Direktavkastning Aktier som Passiv Inkomst

Idag ska vi ta oss an ett nytt sätt att tjäna pengar passivt. För er som är nya här på sidan så startade jag sen en tid tillbaka en artikelserie där jag kommer skriva om olika passiva inkomster och hur du kan bygga upp dina egna pengamaskiner som efter att arbetet är klart kommer tjäna pengar åt dig oavsett om du ligger på stranden eller umgås med dina vänner. Passiva inkomster är för mig en stor passion och jag jobbar själv nästan dagligen med att bygga på mina pengamaskiner. Idag kommer jag skriva om aktier som har en så kallad direktavkastning och helt enkelt delar ut en vissa summa pengar till sina aktieägare.

Vad är direktavkastning?

För er som är nya på det här med aktier och terminologin kring detta så tänkte jag börja med att förklara vad direktavkastning handlar om. Först och främst så bör man påminna sig om att aktier är ett delägande i företaget. Äger du exempelvis några H&M aktier så innebär det att du äger en viss del av företaget. Storleken på delen beror på hur många aktier det totalt finns. Om ett aktiebolag har 200 000 000 aktier och du äger 100 000 000 så äger du med andra ord halva företaget.

Tanken med ett företag är att man i slutändan ska gå med vinst (varför annars starta ett företag?). Det är sedan med vinsten som det här med direktavkastning kommer in. För att göra det enkelt så kan man göra två saker med vinsten i företaget. Antingen så behåller man vinsten för att kanske kunna expandera. Har man inget behov av pengarna just nu så kan man istället dela ut vinsten till ägarna, alltså du som aktieägare. Det här är alltså en direktavkastning vilket anges som en procentuell siffra. Det den siffran i sin tur talar om är hur mycket utdelning man får i förhållande till vad du betalar för aktien. Som exempel så ger ett företag som betalar 5 kr i aktieutdelning och kostar 100 kr per aktie en direktavkastning på 5%.

Är man en långsiktig investerare så är detta oftast intressant och man vill ha en så hög direktavkastning som möjligt i portföljen. Ett sätt att se på detta är att du blir inte lika beroende av att aktiekursen ska gå upp om du inte tänker sälja inom en snar framtid utan istället håva in pengar passivt via aktieutdelningen. Det finns mycket att lära sig om det här området men tanken är inte att du ska bli en expert på en gång utan snarare få en känsla för vad det här med direktavkastning är och hur det blir en passiv inkomst.

Öppna ett Gratis aktiekonto

Hur börjar man handla med aktier om man aldrig gjort det innan? Ett sätt är att öppna en aktiedepå hos din bank. Har du en traditionell bank så är detta inte att rekommendera då de ofta tar ut höga avgifter som kommer äta på dina sparade pengar. Det finns betydligt enklare och framförallt billigare alternativ!

Den bank som jag använder för allt mitt sparande är Avanza Bank. Jag är en av alla deras supernöjda kunder och jag har även rekommenderat Avanza till släkt och vänner som frågat mig om hur de kan börja handla med aktier. Fördelen här är att man kan handla med mindre belopp som man kanske vill till en början då man är ny på området med tanke på att de har marknadens lägsta avgifter. När jag började med aktier så skaffade jag ett Minikonto hos Avanza där man har ett minimi-courtage på 9 kr. Detta kan du jämföra med 99 kr vilket de större bankerna ofta tar ut för att du ska kunna göra en affär.

Du slipper med andra ord betala en massa onödiga pengar i avgifter och kan lägga mer på själva sparandet.

Att öppna ett konto är gratis
Att öppna ett konto är enkelt. Här tänkte jag förklara hur du går till väga.

direktavkastning aktier

  1. Gå till Avanza.
  2. I det första av tre steg ska du välja vilket typ av konto du vill ha. Det är inte jätteviktigt att du bestämmer vad du vill ha redan nu då du enkelt kan öppna respektive kontotyp när du vill. Kort så kan du välja mellan Aktie- & Fondkonto samt Kapitalförsäkring. Det förstnämnda är ett klassiskt aktiekonto där du själv är ägare samt betalar skatt på vinsterna. I en kapitalförsäkring så blir du inte direkt ägande och betalar heller inte någon vinstskatt. Istället tas en avgift ut på själva depån i slutet av varje år. Är du osäker på vad du ska välja kan du kryssa för båda alternativen för att sedan läsa på mer om vad som skiljer dessa åt.
  3. Fyll sedan i dina personuppgifter och bekräfta.
  4. Nu kommer du få hem ett avtal från Avanza som du ska skriva under samt skicka tillbaka. Detta är något som man måste göra enligt lag. Skicka snabbt tillbaka de påskrivna papperna för att så snart som möjligt kunna handla med aktier.
  5. När allt är inskickat och klart kan du sätta in sparpengar och investera dessa i aktier.

Ett tips är att även öppna ett sparkonto +. Där kan du få en ränta på 2,75% utan att binda upp något kapital. Perfekt om man vill låta pengarna vila från aktiemarknaden.

Hitta bolag med hög direktavkastning

Nu när du öppnat ditt aktiekonto så är det dags att jämföra olika företag. Observera att man inte enbart ska bedöma bolagen utifrån deras direktavkastning, men då det här inlägget handlar om just passiva inkomster så är det vad vi kommer titta på. När du går in på olika bolags hos Avanza så har varje aktiebolag en liten dataruta där du kan se de vanligaste nyckeltalen. Där kan du även se aktiens direktavkastning.

Vad är då en bra direktavkastning? Ja det är väldigt svårt att säga. Själv så tycker jag inget under 5% är intressant om man bara talar om direktavkastning. Här gäller det för dig att väga bolag mot varandra.

Klicka här för att gå till Avanza

Observera!

Att handla med aktier medför alltid en risk. En aktie kan gå upp likväl som den kan gå ner. Du ansvarar själv för dina egna affärer och beslut. Kom ihåg att ett bolag inte behöver vara bra bara för att den har en hög direktavkastning. För att analysera ett bolag och avgöra om det är en bra investering så krävs oftast betydligt mer. Men vill man investera i en aktie som ger utdelning så att man kan få pengar passivt så är direktavkastningen viktigt. Kom ihåg att titta på om bolaget delat ut utdelningar varje år och även under sämre tider. Titta även på hur tillväxten för utdelningen varit.

Det här inlägget är inte tänkt att göra dig till en börshaj utan snarare ses som en introduktion till hur du kommer igång och kan handla med aktier till låga avgifter. Lycka till med dina investeringar och byggande på dina passiva inkomster!

Börja skapa Passiva Inkomster gratis hos Avanza!

Genom att skaffa ett gratis aktiekonto hos Avanza kan du redan idag börja bygga en portfölj som ger passiva inkomster.

Skapa Passiva Inkomster!

{ 7 comments… read them below or add one }

Jonas november 2, 2011 kl. 10:07

Har också avanza men stör mig som f-n på att de inte tillåter att man använder lösenord med specialtecken längre. Sämre säkerhet än de andra bankerna, känns såklart mindre tryggt.

Svara

Fredrik november 2, 2011 kl. 10:15

Jo det är lite dumt men samtidigt så är det omöjligt att flytta pengar till något annat konto än ditt egna. Och skulle någon hacka ditt konto och ändra i dina innehav så tror jag avanza står för det.

Svara

filmtips november 4, 2011 kl. 03:05

Även jag började spara i utdelningsaktier för något år sedan. Började självklart med H&M och sedan till några andra kända företag som brukar ge utdelning (exempel Skistar och clas ohlson)

Har väl blivit lite pengar från utdelningar redan. Ska bli riktigt intressant vart det bär av om ett decenium 🙂

Brukar du läsa 40procent20ar? Väldigt intressant läsning inom ämnet!

Svara

Fredrik november 4, 2011 kl. 04:34

4020 är helt klart en blogg jag följer. Hans blogg har blivit lite av ett centrum för ekonomibloggare samt att han skrivit riktigt mycket intressant kring utdelningsinvesteringar.

Svara

P2m mars 11, 2012 kl. 10:54

Andra bolag som ofta varit bra direktavkastare är många banker, Swedish Match, Telia, Electrolux..
Tänkte bara bidra med några flera..

Svara

Fredrik mars 12, 2012 kl. 08:49

Bra tips där, själv gillar jag Handelsbanken skarpt.

Svara

Utdelningsaktier mars 14, 2012 kl. 09:05

En annan klassiker är tele2. Skall bli intressant att se var framtiden tar vägen med den aktien. NCC är också en spännande utdelningsaktie.

Bra blogg förövrigt!

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: