Pagetitle som h1 med WordPress

Till många av mina sidor har jag använt mig av wordpress och olika teman. Måste erkänna att jag är ett stort fan av just wordpress och när man väl blir van med det går det väldigt snabbt och enkelt att ta fram en snygg och välstrukturerad sida.

Myntet har dock även en baksida och i det här fallet handlar det om SEO och framförallt onpage-optimering. Har stött på en rad problem som kan vara lite kluriga om man inte är en inbiten programmerare, för hur det än är så går det mesta som har med onpage-optimering och wordpress att fixxa med lite kod.

Ett problem som jag har krånglat en del med är att jag för mina informationssidor vill att en page eller posts titel automatiskt ska vara [raw]<h1>[/raw].  I de flesta teman så är wordpress sidans titel [raw]<h1>[/raw] vilket då blir problem för dina undersidor som du kanske vill optimera för andra sökord.

Min första tanke var att man helt enkelt låter bli att skriva en titel på posten eller sidan och istället lägger in [raw]<h1>[/raw] taggen runt rubriken inne i själva posten. Detta löser bara problemet delvis och skapar snarare mer konstigheter än vad det löser något. Det som händer då är att du kan få problem med din meny som nu visar “tomma” inläggstitlar. Ett annat problem är att den egentliga titeln som har en länk till sig själv, fortfarande har kvar länken men som nu är osynlig. Så med andra ord så när man hovrar med muspekaren ovanför där titeln skulle vara så dyker en osynlig länk upp vilket varken är snyggt eller särskilt smart.

För min del ville jag även ta bort inlänken till sidan med tanke på att det känns onödigt att ha en länk som enbart länkar till den sida man redan är inne på. Min lösning på det hela känns löjligt enkel men funkar i alla fall för mig.

Till sist, lösningen på problemet
Det jag gjorde var helt enkelt att gå in i css filen, eller som i temat jag använde så fanns det en direkt inputsida för css kod. Där la jag in följande:

[raw].title
{
display: none;
}[/raw]

Det som då händer är att man väljer att inte visa titlarna (och därmed inte heller titelns länk) på någon sida, vilket var precis det jag var ute efter. Med den här koden inlagd i css mallen kunde jag sedan ha kvar titlarna i redigeringsläge av inlägget så inte menyn crashade, och sedan lägga in [raw]<h1>[/raw] taggen med titeln i själva texten. Svårare än så vart det inte.

Jag är medveten om att man kan göra sådana ändringar i koden hos post.php osv men i mitt fall så var jag inte helt hundra på vad och hur jag skulle ändra, så jag löste det helt enkelt på detta sätt.

För övrigt så kan jag rekommendera en guide om SEO för wordpress skriven av Tobias Nyholm på SEO-forum.se. Där finns det mycket läsvärt för oss som använder wordpress mycket.

Börja skapa Passiva Inkomster gratis hos Avanza!

Genom att skaffa ett gratis aktiekonto hos Avanza kan du redan idag börja bygga en portfölj som ger passiva inkomster.

Skapa Passiva Inkomster!

{ 6 comments… read them below or add one }

Stefan Nilsson november 29, 2010 kl. 01:15

Problemet är du inte döljer titeln för sökmotorerna som inte laddar in CSS. Jag rekommenderar starkt att du går in i temat och ändrar PHP-filen så att titeln blir rätt. På tal om SEO så upptäckte jag att du har närmare 100 rader CSS-kod i källkoden på denna sajten pga “Weaver V1.4 subtheme”. Detta bör du flytta över till en egen CSS-fil som laddas in precis som style.css

Svara

Fredrik november 29, 2010 kl. 04:22

Stefan, men om nu sökmotorn ser den så är det fortfarande en h2 tag och har relevanta ord i sig.

Ska kolla över för denna sida. Har inte ändrat något i princip här på bloggen då jag haft mycket att göra i skolan och med andra sidor. Men tack för tipset 🙂

Svara

Nabil november 29, 2010 kl. 05:06

Ser att Stefan snackat CSS-filer ovan. Mitt tips till dig är inte att enbart flytta över din CSS till en extern fil. Mitt tips är att du slår samman alla dina CSS-filer till en enda fet fil. På så vis minskar du antalet HTTP-requests och din sida laddar snabbare 😉

Svara

websimon december 3, 2010 kl. 03:21

Det är lite lurigare än att ändra i css:en för att få ett wordpresstema som är sämre byggt i seo perspektiv att fungera rätt. Det är bättre att köra på ett tema från början som har de rätta kodstrukturerna istället för att modda temat men man kan fixa rubrikerna rätt enkelt med hjälp av lite if satser i headern så att allt sitter rätt.

Själv använder jag då de inbyggda funktionerna is_single(), is_page() för att sätta rubrikerna där korrekt. Om du vill ha färdig kod så går det säkert att fixa.

Svara

Fredrik december 3, 2010 kl. 05:31

Simon använder du Thesis till alla dina informationssidor osv? 🙂

Svara

Websimon december 4, 2010 kl. 12:41

Ja för tillfället gör jag det på alla utom en som rullar på mitt eget tema..

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: