inte att ha alla sina pengar i aktier. Det innebär en stor risk. För min del så är pengarna i portföljen sådana som jag inte kommer använda på många år, något som också gör att jag är villig att ta risk.

En enkelt formel som jag vet flera kända investerare använder sig av är att räkna 100 – din ålder för att på så sätt få fram en procentsiffra på anger hur stor del som kan placeras i aktier. Men det är som sagt bara en väldigt simpel formel utan någon djupare teori bakom. Är du med andra ord 30 år kan du välja att ha 70% i aktier.

Hur ser fördelningen ränta/aktier ut i din portfölj?

Börja skapa Passiva Inkomster gratis hos Avanza!

Genom att skaffa ett gratis aktiekonto hos Avanza kan du redan idag börja bygga en portfölj som ger passiva inkomster.

Skapa Passiva Inkomster!

{ 2 comments… read them below or add one }

Lisa Lustig november 15, 2013 kl. 10:50

Vad rekomenderar du, kapitalförsäkring eller aktiedepå och varför?

Mvh Lisa

Svara

Fredrik november 19, 2013 kl. 08:37

Hej Lisa!
Jag själv kör på kapitalförsäkring och kan rekommendera det.
Fördelarna som jag ser det är att du slipper deklarera dina affärer. Om du gör ett par affärer per månad så blir deklarationen ett helsicke med en vanlig depå.

Den andra fördelen är givetvis att du betalar en väldigt låg skatt just nu. Dock ska man vara medveten om att skatten förmodligen kan komma att stiga i framtiden.

Så jag skulle absolut köra på kapitalförsäkring eller ISK om du är intresserad av att gå på bolagsstämmor. 🙂

Lycka till!

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: