När jag började göra webbsidor var det mesta nytt. Vissa moment som exempelvis on page optimeringen lärde jag mig ganska snabbt. Skriva content var i sig inget nytt, hade skrivit en del innan till andra saker. Däremot tyckte jag länkbyggandet var väldigt svårt. Det här med länkar och att det faktiskt finns ett värde ur SEO synpunkt i en länk var ganska nytt för mig. Samtidigt hade jag inga egna resurser i form av andra webbsidor där jag kunde länka från till en början. Man visste helt enkelt inte vart man skulle börja, men med tiden så lär mig sig fler och fler knep.
Följ efter den som vet
De första standardlänkarna som folk i regel bygger när de är gröna inom SEO är ofta via artikelsidor, forum, kommenterar bloggar och kanske länkkataloger. Än så länge är allting bra, men vill man nå hela vägen fram krävs det oftast betydligt mer. Idag finns det ett verktyg som heter SEO Spyglass. Det borde inte vara längre bort än en sökning på den frasen med Google. Om du aldrig använt det här verktyget förut så kan jag kort säga vad det gör. Du kan i det här programmet hitta tillbakalänkar via två funktioner kan man säga. Antingen så väljer du det sökordet du vill optimera mot och ser vilka de vanligaste länkarna dit är, eller så kan du knacka in en valfri domän och hitta tillbakalänkarna till denna. Otroligt smidigt och du får ut en massa nyttig information som kan vara en bra början på ditt länkbyggande.
Genom att använda Spyglass så får du lite tips på hur du kan fortsätta ditt länkbyggande för just ditt sökord.
Underskatta inte länkbyten
Ett annat sätt att bygga länkar är via så kallade länkbyten. Helt enkelt att du får en länk i utbyte mot att du ger en länk. En win-win situation kan man tänka sig. Detta kan göras på två sätt, en tvåvägs där man länkar från din sida A till den andras sida B och att B sedan länkar tillbaka till A. Ska inte vara speciellt effektivt sätt. Att rekommendera är istället att du gör ett trevägsbyte så att du länkar från din sida C till dennes sida B som i sin tur länkar till din sida A som är målet för ditt länkbyte.
Nästa uppgift blir bara att lista ut vem du ska fråga om länkbyte. Detta varierar beroende på vad din sida handlar om, ofta finns det bloggar som kan vara en bra början. SEO folk är också ett hett tips. Mitt bästa tips när man väl ska fråga någon om länkbyte är att man faktiskt erbjuder något tillbaka. Att vara trevlig och visa att man faktiskt ger något till motparten säljer nog betydligt bättre än att man enbart ber om att få något.
Skicka gärna ett mail till mig om du är sugen på länkbyten så ska jag se om jag kan matcha din sida med något bra
Tålamod är din bästa vän
Jag har sagt det många gånger förr men det tål att upprepas. Tro mig du vill inte hamna i ett filter så ha tålamod. Spamma inte på med en massa lågkvalitativa länkar till en början utan låt sidan åldras ett tag och sedan successivt bygg på med länkar. Det kommer verkligen löna sig i längden. Med tiden kommer du även lära dig fler och fler sätt att bygga länkar samt att dina egna resurser i form av webbsidor säkert ökat.
Vad är ditt bästa länkbyggar tips?
{ 14 comments… read them below or add one }
Efter att ha följt en mängd SEO-bloggar genom åren så känner jag att nästan alla fokuserar på samma saker och dessa har inte utvecklats nämnvärt senaste 2-3 åren. Istället är det automatiseringen som har lyfts fram – något som straffade många nu under panda-uppdateringen av Google.
Spyglass och liknande är smidiga för att lista konkurrenternas inlänkar men det är sällan jag har kunnat dra någon nytta av det. I konkurrentutsatta nischer så består dessa ofta av privata länkkataloger eller bloggar där man ändå inte har en möjlighet att få inlänkar.
Istället rekommenderar jag att man fixar en bra grund att stå på (nischsajter, länkkataloger och artikelkataloger) som har fungerat i flera år och sedan lägga all tid på att bygga relationer med andra inom området. Inom alla branscher finns det olika “bubblor” där personerna medvetet eller omedvetet länkar till varandra och ditt mål bör vara att ta dig in i så många av dessa som möjligt.
Alldeles för många, även jag tidigare, följer mängder av bloggar och forum i jakt på den magiska länkmetoden som plötsligt ska lyfta en i sökresultatet. Efter ett tag inser man att samtliga som lyckas gör det till stor del tack vare alla naturliga inlänkar som man får genom bra relationer till läsarna.
Håller med där gällande naturliga inlänkar. Man kommer ju återigen in på att tålamod är så otroligt viktigt och att det tar tid att nå de bästa placeringarna inom vissa områden.
Sen som jag även skriver att i början står man där med tomma nävar och samtidigt vill ha inlänkar trots att man kanske har lite att erbjuda vid ett byte. Men med tiden så växer både styrkan och antalet av ens egna sidor vilket gör länkbyggandet otroligt mycket lättare.
Tror det viktigaste ar att hemsidan i fraga ger nanting tillbaks till besokarna. Da brukar lankarna komma i snabbare takt. Sen skadar det inte att ha ett eget natverk sa du kan na besokarna i borjan. Bra tips Fredrik,ska checka spyglass!
Gör det tompa verkligen användbart tycker jag 🙂
Tack för tipsen! Tycker själv att det är svårt med länkbygge. Jag har jobbat mycket på en blogg som verkar blivit straffad/googledansar, och jag försöker nu bygga länkar till den. Problemet är att bloggarna jag vill byta länkar med är skrivna av småtjejer som bloggar på blogg.se och har köpt designen av någon, och därmed “har X antal platser” för länkbyten för att designen är statisk…
Det där är ju ett litet knivigt problem du nämner om statiska annonsplatser. En väg runt för din del skulle ju vara om ni kom överens om att nämna varandra med en länk i en bloggpost. Behöver ju inte vara mer än i en mening på slutet.
Självklart är ju naturlig och organisk länktillväxt som sker när andra spontanlänkar till pga innehåll osv bäst, men i många fall räcker det ju inte. När man kommer upp över länkbyten, länkkataloger och artikelkataloger är det faktiskt vanligare än man tror att man behöver betala för länkar i en eller annan form. PR är fortfarande hårdvaluta när det handla om större professionell seo, oavsett hur etiskt eller oetiskt man kan tycka att det är.
Det har du säkert rätt i. Än så länge har jag inte behövt betalat för länkar men förstår att många av de hetare orden innebär att man i slutändan lär betala en slant om man nu inte sitter på en ruskigt massa resurser.
När man börjar med ett nytt projekt och man har fått in bra content på sidan så är det så otroligt lätt att börja bygga länkar för snabbt…
Precis detta hände när jag byggde en ny sajt och promota en Clickbank produkt. Jag kom först på andra plats på ett specifikt sökord på google och hade 2-3 försäljningar varje dag ! Drog in 60-70$ på detta.
Sen började jag skriva artiklar i en rasande fart och posta dom till samma artiklelkatalog, nämligen Ezinearticles. Detta gjorde att min sida hamnade i ett “filter” och sen dess har jag inte orkat göra nånting åt det.
Eller rättare sagt, jag vet inte vad jag ska göra. Några bra tips ? Det var en fin inkomstkälla som försvann 🙁
Det är som du säger otroligt lätt att hamna i ett filter. Det bästa tipset jag kan ge dig för att ta dig ut filter är att börja jobba där du sluta. Gå igenom steg för steg vad du gjort och ta bort dessa, testa osv. Då kan du till slut utesluta vad som var den fällande orsaken.
Jag tackar för tipset Fredrik 🙂 Jag ska testa detta. Hade varit sjukt skönt att få ut sidan på “marknaden” igen.
Eller hur och ofta är det ju fina pengar som då kommer tillbaka 🙂 Lycka till hur som helst. Du får gärna berätta hur det går sen.
Äntligen ! Sajten som blev straffad har återhämtat sig och ligger nu på position 1. Inkomsterna har kommit tillbaka 🙂
Jag gjorde som du sa Fredrik. Gick bakåt och tog bort de senaste artiklarna jag hade skrivit plus länkarna. Började sedan bygga länkar från andra engelska artikelkataloger och bloggar och nu äntligen ett antal månader efter har Google förlåtit mig eller va man ska säga.
Det har varit en otroligt bra erfarenhet och nu vet man iallafall vad man inte ska göra. Puh !
Roligt att höra Rasmus. Alltid lika tråkigt när en sajt blir straffad men samtidigt så härligt när man lyckas få den ur filtret. Bra jobbat där!