Hur får man tag på lägenheter innan de når marknaden?

En fråga som jag fått från flera läsare är hur jag kunde få tag på en bostadsrätt innan den kom ut på marknaden och därmed slippa ge mig in i en budgivning med andra köpare. Mycket av vinsten jag gjorde på bostadsrättsaffären berodde på det bra pris jag lyckades få och just att jag undvek att betala marknadspriset. Jag har själv funderat mycket kring den här frågan och framförallt hur jag skulle kunna göra det igen. För dyker chansen upp där jag får möjlighet att köpa ett renoveringsobjekt till underpris så kan jag lova att jag tar den.

Kontakter och tur

Jag måste samtidigt erkänna att det var via kontakter och en dos tur som gjorde att just jag kunde köpa den där lägenheten. Det hela gick till så att jag spelade innebandy med en person som i sin tur hade en bekant som ärvt lägenheten och ville bli av med den. Till en början så lyssnade jag inte särskilt noga men efter ett tag dök det upp riktigt intressant fakta som gjorde att jag såg en potentiell affär.

Det var helt enkelt så att personen i fråga som skulle sälja lägenheten hade ärvt den. Han var dessutom från en annan stad långt härifrån och hade således riktigt dålig koll på vilka områden som är attraktiva här. När jag fick höra dessa saker bestämde jag snabbt träff med personen och det tog knapp 20 minuter och ett par rejäla skambud innan jag fick lägenheten.

Mitt utgångsbud var ungefär halva mot vad en lika sunkig lägenhet hade kostat på marknaden, för jag hade gjort min läxa väl kan jag lova och hade då stenkoll på marknaden. Men personen var inte riktigt så ivrig men efter att ha lagt på lite till så skakade vi hand och affären var i hamn.

Så för min del handlade det snarare om tur och tillfälligheter än att jag faktiskt hade letat efter ett objekt. Men hur kan vi då göra för att hitta liknande affärer?

Hitta objekt innan de läggs ut på marknaden

Jag tror absolut att det går att få tag i objekt som inte nödvändigtvis behöver säljas med budgivning. Det gäller bara att närma sig på rätt sätt. Jag har absolut ingen gyllene formel för detta, men några saker som jag allvarligt funderat på är att:

  • Prata med alla nära, kära, bekanta osv och säga att du är intresserad av att köpa ett renoveringsobjekt. Kom ihåg att dessa objekt är sådana man kanske inte vill skylta med utan många gånger vill folk bli av med dem illa kvickt. Se till att utnyttja det!
  • Ta det steget längre och sätt upp lappar, lägg ut annons eller liknande där du skriver att du är ute efter renoveringsobjekt.
  • Prata med mäklare. Ofta har mäklare ett miniarvode för alla lägenheter de säljer och rör det sig om renoveringsobjekt där köparen bara vill bli av med det går det kanske att göra en snabb och smidig affär. Gör det klart för mäklaren att du är ute efter renoveringsobjekt och vill göra affär innan det når marknaden om det är möjligt. Vet faktiskt flera personer som köpt både hus och lägenheter på detta sätt.

Det här är bara några sätt att komma åt dessa objekt, men jag tror det är långt ifrån omöjligt att göra samma resa igen. Som sagt, dyker chansen upp för mig kommer jag ta den.

Har du något bra tips på hur man kan få tag i lägenheter till salu innan de når marknaden och eventuell budgivning?

Börja skapa Passiva Inkomster gratis hos Avanza!

Genom att skaffa ett gratis aktiekonto hos Avanza kan du redan idag börja bygga en portfölj som ger passiva inkomster.

Skapa Passiva Inkomster!

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: