Lära sig skilja på Fritid och Arbetstid

Jag driver ju som bekant mitt företag vid sidan av en fast anställning. Med andra ord jobbar jag med verksamheten på kvällar, tidiga morgnar samt helger.

Hela biten med att driva företag är något som jag verkligen brinner för. Dels verksamheten i sig, att bygga hemsidor och optimera dessa, men även själva företagsbiten så som bokföring, ekonomi och så vidare.

Ett problem med att dels ha en heltidsanställning och ett företag vid sidan av, är att man nästan aldrig är ledig. Inte mentalt i varje fall.

Även om jag inte arbetar aktivt med något kring företaget varje kväll så tänker jag på det nästan hela tiden. Jag tänker på nya idéer till projekt som ploppat upp. Jag funderar ofta hur jag kan tjäna mer pengar på en viss sida, vilket mitt nästa steg för firman ska bli osv.

Detta är ju inga dåliga tankar för jag känner ju sådant driv för detta och tycker det är väldigt roligt.

Problemet handlar snarare om att vara i nuet när man gör andra saker. När jag umgås med min familj så vill jag verkligen umgås med dem och inte tänka på företaget. Det är så lätt att man under reklamen i filmen man tittar på tar upp datorn och svarar på några mail. Detta kan få fokuset att falla allt för mycket på företagssaker, istället för dem jag umgås med.

Detta är varken schysst mot dem man umgås med, samtidigt som det är dåligt för en själv.

När man inte har någon tydlig uppdelning när man ska arbeta och inte så flyter liksom allt samman. Det finns alltid saker att göra, så när man spelar tv spel eller bara slösurfar så finns tanken där att jag kan jobba med firman istället.

Separerar företag och fritid

I och med detta jobbar jag väldigt mycket med att separera arbetet med företaget och fritid. Som det är nu så hänger dessa ihop som jag skrev innan och det finns inget bestämt schema för när jag ska arbeta med företaget.

Så för att ändra på detta har jag gjort några åtgärder, så att jag kan vara mer fokuserad på företaget när jag väl jobbar och samtidigt mer närvarande när jag är ledig.

Det första är att vi i och med flytten till en trea skaffat mitt alldeles egna kontor. Bara detta kommer göra stor skillnad. För nu kan jag arbeta ostört på mitt kontor och min familj vet att jag arbetar när jag är där. Det kommer bli betydligt enklare att fokusera arbetet på denna arbetsplats från att tidigare ha setat i soffan i vardagsrummet.

På samma sätt kommer jag inte arbeta när jag inte är på kontoret. Tror detta kommer göra att jag kan ”släppa” arbetet när jag lämnar kontoret. Det är i alla fall min vision.

Nästa åtgärd för att göra en tydlig gräns mellan ledig tid och arbetstid är att införa veckoscheman.

Som det ser ut idag har jag inga bestämda tider jag arbetar med företaget, utan ofta blir det att man sitter en stund när man kommer hem från jobbet. Sen kanske man sitter lite mer på kvällen.

Nu kommer jag istället bestämma att kvällstid på exempelvis måndagar, tisdagar och torsdagar kommer jag arbeta med företaget. Kommer även försöka sätta bestämda tider så som 2 -3 timmar efter vanliga jobbet.

Även på helger kommer jag försöka ha bestämda tider för arbete istället för att ta det som det kommer.

All tid som jag inte planerat in för arbete ska jag därför vara helt ledig. Inga mail, inge textskrivning eller annan arbetssyssla.

Så fort jag fått ordning på kontoret kommer jag köra igång med detta. Kommer bli riktigt skoj och är väldigt motiverad att ta företaget till nästa nivå.

Är på samma sätt förhoppningsfull på att få en mer tydlig avgränsning när jag arbetar och när jag är ledig.

Hur bär du dig åt för att skilja på fritid och arbete? Eller tar du det som det kommer?

Börja skapa Passiva Inkomster gratis hos Avanza!

Genom att skaffa ett gratis aktiekonto hos Avanza kan du redan idag börja bygga en portfölj som ger passiva inkomster.

Skapa Passiva Inkomster!

{ 5 comments… read them below or add one }

Björn Andersson januari 25, 2013 kl. 12:24

Jag har drivit eget på heltid i 8 år.

Jag har ingen fast gräns mellan jobb och fritid och de är någonting jag faktiskt älskar.

Dom gånger jag är ledig går jag ofta och grunnar på något problem. Svarar även på mail under korta stunder mina lediga dagar.

Jag ser inte mitt jobb som ett jobb utan mer som en hobby/passion

Svara

Fredrik januari 25, 2013 kl. 04:02

Hej Björn!
Känner du inte att det är svårt att koppla av när man ständigt tänker på företaget?

Givetvis underlättar det ju om det är något man älskar, men samtidigt så är det inte något alla de man umgås med brinner för lika mycket, så ibland vill då iaf jag släppa det helt även i tankarna 🙂

Svara

Entreprenör januari 25, 2013 kl. 11:31

Vilken fritid? Är man entreprenör och satsar helhjärtad har man nästan ingen fritid. Jag driver en IT-konsultbolag och har ett par andra mindre verksamheter med. När jag inte arbetar försöker jag lära mig mer om processen att skapa ett framgångsrikt företag, läser mycket böcker och bloggar av andra entreprenörer. Är väldigt ung så har inte skapat mig en familj och har ingen flickvän. Satsar all min energi och fokus på mina företag, en gång i veckan drar jag ut med vännerna. Men för att vara helt ärlig så handlade det i början mest om disciplin, att motstå sociala frestelser men nu blir jag nästan galen om jag inte arbetar minst ett par timmar per dag med mina företag. Tycker det är skit kul med entreprenörskap så man kan säga att min arbete är det tycker jag är roligt. Därmed behöver jag nästan ingen ledighet.

Svara

Fredrik januari 29, 2013 kl. 04:30

Håller med dig, jag tycker också det är superkul att bygga och utveckla företaget. Däremot är det inte alla man umgås med som har samma intresse så att bara tjata på om det är kanske inte så schysst. Är man singel så är det ju ett annat läge dessutom.

Hur som helst, roligt att du har hittat något du brinner för 🙂

Kör hårt!

Svara

Johannes februari 10, 2013 kl. 09:17

Har också grubblat en del på hur man ska lägga upp tiden. Jag har dock ingen familj så det blir lättare.
Något klokt du gör är att ha ett separat kontor, där man enbart jobbar. Det hjälpte mig en hel del att tydligt markera gränsen mellan arbete och fritid.

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: