När får domedagsprofeterna rätt om bostadskraschen?

För snart 10 år sedan var jag student och pluggade i en av sveriges större studentstäder. Några av klasskompisarna valde då att köpa sig bostadsrätter för att bo under tiden de studerade. För stunden tyckte nästan alla att dem var fullkomligt galna, priserna då kändes ju helt orimligt höga. Nu 10 år senare så skrattar de flesta åt priserna som var på den tiden. Som man enkelt kan räkna ut så blev det en väldigt bra affär för alla kompisarna som valde att köpa bostaden istället för att hyra. Men det som är intressant tycker jag, är hur blinda vi alla blir i stundens hetta. Hur vi redan då tyckte att allt var för dyrt även om det inte är nånting mot dagens nivåer.

På samma sätt som att det då kändes dyrt finns det personer som varje år går ut i media och varnar för den stundande bostadskraschen. Än så länge har vi inte sett den, men om någon skriker efter att vargen kommer år efter år så kommer personen till slut få rätt. Men frågar är bara när?

Jag är ingen person som tror på det här med timing. Varken när det gäller att försöka tajma aktiemarknaden eller när du ska tajma en eventuell bostadskrasch. Problemet med det senare är att även om du säljer ditt hus eller bostadsrätt så behöver du ju fortfarande någonstans att bo. Så enda alternativet då är en hyresrätt vilket passar långt ifrån alla.

Vad kan man då göra? Jag tycker det viktigaste är att du har koll på din boendeekonomi. Att du inte blint förlitar dig på att dagens räntor är det som kommer gälla för all framtid. Vad skulle det innebära för dig om din ränta blev dubbelt så hög? Du kanske skulle klara av att betala det, men sen då? Många lägger redan idag en alldeles för stor del av sina pengar på boendet. Med stigande räntor så skulle det blir ännu mer.

Så nu när vi än så länge inte befinner oss i en krisande bostadskrasch så bör du sätta dig i lugn och ro med boendematematiken. Vad lägger du på boendet idag och vad kan en höjd ränta innebära. En läxa du kommer tacka dig för att du gjorde medan det inte var kris på boendemarknaden.

Börja skapa Passiva Inkomster gratis hos Avanza!

Genom att skaffa ett gratis aktiekonto hos Avanza kan du redan idag börja bygga en portfölj som ger passiva inkomster.

Skapa Passiva Inkomster!

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: