Jämför privatlån och hitta den lägsta räntan på marknaden

Har du börjat fundera på att resa till värmen över jul och nyår eller renovera lägenheten, men det saknas pengar i kassan? Än är det inte för sent! Du kan ansöka om ett privatlån och få pengar på ditt konto inom ett par dagar. Privatlån, som även går under benämningen Blancolån, är ett lån där långivaren inte tar någon säkerhet för lånet – som är fallet vid till exempel bolån. Däremot går du personligen in och borgar med din lön som ”säkerhet”.

Då långivaren inte har någon trygg säkerhet i en tillgång, bedöms dessa lån ha en högre risk. Du kan till exempel bli av med jobbet eller vara tvungen att sjukskriva dig och således förlora hela eller delar av din inkomst. Till följd av att risken är högre kommer långivaren ta ut en högre ränta än ett lån med säkerhet. Men deppa inte, det går fortfarande att få tillgång till riktigt förmånliga privatlån med ränta ner till 3,0 %.

För att få en låg ränta krävs det att du har en städad ekonomi utan några större skulder, i relation till din lön, och att du har en fast och trygg anställning. Vidare kan du även få ner din ränta ytterligare om du har en medsökande som borgar för att lånet återbetalas. Notera dock att ingen av dessa punkter är krav utan förbättrar endast din ränta.

Nästa steg är att jämföra privatlån från olika långivare och låneförmedlare. Du ska först undersöka att du uppfyller de grundläggande kriterierna vilka ofta innefattar; ålder, inkomst, anställning och hur länge du bott i Sverige. Om du uppfyller kriterierna ska du kolla så att långivaren lånar ut den summan du vill låna. Oftast kan du låna ut mellan 10 000 kr och 500 000 kr. Sedan kollar du hur lång tid det tar innan de kan betala ut lånet, vilket skiljer sig åt mellan långivare. Oftast kan du få lånet utbetalt på 1 – 3 dagar.

Du måste alltid ansöka om ett specifikt belopp. Det vill säga, du kan inte be om att få låna så mycket som möjligt. Utan långivaren behöver ett belopp och en återbetalningstid att ta ställning till. Däremot kommer långivaren ge dig ett nytt förslag om de tycker beloppet är för högt eller att återbetalningstiden är för lång. Så det är ingen fara att söka ett lite för högt belopp.

När du väl bestämt dig så fyller du i ansökan online på långivarens hemsida och skickar in. Oftast får du signera med Bank-ID för att verifiera att du faktiskt är personen som ansöker om lånet. Förutsatt att kreditupplysningen, som långivaren hämtar ut efter du skickat in din ansökan, stämmer med din angivna inkomst. Kommer du få ett eller flera erbjudande relativt omgående. Om den angivna inkomsten inte stämmer överens med kreditupplysningen till följd av till exempel löneförhöjning, kommer långivaren efterfråga information som kan verifiera detta (lönespecifikation, bankutdrag etc.).

När du fått ett erbjudande som du är nöjd med (ränta och återbetalningstid) – tackar du ja till långivaren. Som sedan skickar ett skuldebrev till dig för att signera. När skuldebrevet är signerat betalas oftast lånet ut inom 1 – 2 dagar.

Har man inte tid eller möjlighet att läsa på om alla långivare och deras villkor, rekommenderar vi att man använder en låneförmedlare som tar upp en kreditupplysning och hämtar in lånerbjudanden från 20 – 30 olika långivare. Du kan sedan enkelt välja det bästa erbjudandet. Låneförmedlaren bistår även som en oberoende rådgivare under hela processen.

Om du av någon anledning inte kan återbetala ett lån i tid kommer långivaren först att kontakta dig för att hör efter varför du inte betalar av skulden. Om du ändå inte börjar återbetala skulden kommer långivaren skicka skulden till kronofogden för utmätning och du får en betalningsanmärkning. Så se till att göra en rimlig kalkyl och låna aldrig mer än du har råd med.

Börja skapa Passiva Inkomster gratis hos Avanza!

Genom att skaffa ett gratis aktiekonto hos Avanza kan du redan idag börja bygga en portfölj som ger passiva inkomster.

Skapa Passiva Inkomster!

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: