Intervju – Stefan Janson

Idag fortsätter serien med spännande intervjuer här på Legendarisk och den här gången riktar vi blickarna mot Stefan Janson. Stefan har många år på nacken när det kommer till programmering och att skapa webbsidor och började redan vid millennieskiftet att göra sina första sajter. I den här intervjun får ni ta del av vad som gjort att Stefan lyckats så bra, hur han med hjälp av sina sidor slapp ta lån under sin studietid samt hur han idag brottas med jättar som Eniro om förstaplatsen på en attraktiv sökterm på Google. Låt er inspireras!

Hej Stefan. Berätta lite om dig själv och hur du kommit dit du är i dag med dina webbsidor.

Jag började med webbsidor redan innan millennieskiftet och mina första kronor tjänade jag februari 2000 då jag började med affiliatemarknadsföring via TradeDoubler. De första åren handlade det bara om småsummor och ingen av mina sidor hade någon stor trafikmängd. Vilket såklart är frustrerande då man både vill ha populära sidor och såklart tjäna enkla pengar.

Mitt intresse ligger mer i programmeringen, även om pengarna inte rullade in hade jag bra ursäkter till att lära mig nya tekniker och sitta uppe om kvällarna för att bygga in alla roliga tekniker på webbsidorna. Att vissa sidor sen även gav upphov till inkomster var bara en extra morot.

Vilket projekt är det största du håller på med just nu och vad är ditt mål med det?

Nu lägger jag ned mest tid på missatsamtal.se där målet är att öka antalet besökare och bli störst inom min nisch, något som snart blir
realitet baserat på senaste månadernas utveckling.

Mitt nästa konkreta mål är att ranka 1:a hos Google när man söker på “telefonnummer“, har bara lilla Eniro framför mig, men jag hoppas att jag går om innan årets slut. Skulle bli en fin julklapp till mig, så lite länkar uppskattas 😉

Jag har bl.a. utvecklat en applikation för Android, ett API samt skapat smarta algoritmer som analyserar all data som kommer in.

Vad använder du för sätt att tjäna pengar på internet och vilka fungerar bäst för dig (affiliate, adsense etc)?

Det beror helt på typ av sida, om man tar min sida om kontantkort, gratiskontantkort.se, är det affiliate som fungerar bäst, vilket ofta stämmer på nischade sidor. Gäller såklart att det finns vettiga
annonsörer hos affiliateföretagen.

Ett annat exempel är min sida missatsamtal.se där Adense fungerar klart bäst. Detta då annonserna matchas mot texterna på sidan, jag
slipper då hålla reda på om nummer X handlar om fonder, båtar eller kakor, detta sköter Google åt mig.

Var det vid något speciellt tillfälle där du kände att allt gick riktigt bra och du började tjäna bra med pengar, eller har inkomsterna växt sakta men säkert hela tiden?

Hösten 2004 och ett par år framåt rullade det in bra med pengar, tillräckligt för att finansiera mina studier (innehar masterexamen inom IT från Chalmers) och betala av alla mina studielån jag drog på mig. Jag har alltid drivit mina sidor som en hobby på kvällar och helger och som huvudsyssla har jag antingen studerat eller haft fast anställning. Detta ger en bra trygghet men givetvis mindre tid över till mina egna projekt.

Vilket har varit ditt mest lönsamma projekt och vad var det som gjorde det lyckat?

Det är utan tvekan gratiskontantkort.se som jag lanserade hösten 2004 där de första åren gick långt över förväntan och en liknande resa blir nog svår att göra om baserat på inkomst per nedlagd timme. Snart fyller sidan 7 år och än idag genererar den inkomst, om än mycket mindre än på sina glansdagar. En bidragande faktor till dess framgång var att inga liknande sidor fanns, folk skrev om den på sina webbsidor och i forum vilket gav gratis trafik och sakta men säkert klättrade den i positioner hos sökmotorerna.

Vad är ditt bästa tips till någon som vill börja tjäna pengar på internet men inte riktigt vet vart de ska börja?

Om du har ett brinnande intresse för något område tycker jag att du ska skapa en sida som behandlar ämnet, en blogg fungerar jättebra som start för din första sida och kräver inga förkunskaper.

För de som hellre kodar än skriver texter kan en sida likt missatsamtal.se passa bättre. Där bidrar alla besökare med innehållet och jag kan jag fokusera på det jag tycker är roligare, nämligen att koda.

En sida som får stor del av trafiken via sökmotorer betyder såklart att folk letar efter något. I mitt fall letade folk efter kontantkort och då min sida bara fungerar som en sorts länkkatalog till operatörer som erbjuder gratis startpaket tjänade jag pengar på varje beställning som skedde.

Jämför detta exempelvis med en receptsida, där söker besökaren efter ett recept och då det redan finns på webbsidan kommer sidans inkomster vara lägre, varför ska de klicka sig vidare på annonserna när de redan hittat informationen de sökte?

Glöm inte heller att alltid ha en plan B, det är inte bara att slänga upp en webbsida och tro man blir ekonomiskt oberoende, då är man lite för naiv.

Sist men inte minst, har du några personliga mål för 2011?

Då jag gillar webb och programmering blir mina mål att lära mig några nya tekniker/ramverk. Många sätter sina mål i inkomster, jag försöker ha det längre ned på min prioriteringslista, mycket beror nog på att jag har fast anställning och slipper ha någon press att mina egna projekt måste vara lönsamma. Det värsta som kan hända med mina projekt
är att jag lägger ned alltför många timmar framför datorn.

Att hela tiden bli bättre och bredda sina kunskaper är viktigt, särskilt inom webb där allt ständigt förändras. Senaste åren har jag t.ex. lärt mig utveckla med jQuery Mobile, Facebook, Twitter och Android. Har även haft en avstickare ett tag där jag lärde mig Roxen
CMS och Pike 🙂

Att kunna kombinera en anställning med sina egna projekt är en bra kombination, då har du alltid något att falla tillbaks på om dina egna projekt inte blir som du tänkt dig.

Tack Fredrik för att jag fick vara med på din blogg, hoppas jag kan inspirera er att antingen skapa fler webbsidor eller kanske rentutav sitt första projekt. Har ni frågor rörande programmering, affiliate eller seo är det bara att kontakta mig så försöker jag besvara de så gott jag kan.

Ni hittar mer om mig och mina projekt på www.bloggjakt.se eller på
twitter.com/stefanjanson

Stort tack till Stefan!

Har ni frågor eller bara vill diskuttera något får ni gärna lämna en kommentar.

 

Börja skapa Passiva Inkomster gratis hos Avanza!

Genom att skaffa ett gratis aktiekonto hos Avanza kan du redan idag börja bygga en portfölj som ger passiva inkomster.

Skapa Passiva Inkomster!

{ 2 comments… read them below or add one }

Johan september 19, 2011 kl. 03:34

Bra intervju o rolig läsning! Kommer det flera intervjuer?

Svara

Fredrik september 19, 2011 kl. 04:30

Vad kul att du tycker det. Det kommer definitivt fler intervjuer framöver. Bara att hålla ögonen öppna 😉

Svara

Leave a Comment

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post: