Dubbelt så mycket arbete på hälften så lång tid?

Först och främst vill jag påpeka att detta inte är något inlägg baserat på vetenskapliga studier eller något i den stilen. Det här är snarare min egen reflektering kring ämnet effektivitet samt produktivitet, något som verkligen intresserar mig. Mitt arbete med hemsidor sker i dagsläget främst på min fritid, en tid som den delar med mycket annat. Något som slagit mig när jag exempelvis skrivit innehåll eller byggt länkar till en ny sida är hur himla lång tid det tar när man har distraherande moment runt omkring sig. Detta behöver inte vara mer än att någon sitter och pratar bredvid eller en tv som surrar i bakgrunden.

Jag har skrivit en del om effektivitet och hur man ska arbeta efter ToDo-principen. För min del innebär detta att när jag arbetar alltid gör en dagslista med de punkter som ska göras under arbetsdagen. Det finns flera anledningar till detta. Den främsta är kanske att arbetet blir så otroligt mycket effektivare om man har det nedskrivet så att det kan följas som en plan. Detta leder i sin tur till att man blir klar snabbare och således kan ägna sig åt annat – som att umgås med nära och kära.

Det är just det som är moroten med att vara tidseffektiv – man värderar sin tid högt då man vet hur mycket man vill hinna med samtidigt som man vet hur mycket man vill umgås med nära och kära.

Jag är rätt säker på att de flesta kan få dubbelt så mycket gjort på halva arbetstiden bara man började stukturera sig bättre mot att bli effektivare. Det första steget här kan vara en lista med de punkter som behöver utföras som man sedan använder som en tids- / projektplan. Är man duktig och planerar detta innan arbetsdagen så har man tjänat in otroligt mycket tid då man helt enkelt slipper sitta och gå igenom vad som ska göras under själva arbetsdagen utan istället kan fokusera på själva arbetet – det som betalar en i slutändan.

Nästa steg är att ta reda på vilka moment i ens arbete som betalar mest. I de flesta fall så är det bara en bråkdel av arbetsmomenten eller en bråkdel av kunderna som betalar större delen av kalaset. Den andra och betydligt större delen tar bara tid eller kanske rent av kostar en pengar i slutändan. Tänk dig då om du enbart ägnar dig åt bitarna som genererar alla dessa pengar – och låter andra ta hand om bitarna som inte ger något.

Lär man sig vilka dessa delar är så skulle det kunna innebära att man enbart ägnar sig åt detta 8 timmar per dag, låter andra ta hand om de andra delarna som man kanske inte behärskar eller inte betalar igen sig. Nu menar jag inte att de andra sakerna är lågbetalda sysslor, det jag menar är att dessa delar inte betalar sig för just dig! Det kanske är den största inkomstkällan för grannföretaget, men i din verksamhet så är så inte fallet!

Nu är det ju så att dessa saker måste göras, men det kan vara värt att ta in utomstående personal för dessa bitar. För slår man ut förlorade intäkter pga fel arbetsmoment mot kostaden för att outsourca uppgiften så är det förvånande ofta som det senare alternativet faktiskt är billigare.

Om man lyckas identifiera sina starka sidor som står för större delen av inkomsterna så skulle man i teorin kunna arbeta en bråkdel av tiden om man enbart ägnade sig åt dessa punkter. Då skulle man kunna tjäna mer pengar och framförallt få mer tid över till familj och vänner. Dit vill jag komma.

Börja skapa Passiva Inkomster gratis hos Avanza!

Genom att skaffa ett gratis aktiekonto hos Avanza kan du redan idag börja bygga en portfölj som ger passiva inkomster.

Skapa Passiva Inkomster!

{ 2 comments… read them below or add one }

Albin Stööp januari 24, 2011 kl. 08:35

Bra inlägg! Jac kör samma taktik – punktlistor (helst inte på datorn, helst på pappet faktiskt). Tidseffektivitet är klirr i kassan! 🙂

Svara

Fredrik januari 24, 2011 kl. 10:25

Eller hur, ganska små grejjer kan göra att man får sjukt mkt mer gjort och därmed mer para 😉

Svara

Leave a Comment

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post: