Håll nere dina kostnader

När jag började skapa webbsidor hade jag mina första på ett och samma webbhotell. Så där såg det sedan ut tills jag insåg att jag växt ut mitt lilla utrymme och samtidigt såg fördelen i att ha sidorna på olika ipn. Det sistnämnda är något som det ofta talas om i dessa kretsar men kan varken säga bu eller bä hur viktigt det faktiskt är.

Idag kan man skaffa ett webbhotell för en ganska billig slant och letar man runt lite så kan man hitta prisvärda alternativ som håller under den första tiden för mindre än hundra kronor i månaden. Men med tiden kommer du precis som jag att vilja expandera och det kan bli dags att utöka webbhotells-portföljen lite. Här ska man dock passa sig. Vet personer som har upp till 10 olika webbhotell vilket innebär en rejäl ökning i fasta utgifter varje månad. Summerar du sedan ihop vad alla dina domäner kostar och slår ut det på 12 månader så kommer säkert en till chock. Helt plötslig kanske din verksamhet går nätt och jämt ihop varje månad. Dock vill det sig illa om det är så då den här branschen inte kräver speciellt stora kapitalinvesteringar.

Det handlar inte bara om att tjäna pengar

Det här är en väldigt viktig sida av myntet som jag tror många slarvar lite med, framförallt om man driver sina webbsidor som hobbyprojekt snarare än som ett företag. Man är i regel duktig på att se över sina intäkter. Jag själv kollar AdSense och diverse affiliatekonton dagligen. Jag är även rätt säker att folk inte är lika flitiga med att kolla igenom sina utgifter. Nu ändras ju inte dessa i lika stor utsträckning men mitt tips till dig är att se över det minst en gång i månaden. Att skära ner kostnaderna är i sig lika viktigt som att öka intäkterna när det kommer till vinsten.

Har du koll på dina utgifter kring webbsidorna?

Börja skapa Passiva Inkomster gratis hos Avanza!

Genom att skaffa ett gratis aktiekonto hos Avanza kan du redan idag börja bygga en portfölj som ger passiva inkomster.

Skapa Passiva Inkomster!

{ 18 comments… read them below or add one }

Stefan Nilsson april 19, 2011 kl. 05:13

Bra inlägg. En sparad krona är en tjänad krona.

Själv så har jag endast 3 webbhotell (Loopia, Binero & Surftown) efter att ha sagt upp ett förra året. Väldigt många nappar på deras erbjudanden (1 kr) så det gäller att man är uppmärksam och inser att det kostar tid att flytta sajterna och säger upp webbhotellet i tid. Annars är risken stor att man står med 2-3 onödiga webbhotell bara för att man nappade på deras erbjudanden som innebar billiga domäner.

Svara

Legendarisk april 20, 2011 kl. 05:24

Väldigt sant det du skriver Stefan. Jag själv nappade jag på surftowns erbjudande men har bara haft problem där borta. Som det ser ut nu så är det bara en kostnad som inte ger något. Sen gäller det att ha koll på att säga upp i tid som du nämner, annars blir det dyrt och tror att många glömmer just den biten.

Svara

Stefan Nilsson april 20, 2011 kl. 05:39

Det låter som att väldigt många nappade på Surftown så där har du kanske ett “länkbete” i sommar. Skriv ett blogginlägg, tweeta och be folk om RT för att hjälpa andra.

Svara

Legendarisk april 21, 2011 kl. 05:03

Det har du rätt i 🙂 tack för tipset!

Svara

Tompa april 19, 2011 kl. 05:37

Bra post! Haller med det ar att latt ryckas med och kopa en massa domaner och webhotell och man glommer bort att det ar kostnader som kommer tillbaka varje manad eller ar. Vilken webbhotell kor du med om jag far fraga?

Svara

Legendarisk april 20, 2011 kl. 05:25

Jag kör på Binero och Surftown just nu. Men som jag skrev ovan så är jag inte alls nöjd med Surftown då de krånglat på alla sätt och vis för mig. Däremot så kan jag inte annat än säga att jag älskar Binero. Snygg och lättskött administration osv.

Svara

Johan april 19, 2011 kl. 08:33

Senaste gångerna jag skaffat nytt webbhotell är då man får dem för under 100 kr. 🙂 Så man brukar ligga ganska mycket plus iaf.

Svara

Legendarisk april 20, 2011 kl. 05:27

Jo lite samma här med, ofta får man ett pangerbjudande med ett billigt webbhotell, men släng sedan på ett part domäner per år och du har dubblat utgifterna. Gäller att hålla koll i svängarna 🙂

Svara

Johan april 20, 2011 kl. 02:22

Ja, man får räkna på inkomsterna och utgifterna innan man spenderar sina pengar som man fått från internet… finns risk för man tänker “Oh, nice! Jag har tjänat 1000 kr denna månad”, men hur mycket av dom ska inte gå till webbhotell/domännamn?

Det är just därför jag tror mer på att man försöker hitta någon nisch och sedan satsa på en och samma sida så den ger lite mer. Jag tjänar hellre 150 kr på en sida på en dag än 10 kr på 15 olika sidor på en dag.

Om man gör det så ger sidan förhoppningsvis mer till sina besökare än vad dom 15 olika sidorna skulle gjort..

Svara

Legendarisk april 20, 2011 kl. 04:21

Väldigt bra resonerat där. Jag har också börjat tänka i dem banorna för ett tag gjorde jag nya sidor hela tiden även om jag hade liknande sidor inom samma nisch. Detta gav som resultat betydligt högre utgifterna och smartare hade kanske varit att försöka samla mer innehåll till en och samma domän.

Svara

Johan april 20, 2011 kl. 07:39

Visst, kanske lättare att tjäna 10 kr per sida men i längden är det ju bättre med en och samma webbplats. Jag tror ändå det blir bättre resultat om man lägger ner energi på en sida åt gången.. När den sidan börjat rulla så kan man hoppa på nästa och lägga ner mindre krut på den första tills den andra rullar.

Legendarisk april 21, 2011 kl. 05:05

Exakt, ett till problem som kan uppstå om man håller på med för många sidor är att alla blir halvdana. Mer krut på en och samma sida ger helt klart mer i längden håller jag med om 🙂

Nabil april 21, 2011 kl. 10:08

Jag gör mitt bästa för att hålla nere mina kostnader, och det har gått som det gått.

Jag har haft tur, och råkar känna rätt personer, så jag betalar inte ett enda öre för mina 3 webbhotell — trots att jag sitter på konton värda flera tusen 🙂

Sen så har man ju kontoret också, men det är en annan femma…

Svara

Stefan Nilsson april 21, 2011 kl. 06:27

Du kan ju alltid lägga ett gott ord för mig nästa gång någon erbjuder dig ytterligare ett webbhotell 😉

Svara

Fredrik april 22, 2011 kl. 06:10

Hehe härliga tider där Nabil! Har du gratis webbhotell så ligger du ju en bra bit före utgifterna så att säga.

Svara

Seotjejen juli 26, 2011 kl. 05:45

Håller absolut med. Jag har koll på vad allt kostar, och budgeterar till och med, för att veta hur mycket plus (mer eller mindre) jag kommer gå med. Vad jag dock kunde bli bättre på är att byta leverantörer med jämna mellanrum, är ganska dålig på det, håller mig hellre till samma leverantörer under lång tid, trots att det kanske kostar med. Lite dumt, när man tänker efter.

Svara

Fredrik juli 27, 2011 kl. 08:46

Jag är också dålig på att jämföra men det är helt klart ngt man ska ha i baktanke. 🙂

Svara

Kya augusti 1, 2011 kl. 12:13

Ett bra inlägg i min mening. Det är skönt att bli påmind om att man faktiskt har utgifter och inte tjänar pengar “gratis” på nätet. “Gratis” = investeringen i tid (RIO).

Men vem önskar inte känna en som får ett webhotell helt gratis, som Nabil, ovanstående talare sade?

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: