Fördel investera i Fastigheter mot Aktier

Jag har på senare tid letat och läst en del litteratur kring fastighetsinvestering, förvaltning och det mesta som rör att driva ett fastighetsbolag. Måste säga att det inte är helt lätt att hitta bra och komplett litteratur men försöker ta lite här och där. En förebild när det kommer till fastighetsinvestering är självaste Robert Kiyosaki som är författare till storsäljaren Rich Dad, Poor dad. I en annan bok som Robert skrivit “Öka ditt finansiella IQ” går han in mer kring sin strategi när det kommer till fastighetsinvesteringar och jag måste säga att det är riktigt intressant att läsa. En mer genomförlig rapport på boken kommer senare.

Fördel med att investera i fastigheter

I boken tar han upp några anledningar till varför det är “säkrare” att investera i fastigheter än aktier, och att man därmed i det förstnämnda kan använda sig att hävstång med mindre risk för att bli rik. När du köper en fastighet kan du på ett annat sätt påverka hyran genom att exempelvis installera tvättmaskiner, diskmaskiner osv i lägenheterna och därmed kunna ta ut mer varje månad. Därmed ökar din avkastning för varje månad. Med aktier så blir det svårt för dig att påverka avkastningen om du nu inte sitter på en stor inflytelserik börspost i bolaget.

Hävstång för att bli Rik

Just resonemanget kring hävstång tycker jag är intressant. För att ta ett exempel så kanske du vill köpa en fastighet för 1 000 000 kr enkelt räknat. Du betalar 20% själv alltså 200 000 kr och lånar resten. När alla utgifter, lån och amorteringar är betalda kanske du lyckats få en avkastning på 7% vilket motsvarar 70 000 kr. Men din avkastning på satsat kapital blir hela 35%! (70 000/200 000). Men andra ord så snackar vi en rejäl hävstång. Efter några år så kan du låna upp fastigheten igen för att ha som insats i en ny fastighet och sådär kan man sedan arbeta.

Nu vill jag för inget påstå att det är så lätt som det låter. Exemplet är just precis ett exempel även om det säkert finns sådana i verkligheten som stämmer rätt bra med det exemplet. Sen kommer det givetvis krävas en massa jobb för att nå upp till de fina marginalerna. Men är man villig att fightas som jag då kommer det säkerligen gå!

Börja skapa Passiva Inkomster gratis hos Avanza!

Genom att skaffa ett gratis aktiekonto hos Avanza kan du redan idag börja bygga en portfölj som ger passiva inkomster.

Skapa Passiva Inkomster!

{ 2 comments… read them below or add one }

Kalle kr mars 25, 2012 kl. 07:56

Din model är för generös, du kan komma upp i dessa marginaler men mer troligt att du inte gör det. Tvätt maskin, diskmaskin osv visst du kan höja hyran med en hundring( eller två) men då kostar de också att köpa in, repa, serva,ersätta osv de är marginel förbättring på marginalen… Låne finasierad i all ära, visst i dessa tider med mycket låg ränta men går den upp äter den upp evetuellt överskott om ditt eget kapital är litet.

Med egen erfarenhet skulle jag hellre välja aktier, det finns inget som är så besvärligt som fel hyresgäster.

Svara

Fredrik mars 25, 2012 kl. 09:41

Du har nog mycket rätt i det. Men faktum kvarstår att du kan påverka den investringen betydligt mer än en aktieinvestering. Och sen skulle jag ha betydligt svårare att använda mig av hävstång vid aktier. Skulle exempelvis inte vilja låna 800 000 av en mille för att pytsa in i akter. Men helt klart finns det fördelar med aktier med.

Äger du fastigheter själv?

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: