Har Tåget på Börsen gått Igen?

Snart har ännu en börsvecka passerat och vad vi sett hittills så har det varit mestadels positivt. Jämfört med tidigare veckors ras så ser vi nu en liten återhämtning och det har kommit en rad indikatorer som jag själv tycker varit tänkvärt, även om man inte ska basera sina investeringar enbart på några få indikationer. Personligen så försöker jag undvika att gröta ner mig i en massa macro, framförallt den typ av statistik som kommer ut veckovis eller månadsvis. Istället försöker jag fokusera på de enskilda bolagen.

Noterbart de senaste veckorna

Här tänkte jag lista lite saker som jag själv noterat de senaste veckorna.

  • Småspararna flyr börsen. Det här är ett typiskt scenario när det börjar falla och både Nordnet som Avanza har haft rekordmånga affärer per dag de mest volatila dagarna. Mina tankar här är att när det väl vänder igen så kommer alla dessa småsparare vilja in med sitt kapital förr eller senare vilket borde ge det hela en extra skjuts. Sen är frågan när det verkligen vänder. Förstår inte att folk säljer när allt sjunkit och köper när allt stigit.

  • Insiders köper som aldrig förr. Läste någonstans att en stor del av alla insideraffärer hos framförallt börsens vd:ar har varit köp i det egna bolaget. Jag brukar alltid ha insiders med i åtanke när jag analyserar ett bolag och som regel finns det massa anledningar till att sälja i det egna bolaget, men bara en anledning till att man köper.

Det är väldigt svårtolkat läge på börsen just nu. Stormen verkar för tillfället ha lagt sig men alla problemen ute i världsekonomin kvartstår och är till synes olösta. Sen får man komma ihåg att börsen tagit rejält med stryk och åtminstonde prisat in en del av detta i dagens kurser. Efter det senaste kraftiga raset passade jag på att plocka in Swedbank på 83 kr samt Hexagon på 97 kr. Framtiden får utvisa om jag kommer kunna köpa dessa ännu billigare framöver. För egen del så väljer jag att dela upp mina inköp framöver så att man har rejält med slantar om vi faller ännu mer.

Har du själv gjort några affärer de senaste veckorna? Dela med dig i en kommentar. 

Börja skapa Passiva Inkomster gratis hos Avanza!

Genom att skaffa ett gratis aktiekonto hos Avanza kan du redan idag börja bygga en portfölj som ger passiva inkomster.

Skapa Passiva Inkomster!

{ 6 comments… read them below or add one }

Peter september 1, 2011 kl. 09:01

Har gjort precis som du, delat upp det egna kapitalet i flera delar och spridit investeringarna istället för att satsa allt på en gång.

Har bl.a. köpt H&M och Volvo till riktigt bra priser (190 respektive 75 kr).

Efter föregående veckas uppsving ser det ut all falla stort nu. Imorn kommer de officiella siffrorna om arbetslösheten i USA, är det dåliga siffror så faller väl omx ännu mer – men då är det bara nytt köpläge vid nya bottennivåer antar jag.

Kul att du skriver att du försöker bortse från makroekonomi och istället fokusera på företagen du köper i. Behöver själv bli bättre på det.

Lycka till, ska följa din blogg framöver!

Svara

Fredrik september 1, 2011 kl. 09:06

Hej Peter!
Kul att du vill följa mig 🙂

Din köp i HM och Volvo var verkligen till ett bra pris. Har själv sneglat på volvo och HM försöker jag köpa lite nu och då, och har det sjunkit där så får man bara glädja sig åt att man kan snitta ner sig.

Jag tror många snöar in sig för mycket på makro, och visst det är inge fel med det men tror att många då glömmer bort hur bolagen faktiskt går för det är det som kommer ha betydelse i det långa loppet anser jag 🙂

Svara

Johan T september 2, 2011 kl. 02:46

Köpte Yara men sålde efter 12% snabb uppgång. Köpte en mindre post Know IT efter att VDn köpt på vad jag ansåg var ett attraktivt pris. ligger på lite + på den. Annars tror och hoppas jag att det bär av nedåt igen ett tag nu. Vill utöka mina långa innehav i Fortum och SCA som brukar tjäna skapligt även i sämre konjunkturer, vilket är anledningen till att jag sålde Yara, vill spara likvider till dessa 2 innehav. Fortum runt 17€ och SCA under 80 sek blir köp. Verkstad skyr jag oftast som pesten, de har en tendens att göra brakförluster i dåliga tider. HM är för dyra för min smak men under 170 så kan jag fundera på det och vid 150 är det inget snack.

Svara

Fredrik september 2, 2011 kl. 02:55

Bra tankar där Johan. Jag är väldigt splittrad när det kommer till HM. Visst den är verkligen inte billig men samtidigt är det svårt att se om den nånsin kan bli riktigt billigt mer än en stor recession och då skulle ju allt bli billigt. En direktavkastning på runt 5% är ju dock ok och en förhoppningsvis bra utdelningstillväxt lockar. Men som sagt, delade meningar där.

Svara

Micke september 4, 2011 kl. 07:26

Ett tips är att följa Kojunkturbarometern: http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Ekonomi/Tillvaxt/Konjunkturen—Barometerindikatorn/

Sälja på toppen, brukar va när den legat över 110 ett antal månader. Sen för man ju hålla koll på när den vänder. Testa och jämför omxspi mot konjunkturbarometergrafen. Många likheter där 🙂

Svara

Fredrik september 4, 2011 kl. 09:27

Bra tips där, den har jag faktiskt inte använt mig av så mycket men ska kolla in den lite mer nu 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: