Boktips | How to win friends and Influence people – Dale Carnegie

En av de kanske viktigaste förmågorna man kan ha är att fungera med andra människor. Att helt enkelt kunna samarbeta, förstå och handskas med alla möjliga människotyper. Det är så pass viktigt att det kan vara helt avgörande för ens karriär eller för en viktig affärshändelse. Listan skulle kunna fortsätta i oändligheten känns det som.

Jag har i dagarna lyssnat igenom boken How to win friends and Influence people
av Dale Carnegie. Mannen bakom klassikern vilken man ändå borde få säga är en författare som levde under första delen av 1900 talet. Utöver att skriva böcker så höll han även en serie populära kurser inom försäljning, ledarskap och allmänt kring personlig utveckling.

 

En bok med många bra idéer

Även om boken har några år på nacken så var den väldigt lätt att ta åt sig och han går igenom flertalet exempel i varje kapitel som är lätta att relatera till. Boken är uppdelad efter en rad tekniker eller principer som Dale går igenom steg för steg. Mycket handlar om mötet med människor vilket jag tycker är det mest utvecklande som finns. I ett av kapitlen så går han igenom den svåra situationen att som chef behöva säga upp en anställd och tar sedan ett fältexempel på en dålig variant samt en mer hållbar variant som är bra för alla inblandande.

Något som jag tycker är extra intressant är delarna som involverar försäljning och hur man kan gå tillväga om man vill övertyga motparten om att det man har att erbjuda faktiskt är det bästa. Dale menar på att istället för att som majoriteten börja prata på om det man vill sälja ska man vända på steken och utgå från köparen. Vad vill den här personen ha och hur kan jag få han att komma på att det här faktiskt är något bra för denna?

Mötet med andra människor

En viktig punkt i boken handlar om vad folk kanske uppskattar hos en person man möter för första gången. Detta kan vara när en säljare/köpare möts eller vilken annan situation som helst. Det största misstaget som folk gör när de vill få uppmärksamhet från motparten är att man börjar prata på om sig själv. Man försöker fylla upp all plats av sin egna berättelse. Jag själv kan verkligen se detta framför mig och antar att du också varit med om någon som enbart pratar på om sig själv. Sen vet jag inte hur du tolkar detta men det är knappast en person som jag skulle säga fångar min uppmärksamhet, förutsatt att det nu inte är något gemensamt intresse. Knepet handlar återigen på att fokusera på motparten, låt denne prata, ställ frågor, hitta vad personen verkligen brinner för. Din roll blir att helt enkelt vara en god lyssnare emellan varven.

I How to win friends and Influence people
tar Dale upp ett exempel med en försäljare som vill komma i kontakt med en högt uppsatt chef på ett företag. Båda dessa befinner sig på en fest och mannen i fråga råkade höra att chefen talade om båtar med en annan person. Båtar var något som inte alls intresserade säljaren och knappast ett område som han kunde särskilt mycket om. Men när de båda personerna möttes ställde han direkt en fråga relaterat till båtar. De båda samtalade sedan länge under kvällen och chefen verkade väldigt på topp och glad. Båtar var verkligen ett ämne som den här personen brann för. I slutet av kvällen som nästan uteslutet hade ägnats åt diskussionen kring båtar säger chefen att säljaren var en otroligt trevlig konversatör och bjöd in han till sitt kontor veckan därpå. I själva verket hade säljaren varit en otroligt trevlig lyssnare då han knappt tillfört mycket rent faktamässigt. Men än bättre, det hade fungerat och veckan därpå kunde säljaren räkna hem en stor order från företaget.

Därför ska man läsa boken

Det här var en otroligt lärorik bok som jag säkerligen kommer lyssna på om och om igen. Den viktigaste poängen man ska ta med sig tycker jag är den om att alla borde bli lite bättre lyssnare. Folk lägger alldeles för mycket fokus på att prata när det i själva verket kanske är än bättre att bara lyssna. Om du precis som jag älskar att utvecklas och vill lära dig nya saker så tycker jag att det här är en utmärkt bok. Det som tas upp är inget rocketscience men många tankesätt är säkerligen nytt även för dig. Klart värt att ha med på stranden i sommar.
 
Boken går att köpa hos:
Adlibris 66kr

Bokia.se 114kr

Börja skapa Passiva Inkomster gratis hos Avanza!

Genom att skaffa ett gratis aktiekonto hos Avanza kan du redan idag börja bygga en portfölj som ger passiva inkomster.

Skapa Passiva Inkomster!

{ 2 comments… read them below or add one }

Usa april 23, 2011 kl. 03:44

Kan ocksa rekomendera denna bok! Den gar vekligen igenom hur man kan paverka sina medmanniskor pa ett positivt satt! Bra boktips!

Svara

Fredrik april 25, 2011 kl. 04:59

Helt klart, väldigt bra bok 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: