Därför bör du spara i aktier och fonder genom ett investeringssparkonto

För en del personer så är månadssparande i fonder och aktier lika naturligt som att ränta och amortering för bolånet ska betalas. För väldigt många andra kan sparande kännas både krångligt och kanske onödigt. Många från de lite äldre generationer har fortfarande kvar bilden av aktie- och fondsparande som något krångligt. Där det krävs både djup kunskap om det du investerar i och kanske värst av allt en massa merjobb vid deklarationen. Alla affärer skulle förr i tiden deklareras vilket var både tidskrävande och inte många gånger rätt krångligt. Idag vet du som är lite mer påläst att lösningen på det problemet heter ISK konto eller investeringssparkonto.

Så förenklar ISK kontot din spartillvaro

Vad är det då med investeringssparkontot som gör allt så mycket enklare för oss som vill spara i fonder eller aktier? Det finns många fördelar. Framförallt så är det kanske enkelheten i att du slipper deklarera varje enskild affär som gör sparformen så populär. När du investerar i värdepapper inuti ditt investeringssparkonto så kommer det bli en schablonbeskattning på hela värdet, istället för på vinsten av respektive affär. Då skatten baseras på statslåneräntan tillsammans med en grundnivå innebär det att kontot är och har varit väldigt fördelaktigt på senare år.

Men ovan upplägg innebär också att den årliga beskattningen sker även om dina innehav skulle ha minskat i värde under året. Ser du däremot ditt sparande som långsiktigt och inte nödvändigtvis att varje års resultat är av supervikt, så kommer du med stor sannolikhet att gynnas av att ha pengarna på ett ISK konto jämfört med det gamla hederliga aktiekontot.

För att kort summera fördelarna av ISK kontot jämfört mot ett vanligt aktiekonto så är dessa lite förenklat:

– Du slipper deklarera varje enskild affär för sig.

– Sett över tid bör ISK skalet vara fördelaktigt rent skattemässigt.

– Du är direktägande i aktierna (jämfört med kapitalförsäkring).

Att tänka på när du jämför bankers ISK konton

Idag erbjuder i princip varenda storbank möjligheten att spara via en ISK. Utöver det så finns det en mängd nätmäklare och mindre aktörer som nischat in sig på sparande som också erbjuder kontot.

Att öppna ett ISK konto i sig ska vara gratis. Det är så pass självklart idag och dina alternativ är så många att du aldrig ska gå med på att betala för själva ISK kontot i sig.

Förhoppningsvis är det väldigt få aktörer som kommer begära att du betalar för kontot i sig. Men om så råkar vara fallet för din bank så kan det vara en god ide att se dig om efter bättre alternativ.

De affärer du gör i aktier och fonder inuti din ISK kommer att kosta lite olika mycket. För aktier pratas det oftast om courtage, vilket är avgiften för att mäklaren ska ta hand om din köp- eller säljaffär. Lite som när du köper eller säljer hus, bara att det handlar om aktier. Den courtage din mäklare eller bank tar ut kan variera kraftigt hos olika aktörer. Så om det första steget handlar om att se till så ingen avgift för själva ISK kontot finns, så borde ditt nästa steg vara att jämföra courtaget mellan olika aktörer.

Sen finns det aktörer som exempelvis Avanza Bank som har en trappa med olika courtagenivåer. Så då gäller det att jämföra rätt nivå med konkurrenterna, så att du får en rättvis bild över vilken aktör som faktiskt är billigast för dina behov.

Courtage ger inget mervärde för dig som kund, så det vill du enbart ha så låg som möjligt. Kasta även ett extra öga på om det finns något minimi courtage. Om du avser att spara mindre belopp så är det inte så trevligt om minsta courtage för en affär är 99 kr. Då kommer dina investeringar snabbt ätas upp av denna avgift.

Regelbundet sparande alltid det bästa

Oavsett i vilken kontotyp du väljer att spara i, så finns det en del tips som är bra alla gånger. Ett sådant tips är att regelbundet spara. Jämfört med motsatsen som då är att spara större belopp men att du försöker tajma marknaden. Något som historiskt sett väldigt få lyckas med över tid. Så att spara ofta och regelbundet, samt välja billiga produkter och sparformer. Det kommer du långt på.

Så börja med att jämföra ISK konton hos olika aktörer. Se sedan till att du jämför courtage och eventuella avgifter. Sedan är det bara att komma igång med ett regelbundet sparande. Lycka till!

Börja skapa Passiva Inkomster gratis hos Avanza!

Genom att skaffa ett gratis aktiekonto hos Avanza kan du redan idag börja bygga en portfölj som ger passiva inkomster.

Skapa Passiva Inkomster!

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: