Hur vet man att vi nått botten?

Idag kunde man som väntat se börsen falla med flera procent. Det som hände inledningsvis tycker jag är väldigt intressant och visar på hur osäkra många av börsens aktörer är just nu. Ända sedan USA fick sänkt kreditbetyg i slutet av förra veckan har så gott som all media (aftonbladet inkluderat) förespråkat för det stora raset som skulle inleda måndagen. Men inledningsvis så hände inget speciellt, Asien “rasade” inte lika mycket som man hade trott och fallen här hemma i Sverige var till en inledning inte heller så stora. Detta kan leda till väldig osäkerhet, framförallt bland småspararna och jag tror många hela tiden får slita sig i håret då de köper när det blir lugnt, för att sedan se börsen rasa timmen efter.

 

Hur vet du när vi är på botten?

Det är ganska enkelt. Det vet du inte! Ingen kan tala om huruvida vi har nått en botten eller ej. Därför tror jag man lär ändra sitt tänk, försöka sluta att hoppas på att detta är en förkylning och istället se vad vi har att vänta oss framöver.

Så här tänker jag

Jag har för första gången någonsin sålt av stora delar av portföljen. Men de bolag jag valt att ta ur portföljen tillfället är tillväxtbolag och framförallt verkstad som gått starkt under de senaste åren och där jag nu tror att vi kommer få se avmattade siffror. Det är även dessa bolag som jag tror kommer ta mycket stryk framöver. Beroende på all makro som kan tänkas påverka börshumöret framöver får dessa slantar sitta på ett räntekonto tills vi ser vad Q3 rapporterna har att bjuda på.

Däremot har jag kvar mina starka utdelningsbolag (HM, SCA) som år efter år gett utdelningar. Min strategi framöver kommer även röra sig kring dessa ekonomiskt stabila utdelningsbolagen där jag hoppas kunna komma in billigt, om inte riktigt billigt sett på ett par 4-5 års sikt.

Men sen var det ju de där med att pricka botten. Glöm det, man kommer aldrig träffa botten precis. Det kommer komma perioder då börsen kanske går upp veckor i streck, men min tro nu är att vi har en längre tid med fallande kurser över tid. Därför ska man undvika att köpa kortsiktigt på tillfällen som i öppningen idag då jag tror det kan svida för många.

Lägg upp en plan

För min del kommer jag fortsätta bevaka HM, SCA, men även andra bolag som jag velat ta in i portföljen och nu hoppas kunna komma in billigt framöver. Då jag alltid vill basera mina inköp där känslor inte är med i bilden kommer jag sätta upp riktkurser där jag kommer köpa poster i dessa bolag. Sedan kommer jag fortsätta fylla på i intervaller om 5-10% kursrörelser om så är fallet.

Om du precis som jag investerar på lång sikt tror jag att det kommer komma riktigt fina köplägen framöver. Håll ögonen öppna.

Börja skapa Passiva Inkomster gratis hos Avanza!

Genom att skaffa ett gratis aktiekonto hos Avanza kan du redan idag börja bygga en portfölj som ger passiva inkomster.

Skapa Passiva Inkomster!

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: