Chickenrace på Börsen – hur länge vågar du stå Utanför?

Vad är du mest rädd för, att du står utanför börsen för länge och därmed missar tåget upp när det väl kommer eller att du sitter kvar eller går in för tidigt och åker med ner?

För mig är svaret enkelt, jag planerar hela tiden för att värdet på mina innehav kan sjunka ganska rejält och det är därför jag är en långsiktig investerare. Jag tror att mina investeringar över en tid, med hög direktavkastning på många innehav kommer öka värdet på mina tillgångar.

När jag gick på lågstadiet hände det att vi lekte en lek som vi kallade för chicken-race. Det hela gick till så att jag och några kompisar alla hade lagt godis till en pott. Själva utmaningen var sedan att vi hade en stor snurrgunga på skolgården som vi puttade på så den började att rotera. När man fått upp lagom fart turades vi sedan om att ställa oss i mitten och vänta medan gungan tappade mer och mer fart och därmed kom närmade punkten där man stod. Ju längre man stod desto mer godis fick man från potten. Stod man dock så länge att gungan träffade en blev man helt utan godis.

När jag följer börsen just nu så tänker jag ibland tillbaka på när vi lekte chicken-race i skolan. För just nu har börsen fallit ett tag och bara i år tappat runt 24%. Ser man tillbaka ett år så verkar många aktier köpvärda. Samtidigt vet man inte hur stor fallhöjden blir och därmed möjligheten att köpa kvalitetsbolag (H&M, SCA) till ännu bättre pris.

Det liknar faktiskt ett spel av chicken-race. För ju längre man står kvar desto bättre ingång har man chans att få eller som under lågstadiet då man fick mer godis. Men det är svårt att se när det vänder och väntar man för länge får man gungan i magen och blir utan godis. I fallet börsen så kan det nog gå snabbt när det väl vänder och står man då för länge kanske kurserna är tillbaka till nivåer då portföljen stod som högst.

Vad är din strategi, att stå kvar så länge som möjligt eller att plocka lite godis för varje omgång? I mitt fall kommer jag som tidigare nämnt att plocka lite godis varje omgång. Att helt enkelt köpa lite vid varje större dipp. Tror att det kommer vara ett vinnande koncept i det långa loppet.

Börja skapa Passiva Inkomster gratis hos Avanza!

Genom att skaffa ett gratis aktiekonto hos Avanza kan du redan idag börja bygga en portfölj som ger passiva inkomster.

Skapa Passiva Inkomster!

{ 4 comments… read them below or add one }

Spartacus oktober 3, 2011 kl. 05:29

Jag köper lite då och då. Om det blir en rejäl krasch kommer jag antagligen ångra att jag köpt för tidigt men direktavkastningarna är redan nu så färggrant aptitliga så det är svårt att låta bli godiset… 🙂

Svara

Fredrik oktober 3, 2011 kl. 05:41

Låter som vi tänker rätt lika du och jag då 🙂 och som du säger så är direktavkastningen på många aktier väldigt fin just nu 🙂

Svara

Pengaeken oktober 3, 2011 kl. 07:05

Det viktiga är väl att man köper till ett pris som man tycker är rätt och att man faktiskt köper när det är billigt och inte gör tvärtom. För man vet ju aldrig hur det kommer bli men skulle vi veta det så skulle det ju inte vara kul att investera eller hur? 🙂

Svara

Fredrik oktober 3, 2011 kl. 07:25

Jo en tumregel är ju att köpa billig och sälja dyrt. Men just nu så kan det vara rätt knivigt att bedöma bolagen med tanke på att vinsterna framöver är väldigt osäkra. Men sett till tidigare resultat så är det ju rena rama mellandagsrean just nu. Men om vinsterna nu sjunker kommer kanske dagens priser vara lika billiga för stunden, men framöver om några år är jag säger att detta är ett bra tillfälle. 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: