Hitta bästa sparräntan 2018

Nu har hösten på allvar gjort intåg vilket hör årstiden till att det blir mer tid inomhus och därmed mer tid för gå igenom privatekonomin. Jag har ett par saker på agendan varje höst som hör till just området privatekonomi. Det första är att se över och förnya elavtal, något jag skrivit en hel del om tidigare och som jag alltså försöker att göra en gång per år. För oss som har en luft/vatten-värmepump så blir elkostnaderna en av de större driftsposterna utöver räntor för hushållet.

Den andra delen handlar precis som jag kom in på om räntor! Men i det här fallet inte om räntekostnader som vi betalar utan den vi har möjlighet att få på vårat eget kapital. Med andra ord sparräntan. När det kommer till sparande och investerande så vet ni att jag nästan uteslutande investerar våra pengar i aktier och fonder. Men vi har en buffert som är tänkt att användas för lite större renoveringsprojekt och som därmed kommer användas de närmsta åren, vilket gör att jag inte vill ha dessa pengar på börsen med tanke på svängningarna som råder där. Istället får det bli ränteplacering på dessa och då vill jag såklart försöka hitta den bästa sparräntan och varierande längd på räntebindningstiden. Vanligtvis så låter jag dessa pengar sitta i ca 6-12 månader vilket därmed blir en inlåsning. Nu har en sådan period gått ut vilket gör att jag på nytt ser över vart jag kan få just den bästa räntan på att låsa in dessa pengar i ca 6 månader till.

Varierar inlåsningstiden

Innan jag börjar övningen att jämföra vilka räntor jag kan få så är det bäst att bestämma hur länge jag är villig att låsa in dessa pengar. Detta ställningstagande gör jag som sagt varje gång den föregående ränteperioden löpt ut. Som sagt så handlar det mest om när jag ser att vi kommer behöva pengar från denna pott nästa gång vilket då handlar om när vi tänkt dra igång kommande renoveringsprojekt. Nu är det höst och vi har därför inga större planer på något omfattande projekt det kommande närtid utan främst handlar det om lite ytskiktsarbete inomhus vilket finansiellt löses med kassaflödet från våra löner. Därmed kommer jag med all sannolikhet att låsa in pengarna i ytterliggare 6 månader för att då igen ta ställning till läget.

Sparräntan som går att få när vi låser in pengarna i 6 månader varierar kraftigt. Inte minst från period till period. Sparräntorna som gick att få vid den här tiden förra året är inte alls samma som de som går att bli erbjuden i år. På samma sätt är jag säker på att sparräntorna kommer ändras under nästa år nu när riksbanken verkar allt mer angelägna om att börja höja styrräntan. Detta slår ju samtidigt mot våra låneräntor men gynnar våra sparräntor, så lite ge och ta helt enkelt.

Som sagt så är detta en av alla sparövningar jag brukar göra en eller ett par gånger per år. Precis som när vi jämför elavtal så är det en otroligt bra timpeng på den tid som läggs ner, inte minst nu när sparräntorna börjar röra sig uppåt.

Börja skapa Passiva Inkomster gratis hos Avanza!

Genom att skaffa ett gratis aktiekonto hos Avanza kan du redan idag börja bygga en portfölj som ger passiva inkomster.

Skapa Passiva Inkomster!

{ 1 comment… read it below or add one }

Krypto24 oktober 28, 2018 kl. 11:26

Kul att du bloggar igen!

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: