Lån som passar dig

De allra flesta kommer vid något tillfälle i livet att behöva låna pengar. Om man inte är personen som gillar att hyra så kommer man många gånger behöva låna till sin första bostad. Nästa steg kanske blir att skaffa en bil och då krävs det att man har en kapitalinsats om man inte låter till köpet.

Oavsett vad man ska låna till så är det förknippat med en del kostnader. Det mest självklara är den ränta man betalar vilket är en procentsats av lånedelen som man betalar varje år. Räntan på ett lån kan skilja sig ganska kraftigt från en långivare till en annan och ränta i sig är ju inget annat än en avgift. Därför ska man alltid jämföra räntan man får på mer än ett ställe. Detta i sig kan spara dig tusenlappar varje år, beroende på hur stort lån man har.

Andra avgifter

Utöver själva räntan så finns det ofta en del andra utgifter som kan bli lite kostsamt och därför uppmanar ännu mer till att jämföra olika lån. Det handlar om mindre, dolda avgifter så som uppläggningskostnader och liknande. Även om varje avgift i sig ser liten ut så kan det bli mycket när man slår ihop alla.

Så kom ihåg att jämgöra alla avgifter och inte enbart räntan innan du tar ett lån.

Binda räntan eller ej

Sen måste man även ta ställning till huruvida räntan ska vara rörlig eller bindas. Ofta när man säger rörlig så menar man att räntas binds på 3 månader. Många gånger är denna ränta lägre än om du binder den på några år. Båda dessa har för och nackdelar. Många menar på att rörlig ränta är billigast i längden medan andra vill ha tryggheten att alltid veta vad kostnaden för lånet blir varje månad.

Det är som sagt några saker man bör ta ställning till innan man väljer vilket lån man ska skaffa. Ett gott råd är alltid att jämföra så att du slipper betala avgifter i onödan.

Comments on this entry are closed.