Optionsprogram på jobbet

På företaget jag är anställd hos har du möjlighet att gå med i ett aktiesparprogram, eller optionsprogram en gång per år. Det fungerar så att du under hösten väljer hur stor del av din lön du vill avsätta. Maxgränsen här är 10% av din bruttolön, vilket jag valde att avsätta.

Dealen är sedan så att det varje månad i ett års tid kommer dras den summan du valt att sätta undan från din lön. Efter ett år kan du sedan välja att antingen få tillbaka pengarna med ränta, eller köpa aktier motsvarande den summa du satt undan, för priset som sattes för ett år sedan.

Låt oss säga att priset på aktierna den dag programmet startar är 10 kr per aktie. Ett år senare när du kan välja att köpa aktierna är de värda 13 kr. Då får du köpa dessa för 10 kr styck och har alltså tjänat 30% i det här fallet. Den “vinst” du gör kommer sedan klassas som inkomst av tjänst och skattas därefter.

Fördelaktigt att delta

Personligen så ser jag många fördelar med dessa program. Du kan hur det än är aldrig förlora pengar på det med tanke på att du får tillbaka pengarna med en viss ränta (ofta låg) ifall kursen har sjunkit och du därför inte vill förvärva aktierna. Samtidigt har du möjlighet att tjäna en hacka om kursen stiger.

Enda gången jag inte skulle gå med i programmet är om kurserna stigit kraftigt innan programmet startar, varav jag tror att det kommer vara lägre pris per aktie ett år senare.

Hur som helst så valde jag att gå med förra året och därmed avsätta så mycket jag bara kunde, vilket motsvarar 10% av min bruttolön. I november kommer jag förhoppningsvis köpa aktier och har kanske tjänat ett par procent. I dagsläget är kursen 17% högre vilket inte är fy skam, men det är en tid kvar till november så mycket kan hända.

Hur fördela pengarna

Frågan jag bollar nu är hur jag ska fördela dessa pengar när jag får dem.

Antingen tänker jag dunka in allt på billånet och få ner den utgifter rejält varje månad.

Alternativt investerar jag i aktier.

Det lutar dock mot att amortera större delen då jag vill bli av med billånet och samtidigt tror att det kan komma någon sättning på börsen, mindre eller större framöver.

Ska hur som helst bli roligt att få en rejäl klumpsumma där i november.

Har ni ett aktiesparprogram på ditt jobb och deltar du?

Börja skapa Passiva Inkomster gratis hos Avanza!

Genom att skaffa ett gratis aktiekonto hos Avanza kan du redan idag börja bygga en portfölj som ger passiva inkomster.

Skapa Passiva Inkomster!

{ 2 comments… read them below or add one }

Jimmy september 10, 2013 kl. 04:26

Hej

Aldrig hört något liknande faktiskt men verkar kul:)

Svara

Fredrik september 14, 2013 kl. 12:55

Ja det är ett väldigt bra sätt för folk att spara. De vänjer sig med en mindre lön och sedan efter ett år får de en hel månadslön extra och förhoppningsvis mer 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: