Börja Spara

På den här sidan kan du läsa om hur du kommer igång med att spara, köpa aktier och framförallt hur du undviker onödiga avgifter som vissa banker har en förmåga att ta ut i samband med sparande.

Sidan är uppdelad med följande rubriker:

Börja Spara i Aktier
Sparkonto med bra Ränta

Under varje del så ger jag tips på hur du kan komma igång idag med att spara, antingen i aktier eller sparkonto, samt saker som kan vara bra att tänka på.

När jag började spara i aktier så köpte/sålde jag aktier via min vanliga bank. Eftersom jag inte hade så mycket pengar att spara varje månad åts stora delar upp bara av bankens avgifter. Idag använder jag mig av en annan bank som du kommer kunna läsa om längre ner, där priset per affär bara är en bråkdel mot vad den traditionella banken tar.

Börja Spara i Aktier

Här tänkte jag visa steg-för-steg hur du kommer igång med att spara i aktier.

För att kunna köpa och sälja aktier så behöver du ha en Aktiedepå eller en kapitalförsäkring. Skillnaden på dessa kan du läsa om lite längre ner. För enkelhetens skull kan man säga att en vanlig aktiedepå är att rekommendera till en början.

Nu följer några enkla steg på hur du kan öppna en aktiedepå eller kapitalförsäkring hos Avanza Bank, vilket är den bank jag har allt mitt sparande hos. Avanza har förmodligen de lägsta avgifterna på marknaden vilket är perfekt om man vill börja spara.

  1. Klicka här för att komma till Avanza
  2. Nu får du väja vilket/vilka konton du vill öppna. Oavsett hur många du väljer så är det gratis. Därför kan det vara en god ide att kryssa i både Aktiedepå, Kapitalförsäkring samt sparkonto.
  3. Fyll sedan i dina personuppgifter i nästa ruta.
  4. Bekräfta sedan.
  5. Det som händer nu är att du får ett brev från Avanza hem på posten där du ska fylla i ditt kontonummer till din vanliga bank, samt skriva under och skicka tillbaka. Det är lag på att man måste göra på detta vis så det är därför du får ett brev på detta sätt.
    Det konto som du fyller i från din gamla bank, är det konto som du kommer kunna sätta in/ta ut pengar från Avanza. Detta går att ändra i framtiden om du skulle behöva.
  6.  Nu kan du köpa aktier via din aktiedepå eller kapitalförsäkring.

Aktiedepå eller Kapitalförsäkring?

Om du är ny på det här med aktier så har du kanske inte ens hört talats om kapitalförsäkring förut. En vanlig aktiedepå är något som funnits i många år medan kapitalförsäkringar blivit vanligare på senare år. Här följer en lista på några saker som skiljer dessa åt.

Aktiedepå
Om du säljer en aktie med vinst så betalar du vinstskatt på vinsten. På samma sätt får du dra av om du säljer med förlust.

Med en vanlig aktiedepå så äger du själv aktierna. Du kan därmed gå på bolagsstämma om det är något som lockar.

Du betalar endast skatt om du gör en vinst  när du säljer aktier.

Kapitalförsäkring
Du betalar ingen skatt om du säljer en aktie med vinst. Du kan heller inte dra av för en eventuell förlust.

Du betalar istället en avgift som baseras på värdet av din depå i slutet av året. Sen är det även så att pengar du sätter i på din kapitalförsäkring räknas med i denna avgift.

Du äger inte aktierna direkt och kan därför inte gå på bolagsstämma.

Du behöver inte deklarera som du måste om du har en aktiedepå.

Det är alltså lite olika saker som skiljer dessa åt. Vad som passar just dig måste du avgöra själv. En kapitalförsäkring lönar sig kanske ekonomiskt om man gör vinst på sina affärer. Det gäller att väga fördelar mot nackdelar.

En skön fördel med kapitalförsäkring är ju att man slipper deklarationen av aktier i och med att du inte är direktägande.

 

Sparkonto med bra ränta

Här får du kort och gott tips på hur du kan öppna sparkonton som erbjuder bra ränta på dina pengar. Att låta pengarna vila på ett vanligt konto hos en storbank ger knappast någon bra ränta. Tyvärr är det väldigt vanligt att man gör så.

Avanza Bank Sparkonto+
Avanza erbjuder inte enbart billiga aktieaffärer utan har några förmånliga sparkonton för dig som kund. Själv använder jag mig av deras Sparkonto+ där man just nu får 2,25 % i ränta utan att binda pengarna. Väldigt smidigt och ett bra komplement att öppna tillsammans med en aktiedepå.

Sparkonto Nordnet
Nordnet påminner mycket om Avanza. Man har låga priser och erbjuder även vanliga sparkonton. Räntan kan variera lite beroende på vad man väljer för typ av konto. Om man vill ha ett sparkonto hos Nordnet så kan det även här vara klokt att öppna Aktiedepå i samma veva då det inte kostar något.

{ 6 comments… read them below or add one }

Mats oktober 13, 2012 kl. 09:11

Hej!
Jag har precis skaffat Avanza efter att ha betalt allt för mycket i courtage hos min vanliga bank 😛

En liten fråga. Tar det lång tid efter att man skickat in papperena påskrivna till Avanza innan depån blir aktiverad?

Mvh
Mats

Svara

Fredrik oktober 13, 2012 kl. 09:15

Tjena Mats
Det brukar inte alls ta lång tid, högst någon dag. Så fort de fått dina papper så brukar det gå fort.

Lycka till med dina affärer

/Fredrik

Svara

Extra pengar i fickan november 4, 2012 kl. 06:13

Jag kan inte begripa hur jag missat nätmäklare som Avanza! Efter att ha läst på bland annat din blogg om deras olika sparkonton, lite courtage osv tog jag tag i saken och skaffade ett konto.

Är hur nöjd som helst. Plus att deras support är ju hur trevliga som helst!

Försöker få tjejen att börja spara nu också, så har ordnat ett avanzakonto åt henne också.

//Mellis

Svara

Fredrik november 4, 2012 kl. 06:53

Roligt att du hittade till Avanza! Påtal om tjejen, har faktiskt också fått min tjej att börja spara och för hennes del så är det riktigt bra att ha en extern bank som avanza där man inte kommer åt pengarna lika enkelt och därför onte kan spontanshoppa 🙂

Svara

AktieDirektören december 5, 2012 kl. 02:29

Jag använder Avanzas Kapitalförsäkring nu men funderar mer och mer på å gå över till en ISK.

Vad tror du om det? Är det onödigt eller?

Svara

Fredrik december 5, 2012 kl. 07:42

Jag kör också kapitalförsäkring och har väl inte jättestor erfarenhet av Investerings sparkonto. Men en fördel är väl om man har höga räntekostnader på ex.vis lån då jag tror man kan kvitta detta mot avgiften i ISKn. Men skulle tro att det blir en dyr historia om man räkna på courtageavgifterna så jag skulle stannat i kapitalförsäkringen 🙂

Svara

Leave a Comment