Hitta Lönsamma Fastigheter

Jag pratade nyligen med en mäklare och berättade om mina planer på att starta fastighetsbolag. Samtidigt passade jag på att fråga han lite kring hans syn på vilka objekt som kunde vara intressanta samt vad man bör se upp med.

Då jag vet att många av er läsare är lika sugna som jag på att bygga upp ett fastighetsimperium tänkte jag därför dela med mig av svaren jag fick.

Avkastning på fastigheten

Det första han nämnde var att han tyckte fastigheten skulle ha en avkastning på 15% på det totala kapitalet. Så om du köper fastigheten med helt egna pengar så ska din vinst vara 15% när allt är betalt.

Till en början tyckte jag det lät mycket. Jag menar 15% i årlig avkastning är en väldigt bra siffra, i alla fall i mina ögon.

Sen förklarade han att problemet många har med att få fastigheter lönsamma är de räntor man betalar till banken. Nu har jag inte själv någon erfarenhet av detta ännu, men kan tänka mig att räntan på ett företagslån till en fastighet inte är 3%.

Kanske har någon av er läsare mer insikt i detta?

Inte passiva inkomster i början

Visionen med ett fastighetsbolag är ju att man i slutändan bara vill agera ägare och därmed ha vaktmästare som sköter de sysslorna, någon som sköter uthyrning osv.

Men precis som många andra saker man startar upp bör man vara beredd på att sköta det mesta själv till en början.

Detta hade jag redan räknat med och är beredd att göra allt själv för att få bättre ekonomi i bolagen till en början.

Så detta är en viktig tanke tycker jag, att det inte är passiva inkomster till en början.

Läge är fortfarande A och O

Att läge är det som gäller när det kommer till fastigheter är inte direkt nytt. Så därför kan det vara värt att försöka köpa en dyrare fastighet som har bättre läge än en fastighet som är billigare men kanske ligger betydligt sämre till.

Några tankar från en mäklare som ändå har en insikt i marknaden. Känns alltid bra att lära sig av andra som har erfarenhet kring det man själv vill göra.

 

Börja skapa Passiva Inkomster gratis hos Avanza!

Genom att skaffa ett gratis aktiekonto hos Avanza kan du redan idag börja bygga en portfölj som ger passiva inkomster.

Skapa Passiva Inkomster!

{ 2 comments… read them below or add one }

Lars mars 23, 2013 kl. 01:34

Hej Fredrik!

Jag ligger i förhandlingar kring ytterligare ett hyreshus nu. De är bra investeringar och betydligt mer lönt att hålla på med än bostadsrätter eller villor. Mycket för att du får ett kassaflöde.

Svårigheten är som sagt att komma upp i tillräcklig avkastning. Idealiskt vill man precis som den mäklare du pratat med hitta hyreshus med 15% avkastning på bästa läge mitt i stan. Men det gör man generellt inte. De är för dyra så avkastningen blir ganska låg (ofta 5-7%).

Mina hus ligger alla utanför städerna i mindre samhällen. Hyrorna här ligger på nästan samma nivåer som i stan, men husen är mycket billigare. Jag har fokuserat på närhet till matbutik och förbindelser till centrum. Något som gett mig betydligt bättre avkastning än de fastigheter som sålts med bättre lägen.

Det råder bostadsbrist så jag har allt uthyrt och ständigt folk i kö. Många vill hyra då det blivit svårt att köpa eget sedan de införde bolånetaket och bankerna stramade åt utlåningen.

Har själv finansierat mina fastigheter med 100% belåning. Dels genom bank, genom tidigare ägare och genom ett lån av min far.

Get to it! Det är en bra passiv inkomst och ganska säkra investeringar om man vet vad man köper och inte drar på sig gammal skit.

Har du fler hemsidor än den här? Skicka gärna adresser, det hade varit kul att se!

Mvh Lars

Svara

Fredrik april 8, 2013 kl. 03:46

TJena Lars!
Tack för din kommentar, hade helt missat den.

Följer dig på din blogg och måste säga att det är riktigt roligt att läsa om din resa. Vi har ju många liknande idéer verkar det som.

Gillar din ide med att hitta fastiheter lite utanför stan men som har närhet till mataffärer och förbindelser till stan. Helt klart en bra plan.

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: