Hur delar Du upp Ditt Månadssparande?

Eftersom jag så småningom kommer börja jobba och få en rejält ökad inkomst kommer detta innebära en helt annat möjlighet till sparande och investerande varje månad. Därför har jag börjat fundera lite på hur mitt nettosparande ska fördelas varje månad.

Några poster är givna även om jag inte bestämt hur stor del varje post kommer få. Upplägget då är att en stor del ska gå till:

  • Aktier (Kapitalförsäkring) – Här tänker jag att minst 50% av nettosparandet ska gå raka vägen till kapitalförsäkringen.
  • Räntesparande (Sparkonto + , Avanza) – Här är tanken att en del ska sättas in på mitt sparkonto+ hos Avanza där pengarna är obundna samtidigt som räntan just nu är 2,55%. Avsikten med dessa pengar är att bygga upp en lite pott som sedan kan användas att köpa aktier om börsen faller mycket en tid.

Dessa två poster kommer utgöra grunden för mitt sparande. Men sen kommer det även vara andra kortsiktiga saker som jag vill spara till så som resor. Tanken är här att kanske lägga 1000 – 2000 kr per månad i en resepott. Då är frågan om man ska göra detta på ett separat konto eller om det ska integreras med det andra sparandet? Känns samtidigt dumt att ha ett sparkonto hos “vanliga” banken för detta då räntan med all säkerhet kommer vara riktigt kass.

Hur gör du?

Börja skapa Passiva Inkomster gratis hos Avanza!

Genom att skaffa ett gratis aktiekonto hos Avanza kan du redan idag börja bygga en portfölj som ger passiva inkomster.

Skapa Passiva Inkomster!

{ 4 comments… read them below or add one }

olin mars 5, 2012 kl. 08:46

Vi sätter undan 5 000 i månaden till Aktier/Fonder denna siffran har under det senaste halvåret varit högre (ca 15 000) men nu tycker jag att börsen har gått starkt så nu får det räcka med 5000kr.

Sen lägger vi ca 25 000 på räntesparande vilket just nu betyder mellanlagring på “högräntekonto” hos banken för att sedan betala av bostadslån (ca. 300 000 kvar hoppas betala det sista inom ett år!).
Utöver detta sparar vi ca 3 500 i månaden till resor och annat kul samt 6 500 i månaden för framtida underhåll av hus samt inför den dagen då det är dags att byta ut bilarna.

Totalt 40 000 av en inkomst på sammanlagt ca 60 000 tillsammans vilket jag tycker är rätt bra. 🙂

Svara

Legendarisk mars 5, 2012 kl. 05:03

Shit det var då inte dåligt att ni kan spara så mycket varje månad! Och lär kunna bli rätt fina resor om ni kan lägga den summan på resa/nöje. Har ni separata konton för allt detta?

Svara

olin mars 5, 2012 kl. 10:14

Jodå det har blivit en del bra resor, dock lite ojämt fördelat mellan åren. Förra året var vi i Mexiko i 8 månader men innan det var det ett par år med semester i Sverige och ganska enkla nöjen:-)

Vi har en separat budget kategori för varje utgiftspost inklusive ‘nöje och resor’ däremot har jag inte ett separat konto istället ser vi alltid till att ha ett par hundra tusen tillgängligt på spar konton och i i aktier om det behövs, dessutom kommer ju sällan riktigt stora utgifter helt oväntat så om det t ex är dags att byta bil kan man ju styra hela sparandet till ett bil konto i några månader om man behöver lite pengar till en nyare bil. Det samma gäller resor.

Anledningen delvis till att kan spara så mycket nu är ju självklart ett stort mått av disiplin men även att vi bor lite mer lantligt men ändå relativt nära vår jobb och att vårt boende snart är helt avbetalt vilket sparar många tusenlappar varje månad. Dessutom är våra bilar och alla övriga ägodelar kontant betalda så det går inget på ränta:-)

Tack för en bra och inspirerande blogg!

Svara

Fredrik mars 5, 2012 kl. 10:36

Låter som ni sitter i en riktigt bra sits :). Kul att du gillar bloggen, tack för dina bra kommentarer! 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: