Går du Vinnande ur Krisen?

En börs som faller 3-4 % på en dag ses nog som vardagsmat för många just nu. Dagen efter kan vi se en lika volatil börs fast åt andra hållet, alltså att den ökar 3-4%. Men i det långa loppet den senaste tiden har det varit utför, och det ser fortfarande dystert ut. Men i allt detta mörker finns det möjligheter. Kan du se dem? Eller har du ens börjat titta efter dem?

Om vi går tillbaka några år, mer exakt den 15 september 2008. Det var då Lehman Brother gick omkull vilket fick världens marknader att skaka till rejält och falla mot marken. Men redan innan Lehman gick i konkurs hade marknaden spökat och fallit under i princip hela året, det var snarare denna händelse som blev dödsstöten ner mot botten.

 

Det var under dessa omständigheter, när allt ser som mörkast ut som det började skapas riktigt fina möjligheter på börsen. Visst, man kunde omöjligt veta när botten var nådd men genom att sprida ut sina inköp över ett längre spann hade man ganska goda chanser att kunna köpa nära botten. De som insåg detta tjänade fina pengar när börsen sen vände.

Jag tror det kommer bli fina köplägen framöver. Riktigt när det händer vet jag inte, men att det kommer är jag rätt säker på. Med detta menar jag inte att det är läge att köpa massa aktier just nu. Vi kan mycket väl falla 50% till från dagens nivåer. Poängen är att man bör ha en plan hur man ska förvalta sitt sparande framöver beroende på vad som händer på marknaden. För det är lättare att bestämma innan hur man ska göra vid olika scenarion än att handla när känslorna styr och kaos utbryter på marknaderna.

Just nu håller jag ett extra öga på:

Hexagon
SCA
H&M
Ratos
Millicom
SSAB

Hur ser din strategi ut framöver? Har du börjat köpa än? Tänker du börja köpa senare och i så fall när?

Börja skapa Passiva Inkomster gratis hos Avanza!

Genom att skaffa ett gratis aktiekonto hos Avanza kan du redan idag börja bygga en portfölj som ger passiva inkomster.

Skapa Passiva Inkomster!

{ 2 comments… read them below or add one }

R.L oktober 6, 2011 kl. 01:03

Tja!
Svårigheten är väl att sätt priset på aktien när man ska börja gå in.HM känns otrolig stabil men går det omx ner faller den också..men vad ska man hoppas på för köpkurs. Jag hoppas på 170 men tror knappast det infaller så mycket. SSAB hur långt tror du? Kollar på ssab-b själv satt köp på 41 även fast det känns lite för nära men och andra sida är det rapport snart drar det inte upp kursen känns det helt hopplöst. Det är ju skitsvårt att veta när man kan gå in. Själv har jag bränt mig rejält. Gick på tok in förtidigt för tungt..Vi hörs R.L

Svara

Fredrik oktober 6, 2011 kl. 05:36

Tja R.L
Väldigt bra fråga. Då det är omöjligt att veta hur långt vi ska sjunka gäller det att man har en plan för när man ska börja köpa. Vissa aktier kan kännas billiga nu men vad säger att de inte kan sjunka med 50% till?

De bolag jag kollar på nu är sådana som har en historia av bra finanser och generellt bra siffror år efter år, oberoende om det är kris eller inte. Sen har jag delat upp det så jag börjar köpa lite nu, sen fortsätter jag köpa månad efter månad. Är det riktigt stora fall på kort tid händer det att jag köper lite extra under dessa perioder.

Köper man lite hela tiden kommer det vara dyrt till en början om börsen fortsätter falla, men för varje gång man sedan köper kommer det bli billigare och billigare.

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: