Därför föredrar jag att vara Affiliate före att sälja produkterna själv!

Att vara affiliate innebär i korta drag att man refererar en kund till ett företag där denne sedan köper produkten varav du som affiliate får en provision. Detta kan vara en viss procentsats på försäljningens värde eller en bestämd summa oavsett försäljningens summa. Finns fördelar och nackdelar med båda dessa varianter men det får vi diskutera en annan gång.

Mindre betalt men mindre ansvar

Ofta kan det vara du som affiliate som med hjälp av dina kanaler ser till så att en affär över huvudtaget blir av. Hade du själv sålt produkten direkt så hade kunden säkerligen handlat av dig direkt eftersom du sedan övertygar kunden om att handla dit du refererar. Detta innebär att du får mindre betalt för själva försäljningen. Samtidigt så får du betalt och slipper allt efterarbete så som reklamationer, att faktiskt skicka produkten, att ta hand om returer, att köpa in produkten. Du slipper en otrolig massa administrativa uppgifter som kan vara kostsamma i längden.

Jag har själv funderat på att börja sälja vissa produkter där jag idag är affiliate. Samtidigt så inser jag vilket merjobb det blir och det blir inte lika lätt att driva flera projekt eller butiker som det då blir samtidigt. Speciellt inte när man är ensam i verksamheten som jag.

Som det ser ut just nu så tänker jag fortsätta att använda mig av affiliatemöjligheter istället för att direkt sälja produkten till kund. Men vem vet i framtiden om jag kanske ändrar mig.

Vad föredrar du, att själv sälja produkten och få hela intäkten eller att referera kunden som affiliate och få provision? 

Börja skapa Passiva Inkomster gratis hos Avanza!

Genom att skaffa ett gratis aktiekonto hos Avanza kan du redan idag börja bygga en portfölj som ger passiva inkomster.

Skapa Passiva Inkomster!

{ 9 comments… read them below or add one }

Stefan Nilsson april 2, 2012 kl. 08:19

Jag instämmer till 100% när det kommer till fysiska produkter och det var därför jag sålde min e-butik. Det blev helt enkelt för mycket arbete och skyldigheter som affiliates slipper. Naturligtvis blir ersättningen lägre men det är en avvägning man får göra (frihet Vs pengar). Naturligtvis kan man på sikt anställa någon att sköta det åt en men det kräver hyfsad omsättning och då är man, i princip, tillbaka på ruta ett genom att ge en del av ersättningen till någon annan. Det är trots allt långt ifrån alla områden som har massiva marginaler.

Däremot så har jag inställningen att där finns helt andra möjligheter i digitala produkter. Dels så har du högre marginaler men viktigare är att allting sköts av andra. Du skapar en produkt med medföljande landningssida och skickar sedan vidare alla tekniska frågor till tjänstens (t.ex. Clickbank) support. Naturligtvis blir det även här extra arbete i jämförelse med att enbart vara affiliate men jag inbillar mig ändå att det är ganska lite i jämförelse med vad man kan dra in.

Svara

Fredrik april 2, 2012 kl. 06:17

Bra kommentar där Stefan. Precis som du säger så är det en avvägning mellan mer intäkter / mer tid. Och tiden kan ju växa rätt rejält när det kommer reklamationer osv.

Intressanta tankar kring andra e-produkter. Har själv haft lite ideer på e-böcker där marginalerna kan vara riktigt bra. Samtidigt slipper man de fysiska komplikationerna.

Svara

JobbochFirma april 2, 2012 kl. 09:04

Hade jag varit väldigt duktig på att vara affiliate så kanske jag hade föredragit det, eftersom det helt klart ger passivare inkomst och mindre risk.

Men glöm inte heller att det bestående värdet är mindre för affiliates (oftast). Den som har butiken har möjligen större utsikter för en exit.

Svara

Fredrik april 2, 2012 kl. 06:20

Jo exit-strategin finns ju där. Men samtidigt så kan du ha en exitstrategi på själva sidan där du har affiliatelänkar. Så helt ute ur räkningen är inte det.

Svara

Holger Wästlund april 8, 2012 kl. 08:01

Jag har goda erfarenheter av att sälja fysiska böcker och e-böcker. De fysiska böckerna skickar jag heimfrån rätt enkelt. Det blir en liten promenad till brevlådan varje dag. I paketet ligger en faktura och 99 % av mottagarna betalar snällt utan problem. E-böckerna säljer jag genom Clickbroker och där är marginalerna mindre men det är verkligen en passiv inkomst. Man skriver e-boken en gång och sedan behöver man inte göra något alls. Det vore kul att höra andras erfarenheter av denna typ av informationsprodukter.

Svara

Fredrik april 8, 2012 kl. 08:50

Tack för din kommentar Holger! Intressant att du har erfarenhet från både att sälja fysiska böcker som e-böcker. Jag är själv inne på att skriva en e-bok i sinom tid och tycker det är riktigt intressant att höra andras erfarenheter ifrån det.

Hur mycket av marginalen försvinner hos clickbroker? Det är ju mycket som är smidigt med e-böcker just att man slipper det praktiska och det faller liksom in under passiv inkomst som jag är väldigt förtjust i 🙂

Svara

Holger Wästlund april 10, 2012 kl. 11:05

Det är svårt att jämföra den marginal som Clickbroker tar med andra motsvarigheter. Det finns affiliatenätverk och det finns olika betallösningar. Clickbroker har båda så det enda man behöver ha själv är en digital produkt att sälja och det passar mig. De tar hand om allt annat. De erbjuder betalning med kreditkort och Paypal. För hela paketet tar de 20 % när det blir affär. Ingen anslutningskostnad eller månadsavgift.

Svara

Fredrik april 10, 2012 kl. 03:48

Låter riktigt intressant om jag ska vara ärligt 🙂 ska helt klart kolla in det mer.

Svara

Holger Wästlund april 10, 2012 kl. 10:54

Hej igen,
Hela prislistan finns här: http://www.clickbroker.com/vendor-charges.Utöver kostnaderna till Clickbroker betalar man den procentsats man själv väljer till affiliateaktören.
Lycka till!

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: