Därför använder jag ett kreditkort 2020

Då var vi inne på ett nytt år med nya finansiella möjligheter som det så fint brukar sägas. Personligen har jag flera finansiella och privatekonomiska ambitioner med året. Jag väljer att säga just ambitioner och inte mål, då det senare blir så hårt och lätt skapar regler för ens liv som ofta blir begränsande. I det här inlägget tänkte jag diskutera lite kring några av mina favoritekonomiska lifehacks. Saker som i små små steg kan bidra positivt till ens privatekonomi, utan att man för den delen gör avkall på något. Ett sådant hack är exempelvis att göra alla sina köp med ett kreditkort. Men vadå kanske du tänker, då blir jag ju tvungen att betala en massa ränta väl? Då är det dags att läsa på en gång till.

Betala alltid dina kreditkortsräkngar i tid

Så vad är det då för lifehack som gör ett kreditkort till en privatekonomisk fördel? Jo precis som underrubriken här ovan säger – betala dina kreditkortsräkningar i tid! Det är nämligen så att i princip de flesta kreditkort idag erbjuder en räntefri köpperiod. Väldigt ofta löper denna från ett datum varje månad, fram till att nästa faktura kommer från kreditkortsbolaget. Därmed så får du räntefri kredit i ett visst antal dagar, som kan vara upp till 45 dagar eller mer för vissa kort. Men, väljer du sedan när kreditkortsfakturan kommer att inte betala hela det utstående beloppet för perioden, så kommer du givetvis att behöva betala ränta på det belopp du inte betalar.

Så det gäller med andra ord att ha riktigt bra koll på detta samt att betala hela fakturabeloppet när räkningen dimper ner.

Fördelarna med ett kreditkort

Hittils har jag inte skrivit så mycket kring fördelarna och anledningen till att jag försöker göra alla våra köp med ett kreditkort. Jo det är nämligen så att kreditkorten ger bonus när du gör köp med dem. Hur bonusen ser ut varierar kraftigt mellan olika kreditkortsutgivare. Den mest grundläggande formen av bonus är att du får tillbaka en procentuell del av köpet i form av pengar. Så kallad cashback. På denna arena så är bensinmackarnas kort stora spelare, så som shell, preem, OKQ8 exempelvis. Flera av dessa kort ger idag 0,5% tillbaka på dina köp. Detta samtidigt som korten inte kommer med någon årsavgift. Med andra ord ett väldigt förmånligt kort som även är väldigt populära idag.

För bara några år sedan så gav dessa kort hela 1% i återbäring på köp. Men på grund av extra bankavgifter för kreditkortsutgivarna blev de tvungna att sänka återbäringsnivån. De kort som idag erbjuder 1% kommer oftast med en årsavgift, jämfört med beninsmackarnas kort som alltså är gratis att skaffa. Det blir därför en räkneövning som beror på hur mycket du handlar för på kortet varje år. Vid en viss brytnivå så kommer det vara fördelaktigt att ha betalat en årsavgift och erhålla den högre nivån av återbäring. Samtidigt så är denna nivå väldigt mycket högre än vad de flesta tror. Så är du osäker får du göra en uppskattning över hur mycket ni handlar för på kortet varje år.

Förutom att få pengar tillbaka när du handlar med ditt kort, så finns det även kort som ger andra former av bonusar. Några populära sådana är exempelvis resekorten så som Norwegian eller SAS Eurobonus. Där får du istället poäng i respektive bolags system. Poäng som du sedan kan byta mot resors eller uppgraderade flygningar. Detta kan vara ett bra alternativ för dig som hellre bygger upp en bonus som direkt måste användas till en resa exempelvis.

Risker med ett kreditkort

Det känns rimligt att även skriva några rader kring vilka fallgropar som du ska passa dig för när det kommer till användande av kreditkort. En fallgrop är den som jag nämner lite kort här ovan, just med årsavgift på kort. Det kan som nämnt absolut vara fördelaktigt att betala en årsavgift mot att du får en högre bonus varje gång du sedan handlar på kortet. Men se till att du gör räkneövningen först för att inte gå back mot att enbart ha ett kort utan någon årsavgift.

En annan uppenbar risk med att använda ett kreditkort är att du helt enkel handlar för mer än du har råd. Med ett kreditkort så är det till en början inte dina pengar på kontot som begränsar vad du kan köpa, utan här är det kreditutrymmet du har på kortet. Har du med andra ord lätt för att handla mer när det inte känns som dina pengar, bör du absolut fundera en eller två gånger extra.

Hela poängen med att använda ett kreditkort är att just få bonus på köp du ändå skulle behöva göra med ett vanligt bankkort, inte att handla mer.

Börja skapa Passiva Inkomster gratis hos Avanza!

Genom att skaffa ett gratis aktiekonto hos Avanza kan du redan idag börja bygga en portfölj som ger passiva inkomster.

Skapa Passiva Inkomster!

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: