Kaoset avslöjar vilken börstyp du är!

När börserna svänger så mycket som de gjort de senaste veckorna så får de flesta reda på mer om sig själva när det kommer till humör och affärer. Under “normala” omständigheter är det ofta lätt att hålla sig till sin strategi men när det stormar likt förra veckan det är först då du vet om du verkligen pallar trycket att ha kyla i magen och hålla dig till din plan som du tog fram utan känslor i bilden. Jag tänkte nu lista några olika börstyper som jag stött på under de gångna veckorna. Detta kan vara personer jag känner, personer jag träffat via jobbet eller personer på internet. Kanske kan du känna igen dig själv i någon av dessa typer. Jag ger även några av mina råd hur jag skulle agerat om jag vore respektive typ.

 

Börskameleonten

Det här är en typ som man stöter på i diverse börsforum där ute så som börssnack (Di.se forum). Man känner enklast igen en börskameleont genom att denna vänder kappan efter vinden och är väldigt snabb med att påpeka det för andra på forumet. När börsen står på -4% för dagen pratar denne om kris, börskrasch, undergång och liknande mörka ord som vi har att vänta. När samma börs vänder för dagen och helt plötsligt står på +2% är börskameleonten snabb med att posta trådar där denne talar om lättnadsrally, rekylen uppåt, att det är dags att köpa bull. Den här typen av investerare lär ha det kämpigt under osäkra tider som dessa.

Bästa tips: Håll dig borta från allt vad forum och direkta nyhetsflöden heter. Du är uppenbarligen inte gjord för att tradea eller byta investeringar titt som tätt. Gör upp en plan, följ planen och låt det vara.

Du som agerar först och tänker sen

Det finns ett smålustigt uttryck att när aftonbladet snackar börsen ska man ta en motsatt position. Poängen är att när personer som egentligen aldrig bryr sig om börsen börjar reka det ena och andra bolaget är det dags att se upp. Är du en av alla dem som endast tar in ekonomiska nyheter när till och med aftonbladet skriver på framsidan om krasch har du kanske oturligt nog sålt av allt efter 20% nedgång. Och visst det behöver inte vara något fel med det, problemet är bara att dessa personer inte har någon plan med det hela. Många av dessa säljer när det ser som värst ut och köper tillbaka när det ser som allra ljusast ut, med andra ord när OMX gått upp 40% från nu. Knappast en bra strategi.

Bästa tips:Tar du endast in finanskrisartiklarna som nyheter så är det klart att allt ser ut som ett enda mörker. Men det är dumt att sälja av allt utan att ha en egentlig plan. Tänk ut vad du vill få ut med ditt sparande de närmsta 3-5 åren. Vilka pengar behöver du inom en snar framtid, vilka kan du binda upp. Bestäm sedan vilka bolag du vill äga under en längre tid samt en plan för när du vill börja köpa. Köp sedan i omgångar, att pricka botten kan du glömma. Vill du ändå sälja av något så gör det med bolag du inte vill ha kvar om 3-5 år.

Farmor Greta

Råkar du vara en av alla dem som ägt samma fina aktier i snart 100 år så sitter du nog ganska lugnt. Du kanske inte ens vet om att USA fått sänkt kreditbetyg pga att du håller på att färdigställa ditt senast stickningsprojekt. Du planerar inte att sälja och heller inte att köpa då direktavkastningen på dina 100 år gamla aktier räcker gott och väl till din levnadsstandard och barnbarnens presenter. Skönt läge.

Bästa tips:Det ska tydligen vara populärt att virka mössor igen, något för dig kanske?

Självklart ska det tas med en nypa salt. Har du själv upptäckt något roligt hos dig själv den gångna veckan? Eller stött på någon rolig börstyp du vill dela med dig av?

Börja skapa Passiva Inkomster gratis hos Avanza!

Genom att skaffa ett gratis aktiekonto hos Avanza kan du redan idag börja bygga en portfölj som ger passiva inkomster.

Skapa Passiva Inkomster!

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: