Köper Du på väg Upp eller Ner?

Ett dilemma som de flesta aktiesparare stöter på med jämna mellanrum är förmågan att köpa aktier när de blivit billigare alternativt dyrare än man varit med om. Det jag menar här är att om kursen sjunker och befinner sig i en nedåtgående trend så är det vanligt att man drabbas av panik och säljer, när man i själva verket borde köpa om bolaget dras ner på grund av yttre faktorer som egentligen inte har med företaget att göra. Ett konkret exempel är ju Eu-krisen som fortfarande står i oklarhet kring många frågor och jag är säker på att många har sålt av (mig själv inkluderat) vissa poster i ren rädsla och för att vänta in klarhet och svar på frågorna. Faktum är att svaren inte kommer hjälpa dig, för när svaren finns här så kommer börsen redan ha reagerat i den riktningen.

Man skulle ju önska att ECB, IMF och Co skulle gå ut med ett pressmeddelande och säga att “nu har vi löst krisen” varav kurserna sedan skulle trava uppåt. Nej så fungerar inte börsen och man måste agera utifrån sin egen analys. För marknaden ligger alltid steget före.

 

Vad jag lärt mig från förra året

Förra året så svängde det rejält på börsen. Svängningarna är närmast ofattbara under vissa perioder. Jag försöker hålla hårt på mina regler och vara långsiktlig med mina investeringar så länge de fundamenta som gör att jag köper en viss aktie kvarstår eller förbättras. Ändå skedde det vid flera tillfällen att jag bytte positioner, sålde av innehav och i närmast “tradeade” under föregående år. Detta ledde till en massa courtage-avgifter och ett plus-minus-noll resultat, där jag i själva verket borde ha hållit kvar vid mina innehav och köpt mer!
Ändå så kvartstår det faktum att det är svårt att köpa när kurserna är på väg ner, samtidigt som det kan vara lika svårt att köpa tillbaka innehav som stigit sedan man sålde. Ett dilemma man tvingas leva med som aktiesparare.

Vilka är dina största tankekonflikter när det gäller aktiesparande?

Börja skapa Passiva Inkomster gratis hos Avanza!

Genom att skaffa ett gratis aktiekonto hos Avanza kan du redan idag börja bygga en portfölj som ger passiva inkomster.

Skapa Passiva Inkomster!

{ 3 comments… read them below or add one }

Rasmus februari 6, 2012 kl. 05:34

Skrev för någon dag sedan ett blogginlägg om aktier. Fick uppdraget från Blogvertiser. Där beskrev jag vilka misstag jag hade gjort “back in the days” och hur mycket jag lärda mig av det.

För tillfället undviker jag handel med aktier till varje pris då jag absolut inte har rätt kunskap kring ämnet. Men allt som man kan tjäna pengar på intresserar mig otroligt mycket och aktier är inget undantag.

Fredrik, du verkar ha riktigt bra koll på läget. Varför inte skriva ihop en komplett nybörjarguide om hur man som “rookie” ska agera när det gäller aktier ?

Eller det kanske du redan har gjort ? 🙂 Annars så hade iallafall jag, och säkert många andra, uppskattat detta oerhört mycket.

Svara

Fredrik februari 6, 2012 kl. 09:54

Tack för tipset Rasmus, har faktiskt några stycken som efterfrågat detta. Ska försöka slänga ihop något framöver 🙂

Svara

Rasmus februari 7, 2012 kl. 08:51

Det ser jag fram emot 😀

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: