Hålla koll på det privata kassaflödet

Jag tänkte fortsätta reflektera lite kring det här med budget, kassaflöde och pengar in/ut helt enkelt. Jag har ofta haft bra koll på mina “aktiva” pengar och med det menar jag pengar som går in och ut från lönekonto. De pengar som går ut är alltså utgifter och inte sparande eller investerande. Dock så blir det alltid en hel del småutgifter som i månadens slut kan vara ett par stycken. Detta stället ofta till problem om man vill stämma av med budgeten och det blir ofta tråkigt att bläddra igenom alla transaktioner.

Ett sätt att lösa detta skulle vara att när lönen kommer in varje månad se till att man har exakt den summan på lönekontot, varken mer eller mindre. Nu uppstår ju dock problemet med att man inte vill ha en massa deg på ett lönekonto med väldigt dålig ränta, men vi utgår från den summan. Det man kan göra då är att sätta över den budgeterade summan till sparande respektive investerande. Då kan man ändå se i slutet av månaden om man ligger plus. Är det en dålig månad kommer man bli tvungen att flytta pengar till kontot.

Ska testa detta för att enklare se hur jag följer budget. Är som sagt inget fan av att gå igenom alla utgifter man har. Vore enkelt att bara kunna stämma av och istället gå in och kika om det nu skulle avvika kraftigt.

Börja skapa Passiva Inkomster gratis hos Avanza!

Genom att skaffa ett gratis aktiekonto hos Avanza kan du redan idag börja bygga en portfölj som ger passiva inkomster.

Skapa Passiva Inkomster!

{ 4 comments… read them below or add one }

olin mars 7, 2012 kl. 07:42

Vi är villaägare med två barn, det betyder att trots att vi sparar flitigt så skiljer sig månaderna kraftigt från varandra, det kan vara allt från nya vinter/vår/sommar kläder som behöver kompletteras till barnen eller en trasig bil eller tvättmaskin som ska lagas eller bytas ut. Samtidigt gillar jag inte att ha pengar som inte jobbar och därför har jag börjat använda mig av OKQ8 kredit kort vilket get 1% bonus på allt som handlar och 3,25% ränta på eventuella tillgodohavanden. Jag använder detta så att om jag har ett överskott en månad men som jag inte vill binda i ett långsiktigt sparande (Aktier, fonder eller fastränte konto) sätter jag in dessa på kortet. Om det är en månad med större utgifter använder jag kortet och kan då tillockmed utnyttja krediten utan konstnad så länge som vi betalar fakturan i tid vilket aldrig har varit något problem. På så sätt har vi så lite pengar som möjligt som inte arbetar samtidigt som vi har tillgång till pengar när det händer någon oväntat.

Tycker också att det är bra att ha en budget per kategori för de stora sakerna men sen behöver man även en “övrigt” kategori där alla småköp kan hamna annars blir det för många små kategorier i budgeten med några hundralappar i varje.

Svara

Legendarisk mars 8, 2012 kl. 09:44

Intressant sätt att lösa det på olin! Kan tänka mig att utgifterna varierar kraftigt när man har barn och villa, är ju inte riktigt där än 🙂

Svara

Johan mars 8, 2012 kl. 01:04

Att sätta upp en budget bör man nog göra.. själv så bränner jag mina pengar så fort jag får dom och slutar därefter på minus på kontot.. ibland är det inte bra att tänka “jag har tjänat så här mycket, nu ska jag unna mig det här”.. för helt plötsligt så tar pengarna slut 😐

Svara

Fredrik mars 8, 2012 kl. 09:56

Nej det kan vara svårt om man har lätt för att bränna pengar. Tror det bästa då är att betala sig själv först, alltså så fort löner kommer in på kontot så sätter du in dessa på sparkonto/fonder etc som du sedan inte kommer åt lika lätt.

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: