Att tjäna på ränteskillnader

Vi lever ju ett riktigt lågränteklimat just nu vilket förhoppningvis syns på våra boräntekostnader samt även på den ekande tomhet som vanliga sparkonton lämnar efter sig. Men gräver man lite djupare så går det ganska snabbt att hitta förvånansvärt bra räntor till låg risk, om vi är villiga att binda kapitalet.

Men andra ord finns det ett litet fint läge att låna pengar billigt just nu för att sedan placera dessa där räntan överstiger låneräntan. Här pratar vi verkligen om att låta pengarna jobba åt en, istället för tvärt om.

Det var inte allt för länge sedan som jag lånade upp ca 50 000 kronor på bostadsrätten efter att ha fått den uppvärderad av banken. Nu har det gått en tid och jag ser fler och fler liknande lägenheter som säljs för ännu mer pengar än vad värderingen sa då. Detta gör att jag blir allt mer sugen på att försöka göra ett så kallat ränte-arbitrage där jag lånar pengar som sedan placeras så säkert det går till en överskottsränta. För en fin liten förmån vi har i Sverige idag är att vi får dra av 30% på räntekostnaderna, samtidigt som skatten detta år i en kapitalförsäkring är minimal.

Tyvärr så kan jag inte låna så pass mycket som jag önskar då min bostadsrätt inte är någon miljonhistoria i storstaden utan i några hundra tusen kronors klassen. Dock så kommer det kunna ge några hundralappar extra varje månad och som vi vet så blir många bäckar små till slut en stor å.

När jag kollar lite snabbt på vad olika sparkonton kan ge på sparkonto.nu så är det inte omöjligt att få upp emot 10% på tre år.  Dock så binder vi då upp pengarna vilket ökar risken en aning om lånet ska vara rörligt. Ett annat alternativ som jag varit inne på är att köpa ett gäng preferensaktier i stabila bolag där direktavkastningen kan vara närmare 5-6% årligen. Dock så kommer ju fler risker in där då även preferensaktierna kan falla vid exempelvis ett börsras samt att utdelningarna i värsta fall kan ställas in.

Vi får se hur jag gör men ett första steg blir att prata med banken och se vad de säger om värdet på bostadsrätten. Sen får jag ta det därifrån.

 

Börja skapa Passiva Inkomster gratis hos Avanza!

Genom att skaffa ett gratis aktiekonto hos Avanza kan du redan idag börja bygga en portfölj som ger passiva inkomster.

Skapa Passiva Inkomster!

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: