Det här med privatlån

samla privatlånOm ni precis som jag är ett fan av lyxfällan, ni vet det här tv-programmet på TV3 där personer med låt oss säga väldigt ansträngd ekonomi, blottar den för hela Svenska folket. Detta samtidigt som programledarna skäller ut dem och med hjälp av en ekonomisk fullmakt styr upp skutan. Jag tycker det är fascinerande dels för att så många personer med väldigt hög inkomst, ändå lyckas leva långt över sina tillgångar. Detta tycker jag är ett tydligt exempel på att mer pengar inte per automatik ger dig större ekonomisk frihet, så länge du inte vet vad du ska göra med dem.

Den andra saken som förvånar mig är hur otroligt dålig koll en del verkar ha på sin ekonomi. Helt ärligt så tycker jag det är skrämmande, framförallt när personerna i programmet försöker släcka sina bränder genom att hälla på bensin. Med det så syftar jag på att betalat ränta på ett lån genom att ta ett nytt lån. Det du gör då är att du låter den otroligt kraftfulla ränta-på-ränta effekten arbeta mot dig. Alla vi som sparar och investerar i exempelvis aktier vet att ränta-på-ränta effekten över tid kan göra helt otroliga saker med dina pengar. Men på samma sätt kan det gå fast åt andra hållet om du agerar som personerna i lyxfällan ofta gör.

Hur som helst så är ett vanligt vapen som programledarna använder sig av att helt enkelt samla ihop alla privatlån till ett enda stort. Hela poängen är att då få bättre villkor än alla dessa små krediter har var för sig. Ett väldigt enkelt och smidigt sätt att göra detta på är via en förmedlare som helt enkelt tar in erbjudanden från flera banker och aktörer åt dig, istället för att du ska gå till dem var och en för sig. En fördel med en sådan tjänst är att förmedlaren ställer aktörer mot varandra, så att du helt enkelt inte behöver göra det.

En kompis till mig har sedan tidigare tre olika krediter som kommer från några mindre bra impulsköp. Det rör sig mer exakt om en dyr soffa från MIO, ett köksbord på IKEA samt en TV. Av någon galen anledning så köpte min kompis detta på avbetalning vilket jag förklarade för honom var helt galet ur ett ekonomiskt perspektiv. Nu har min kompis ganska bra ekonomi med en stabil inkomst varje månad. Men ändå så har han inte lagt ner någon energi på att faktiskt göra något åt dessa krediter som han långsamt betalar av samtidigt som räntan är galet hög.

Därför tänkte jag att det kunde vara roligt och se om en låneförmedlare faktiskt fungerar, så vi kastade iväg en ansökan i hopp om att kunna sänka min kompis räntor. Nu har han tyvärr inte något sinne för sparande och kan betala av krediterna på en gång vilket hade varit det bästa alternativet, men förhoppningsvis kan han samla dem under ett tak och därifrån betala mindre i avgifter samtidigt som han börjar amortera ner dem kraftigare. Det ska bli spännande att se vilka villkor han kan få.

Börja skapa Passiva Inkomster gratis hos Avanza!

Genom att skaffa ett gratis aktiekonto hos Avanza kan du redan idag börja bygga en portfölj som ger passiva inkomster.

Skapa Passiva Inkomster!

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: