Gjorde jag ett Domänkap?

Efter att rutinmässigt kollat upp vilka domäner som snart skulle gå ut så lyckades jag få syn på en specifik domän som fick mig att stanna upp. Jag tittade när domänen i fråga skulle gå ut och slog till samma stund. Den tidigare ägaren hade registrerat domänen 2003 varav den gick ut häromdagen. En ganska gammal domän med andra ord. Så vad var det då för domän?

Domänen i fråga är så mycket som www.piezo.se! Nu drar säkert de flesta på ögonbrynen och undrar – Jaha, och vad tusan är piezo? För att göra en lång historia kort…

Piezo syftar till piezoresistivitet och då även piezoresistiva material. Dessa material innehar egenskapen att de ändrar form om man lägger en spänning över dem. Principen fungerar även åt andra hållet, alltså att man kan få ut en spänning om man utsätter materialet för mekanisk spänning. Typiska tillämpningar som man använder dessa material till är exempelvis mikrosensorer och aktuatorer. Med andra ord sensorer som är i mikrometerstorlek (jäkligt små). För er som fortfarande rynkar på ögonbrynen så kan jag ta lite mer konkreta tillämpningar.

Dessa typer av sensorer används vanligtvis i:

  • Accelerometrar i iPhone (så man kan göra coola saker som att tilta)
  • Gyroskop i iPhone
  • Sensorer inom bilindustrin (för krockkuddar etc)
  • Aktuatorer som sitter i projektorer (små mekaniska prylar som vrider på små speglar)

Jag skulle kunna göra listan längre men jag tror det flesta har fått en lite klarare bild om vad det handlar om. Så tillbaks till själva domänen. Vad ser jag hos domänen som kan vara värdefullt i framtiden?

De flesta företag som idag sysslar med mikroteknik har ett namn som innefattar piezo i någon form. Googlar man på piezo så kommer sidan www.piezo.com högt i sökresultatet, vilket verkar vara en större tillverkare av dessa applikationer i USA.

Summa summarum kan man säga att domänen inom detta område är av premiumvärde och efter att snart ha läst fyra år på civilingenjörsprogrammet med inriktning just material kan jag inte mer än säga att jag tror på området (tänk bara vilken teknik som dagens smartphones kräver). Sen om jag kommer sälja domänen eller göra något med den vet jag inte ännu. Kanske startar jag själv upp ett stort företag som sysslar med piezomaterial i framtiden – Ja, då kommer domänen verkligen till användning.

Börja skapa Passiva Inkomster gratis hos Avanza!

Genom att skaffa ett gratis aktiekonto hos Avanza kan du redan idag börja bygga en portfölj som ger passiva inkomster.

Skapa Passiva Inkomster!

{ 12 comments… read them below or add one }

Nabil december 6, 2010 kl. 08:46

Det var nog ett domänkap – för dig. Men för mig, som knappt klarar av några kurser i skolan, så är det ju inte riktigt världens bästa köp.

Jag hade inte haft användning för domänen i alla fall. Men det får säkert du! Jag kan ju ingenting om… pi…ezo 🙂

Svara

Jonas december 6, 2010 kl. 08:59

Fyll den med lite innehåll, säg 5-10 sidor á 350 ord, bygg lite fler inlänkar (utgår från att den redan har ett gäng). Sedan väntar du tills den ligger på förstasidan och kontaktar företagen i branschen. Kan ge en bra peng =)

Ett tips kring domänålder bara, stirra dig inte blind på den. Efter 6 månader är spjällsängen borta i Gs ögon, så om den är från 2003 eller 20/3 i år spelar faktiskt ingen roll.

Svara

Fredrik december 6, 2010 kl. 09:34

Nabil: Haha exakt, känns som att man lär va lite insnöad på ämnat som jag för att få ut något av det. Dock tror jag det har en industriellt marknadsvärde också 🙂

Jonas: Tack för tipset! Får se när jag får tid att skriva lite info där. Dock blir det ju två flugor i en smäll om jag kan skriva om saker jag måste kunna i skolan 🙂
Angående tidsaspekten så har du ju helt rätt.

Svara

Fredrik december 6, 2010 kl. 09:34

Nabil: Antar att du läser på gymnasiet, men isf vilken inriktning?

Svara

Nabil december 6, 2010 kl. 11:20

Samhäll > Ekonomi.

Svara

Michael december 6, 2010 kl. 11:24

Med rätt innehåll och rätt mängd kontenta så är de nog ett kap. En “analys” eller en post om sidan/utvecklingen vore kul framöver.

Lycka till!

Svara

Fredrik december 6, 2010 kl. 11:44

Micke: Det kommer nog som du säger krävas en del marknadsföringsarbete för att lyfta fram domänen.

Och du kommer säkerligen kunna läsa mer om domänen i framtiden och se hur jag väljer att utveckla den 🙂

Svara

Stefan Nilsson december 7, 2010 kl. 06:51

Jag tog en snabb titt och det ser ut som att varumärket är registrerat i hela Europa. Vem eller varför kan jag inte svara på men du bör kanske kolla upp det så att där inte finns någon risk att en ATF dyker upp.

Svara

Fredrik december 7, 2010 kl. 08:34

Stefan: ATF? Om domänen är ledig ser jag inte att det skulle vara olagligt att köpa den eller? Antar att du syftar på om jag skulle lägga upp någon information på hemsidan?

Svara

websimon december 7, 2010 kl. 10:55

Kul att du hittat den domänen! Själv har jag ju nästan noll kunskap om det området 😉 så att avgöra om det är en bra domän eller inte kan jag nog inte.

För mig är en bra domän en domän jag kan omvandla till monetära fördelar. Jag köper och säljer inte domäner själv utan köper endast domäner jag vill göra något av. För mig är det processen att från scratch bygga upp en sajt och se hur man kan ranka och konvertera som är det intressanta. Att köpa och sälja domäner lockar inte för tillfället.

Om du undrar vad en ATF är kan du kika in på Benny Kvists blogg här: http://www.holding.nu/cypern-vill-ha-mitt-domannamn/

Svara

Fredrik december 7, 2010 kl. 01:03

Simon: Håller ändå med dig om vad en bra domän är. Och att bygga en sida från scratch och få den att ranka bra är ju verkligen en utmaning och rolig sådan 🙂

Kan inte heller påstå att jag köper domäner som tillgångar mer än detta specifika fall. Dock visade det sig att namnet är varumärkesskyddad vilket förmodligen innebär att domänen blir värdelös.

Svara

Atakan Kara december 7, 2010 kl. 04:10

Vilken sida har du besökt för att hålla koll på vilka domäner som blir lediga?

Svara

Leave a Comment

{ 2 trackbacks }

Previous post:

Next post: