Mina Aktieköp senaste tiden

aktieköpDet var ett tag sedan jag skrev något om aktier och mina innehav. Därför tänkte jag ägna det här inlägget åt det.

Som ni har kunnat läsa om tidigare så har jag en hel del pengar investerade i bostadsrätter. Äger just nu två stycken där den ena är en ren investering medan den andra är stället vi bor på. För övrigt så kommer jag om en snar framtid ge er en uppdatering på bostadsprojektet. Förhoppningsvis kommer det hända lite på den fronten ganska snart.

Jag har ju även en fast inkomst från arbete nu i och med att jag fått jobb. Samtidigt så trillar den in pengar via företaget så mitt personliga kassaflöde har förbättrats rejält, från att för bara ett år sedan endast ha 8000 kr från CSN att leva på varje månad. Det roliga då var att hyran på den tiden var dubbelt så hög mot den vi har idag.

Mycket av min inkomst skickar jag direkt in på min Avanza depå. Ofta sätter jag in dem på mitt Sparkonto + där jag i skrivande stund har 2,1 % ränta tills det att jag går in i någon aktie. Blir det sedan läge i något bolag så flyttar jag över pengar till kapitalförsäkringen.

Jag har lite som regel nu att alltid ha likvida medel redo och alltså inte binda allt i aktier, just för att kunna gå in och köpa när det blir stora fall på marknaden som vi kunnat sett vid flera tillfällen de senaste åren.

Den här månaden har jag köpt lite aktier och tänkte skriva några rader om varje köp. Först kommer en lista med alla köp samt inköpskostnad.

  • Ratos 54.50 kr
  • AstraZeneca 312 kr
  • Bilia 83.30 kr
  • SSAB 40.56 kr

En viktig tanke här är att jag investerar långsiktigt och för att få en bra direktavkastning på portföljen. Där räknar jag in de tre första köpen. SSAB är väldigt långsiktigt men mer om det längre ner.

Ratos

Ratos är i mina ögon ett otroligt välskött bolag. Aktien har tagit otroligt med stryk den senaste tiden och för inte så länge sedan såg vi en notering kring 100 kr. Det jag gillar mest med Ratos är den aggressiva utdelningsstrategin man har vilket har betalat sig bra till ägarna hittills.

Många menar på att Ratos har en skuldsatt industriportfölj som tar mycket stryk nu under rådande klimat i Europa. Visst kan det vara så men jag tror på långsiktighet och att man kan få en väldigt fin direktavkastning på denna investering om några år.

AstraZeneca

Astra säljer läkemedel och betalar utdelning. Det är ungefär så insatt jag är om sanningen ska fram. Vi kommer alltid behöva läkemedel i bra tider som dåliga. Denna post ser jag som en stabil position i utdelningstänket.

Bilia

Bilia noterades vid 140 kronor tidigare i år. Bolaget tar ofta stryk vid lågkonjunkturer i och med att man köper mindre bilar då. Men jag gillar affärsiden samt att man betalar en bra utdelning så därför börjar jag gå in lite smått på dessa nivåer. Man har även kunnat se att insiders köpt på sig en hel del på senare tid, något som jag ser som ett positivt tecken.

SSAB

Ja vad ska man säga om SSAB. Det går riktigt tungt för bolaget just nu och stålbranschen är rejält tillbakatryckt. Egentligen så har man inte kunnat se någon riktigt återhämtning från finanskrisen 2008 utan det har varit motvind ända till nu. Samtidigt så har man en tung skuldsättning i och med ett dyrt förvärv man gjorde innan finanskrisen.

Vad ser jag då hos SSAB som gör att jag vill investera i bolaget? SSAB är otroligt duktiga på det dem gör. Deras specialstål är världsledande och nischprodukter som man kallar detta för växer för varje år. Stålbranschen är tuff och tillbakapressad, vilket jag tror kommer hålla i sig den närmsta tiden. Men när det väl vänder så tror jag att SSAB kommer stå starkare än någonsin med sina nischstål, den förbättrade produktmixen samt besparingsprogram som träder i kraft.

Frågan är bara när detta sker? Jag är dock villig att vänta länge. Tror att detta är rimliga nivåer att börja köpa på. Går det ner mer kan jag bara fylla på.

Har du köpt några aktier på sistone? Dela gärna med dig.

Börja skapa Passiva Inkomster gratis hos Avanza!

Genom att skaffa ett gratis aktiekonto hos Avanza kan du redan idag börja bygga en portfölj som ger passiva inkomster.

Skapa Passiva Inkomster!

{ 3 comments… read them below or add one }

Johan oktober 29, 2012 kl. 10:14

Som vanligt är det alltid en intressant läsning på din blogg. 🙂 Du både inspirerar och gör en sugen på att själv lära sig om aktier.

Svara

Fredrik oktober 29, 2012 kl. 11:26

Tack Johan! Roligt att du är aktiv och kommenterar 🙂

Tycker helt klart att du ska lära dig mer om aktier. Både roligt och kan vara väldigt bra sparande.

Svara

Johan oktober 31, 2012 kl. 02:51

Haha, vet inte varför jag kommenterar hela tiden. Har blivit som en drog att följa din blogg.. Dina inlägg är 9,8 av 10 ggr läsvärda.

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: