Domännamn och Varumärkesintrång

Som ni kunde läsa i ett tidigare inlägg så trodde jag mig ha gjort ett domänkap i form av att jag registrerade domänen www.piezo.se. Dock så slog mig aldrig tanken att namnet “piezo ” kanske var varumärkesskyddat, vilket visade sig vara fallet och blev klart för mig först när Stefan kommenterade det i inlägget. Så länge varade den lyckan tänkte jag. Något som då även slog mig var att en av mina informationssidor som jag jobbat med under en tid som har en premiumdomän på sitt område också innehåller ett varumärkesskyddat namn! I det här fallet så är varumärket inte lika starkt som ex coca-cola, men innehållet på sidan är indirekt kopplat till varumärket och tanken att sedan placera adsense reklam på sidan är bara att glömma då jag i så fall använder varumärket och länkar till eventuella konkurrenter.

Domäner med varumärkesanknytning

Tanken med att domäner kan vara varumärkesskyddade har aldrig slagit mig förrän det blev aktuellt nu. Som 80-talist är man ju uppvuxen med att internet står för frihet och att man i princip kan göra vad som helst. Jo tjena. I vilket fall så började jag undersöka vad som gäller när domänen har anknytning till ett varumärke och kom fram till följande.

Om en person eller företag anser att någon registrerat ett domännamn som använder deras varumärket gör de ansökan om tvistlösning, så kallad ATF. För att nå framgång i ärendet gäller det att man i anmälan uppfyller följande tre krav (hämtade från .se hemsida):

  • Du måste ha en rättighet (till exempel varumärke eller firma) med giltighet i Sverige;
  • den som nu innehar domännamnet ska ha handlat i ond tro när han eller hon registrerade eller använde domännamnet;
  • den som nu innehar domännamnet ska inte heller ha en rätt eller ett berättigat intresse till domännamnet.

Det krävs med andra ord en hel del kött på benen och stor relevans för att det inte ska bli avslag i domen. Ovan så nämns det att man handlar i ond tro. Detta kan till exempel vara att man registrerar en domän för att störa en konkurrents verksamhet. För oss som sysslar med innehållssidor så är detta verkligen viktigt att ha i åtanke då man kanske inte tänker på att AdSense kan länka till konkurrenter vilket därmed gör att man handlar i ond tro.

Ett ganska så känt fall är sidan iLoveIkea som fick självaste Kamprad och Co efter sig. I detta fall så slutade det med att man tvingades byta domännamn efter en rättstvist.

Fallet med min informationssida

Nu har ju inte jag själv råkat ut för en ATF eller blivit kontaktat av någon skum advokat till något företag. Däremot så vet jag att i mitt fall så kommer det inte kunna gå att kringgå varumärkesintrånget och skulle företaget vilja så kan dem ta domänen ifrån mig. Så hur löste jag problemet?

Först så suckade jag och tänkte jaha, det var väl typiskt. Men sen tänkte jag att jag skulle vända detta till något positivt för informationen som var tänkt för sidan har jag ju redan skrivit. Det hela slutade med att jag efter att ha kikat runt lite efter nya passande domäner hittade ett som nästan är bättre än det tidigare för mitt ändamål! Så jag slog till och registrerade domänen nu när Binero kör sin .NU rea!

Så något som började som ett slag i magen och att hamna på ruta ett igen, vände jag på och lyckades hitta en ny lösning som säkert är bättre! I samma veva så lärde jag mig även lite juridik och vad som gäller med domäner och varumärken.

Om du vill läsa mer

  • Vill du ta del av tidigare fall och hur de slutade kan du läsa här.
  • På patentverkets hemsida kan du hitta registrerade varumärken.

Börja skapa Passiva Inkomster gratis hos Avanza!

Genom att skaffa ett gratis aktiekonto hos Avanza kan du redan idag börja bygga en portfölj som ger passiva inkomster.

Skapa Passiva Inkomster!

{ 8 comments… read them below or add one }

www.ufsweden.se december 7, 2010 kl. 02:15

Tack för läsningen, jag var själv nära ett tag att använda Rädda Barnens logotyp på min hemsida då vi 5% av mitt företags vinst skulle skänkas dit, fast jag vet inte, i sådana fall kanske det bara är bra att använda varumärket ändå för att få medial uppmärksamhet? Jag menar, inte kan man stämmas för att man ville hjälpa välgörenhet? ;>

Anyway, bra inlägg.

Svara

Fredrik december 7, 2010 kl. 09:04

I ditt fall borde de bara vara glada att du skänker pengar och därmed bör få ha deras varumärke. 🙂

Svara

Stefan Nilsson december 7, 2010 kl. 02:43

Tack för länken Fredrik. Jag vill bara poängtera att jag kollade som hastigast om varumärket var registrerat så jag vet inte vem det står på och om det då är någon risk i ditt fall.Överlag är det dock en bra idé att undvika registrerade varumärken. Själv förlorade jag mitt populäraste projekt hittills till Google pga att jag använde deras namn i domänen. Därefter faller projektet platt och dess virala effekt går aldrig att återfå även om tjänsten kommer tillbaka.

Svara

Fredrik december 7, 2010 kl. 03:26

Stefan: Jag kollade även upp det själv och det verkar vara något större företag i Europa som står bakom det. Men känns som det är klokast i att låta projektet rinna ut i sanden i detta fall eftersom det bara vore tråkigt om man fick lämna ifrån sig allt sen 😛

Svara

Nabil december 7, 2010 kl. 02:51

Jag äger ett antal domäner innehållande ett varumärke vilket inte är det bästa. Dock så är jag villig att lämna över domänen ifall företaget kontaktar mig 🙂

Svara

Fredrik december 7, 2010 kl. 03:28

Hehe kanske inte är så farligt alla gånger, men känns ändå som man ska ha det i baktanke ifall farbror advokat knackar på dörren en vacker dag 😉

Svara

Andreas december 8, 2010 kl. 02:32

Hade små planer på att skaffa mig en .nu-adress innehållande ordet lotto nu när det är domänrea och allt. Kom då på att det kanske inte Svenska Spel skulle gilla. När det gäller just ordet lotto så är det ju faktiskt både ett varumärke och ett ord i svenska språket (finns i SAOL). Så hade jag gjort en sajt om lotto som inte handlade om Svenska spels produkt så tror jag inte det skulle vara några som helst problem. Är jag däremot inne och tassar på deras område skulle man nog ligga pyrt till om de beslutade sig för att bestrida mina rättigheter till domännamnet.

Kom dock på att hela min idé var rätt värdelös innan jag reggat, så dilemmat stannade tacksamt nog på det teoretiska planet.

Svara

Fredrik december 8, 2010 kl. 07:38

Är ju vid sånna här domänreor som i alla fall jag får upp ögonen för nya blixtideer. Just lotto är ju lite svårt, tillsammans med många andra varumärken som även kanske är ord. Oftast så är ens tanke att man ska göra en sida som har med varumärket att göra (antar att det är där pengarna finns) och det blir ju då ganska lätt för ägarna till varumärket att sätta stopp.

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: