Passiva inkomster – Investera i Fastigheter

Då var det återigen dags att dra vidare i den populära inläggsserien om passiva inkomster som ni kunnat följa här på bloggen. Som ni kanske vet så är min stora dröm att en dag kunna försörja min livsstil enbart genom passiva inkomster och jag jobbar dagligen med att bygga upp dessa. Jag brukar likna passiva inkomster med pengamaskiner som man lägger ner arbete och bygger vid ett tillfälle så att de sedan kan fortsätta producera pengar åt dig utan att du behöver göra något mer arbete. Det innebär att du istället kan ägna dig åt alla saker du älskar att göra. Vem skulle tacka nej till att tjäna en normal månadslön medan man ligger på stranden i något exotiskt land? Inte jag i alla fall.

Idag tänkte jag prata om att investera i fastigheter och förvaltning av dessa för att skapa en passiv inkomstström.

 

Passiva inkomster från fastigheter

Man kan fråga sig på vilket sätt fastigheter kan ge en passiva inkomster. Jag tänkte kommentera det snart men först kan det vara intressant att se på vilka olika sätt du kan tjäna pengar på just fastigheter. Här tänkte jag lista några av de olika områden inom fastighetsinvestering som kan vara intressant om man vill bygga upp en passiv inkomstkälla.

  • Köpa ett hus för att sedan hyra ut detta. Det här är nog vanligare än man tror och många familjer efterfrågar faktiskt att kunna hyra en bostad då man kanske inte har råd med insatsen men samtidigt vill bo i ett hus.
  • Köpa lokaler som man sedan hyr ut till företag. Av flera personer som jag talat med som ägnar sig åt just fastighetsinvestering så säger de flesta att det är mer fördelaktigt att hyra ut till företag än privatpersoner. Anledningen till det är för att man då kan bestämma över hyra mycket mer. Det är betydligt mer reglerat kring den frågan när det gäller att hyra ut till privatpersoner.
  • Köpa hyresfastighet med flera lägenheter som man sedan hyr ut. Det här är väl egentligen det klassiska exemplet när man tänker på fastigheter. För egen del så är det sånna här typer av fastigheter som jag ska förvärva och sedan förvalta.
  • Köpa en lagerlokal och hyra ut förvaringsutrymme till folk. Kanske en lite mer udda typ av investering men samtidigt otroligt eftertraktad i många städer. Kan verkligen vara ett bra alternativ att börja med.

Det här var några av de vanligaste typerna på fastigheter som man kan investera i för att skapa en passiv inkomst. När man väl köpt fastigheten hur ska man då bära sig åt för att skapa en passiv inkomst från det?

 

Att bygga ett fastighetsbolag

Förmodligen skulle ingen som förvaltar en hyresfastighet skriva under på att det är en snabb väg till förmögenhet som inte kräver något jobb längs vägen. Jag räknar med att behöva göra det mesta själv med mina första fastigheter just för att kunna lägga pengar på amorteringar och att bygga värde i bolaget. Så till en början kan detta knappast ses som en passiv inkomst.

Men precis som många andra pengamaskiner som vi bygger så krävs det ett inledande arbete och i det här fallet kommer det kräva väldigt mycket arbete. Jag är dock villig att lägga ner det arbetet för en dag, när man byggt tillräckligt med värde i fastighetsbolaget och förvärvat några fler fastigheter så kan man helt plötsligt anlita folk att göra alla de där sysslorna du fick göra själv innan. Nu börjar det mer och mer likna en passiv inkomst. Ju fler fastigheter du förvärvar som är lönsamma och kan dela på dessa kostnader desto mer passiv blir inkomsten.

 

Mitt fastighetsbolag

Som ni är bekanta med vid det här laget så har jag ett stort mål att starta ett fastighetsbolag framöver. Jag kommer sedan bygga på det som jag bygger på mina webbprojekt och övriga delar i min passiva inkomstportfölj så att jag en dag blir oberoende och får mina passiva inkomster oavsett om jag ligger på stranden eller är med vänner.

Börja skapa Passiva Inkomster gratis hos Avanza!

Genom att skaffa ett gratis aktiekonto hos Avanza kan du redan idag börja bygga en portfölj som ger passiva inkomster.

Skapa Passiva Inkomster!

{ 21 comments… read them below or add one }

Kampen mot index januari 19, 2012 kl. 02:08

Lycka till med ditt fastighetsbolag. Vi får se vem som startar ett först 😉

Svara

Fredrik januari 19, 2012 kl. 06:34

Ja! Vore roligt att utbyta idéer när vi båda är igång kampen! 🙂

Svara

Martin januari 19, 2012 kl. 10:27

Väldigt intressant inlägg, och blogg(?) i övrigt. Men skulle gärna se lite mer djupgående. Fördelar nackdelar med de olika alternativen.
Är inne på samma linje som dig, att en dag kunna leva av en egen pengamaskin.
Har lite funderingar. Hur ser du på utdelningsaktier vs. fastigheter? Känns som aktierna kräver betydligt mindre arbete bakom avkastningen men det kanske speglar sig sen i %, vad vet jag. Du kanske är bättre insatt! 🙂

Svara

Fredrik januari 19, 2012 kl. 10:34

Det här inlägget var mest tänkt som en introduktion så ska helt klart tänka på att skriva mer ingående om det du tar upp framöver.

Kul att du också är inne på att bygga pengamaskiner, det är ju otroligt spännande och vilket känsla när man sedan kan leva på det 🙂

Angående utdelningsaktier v.s fastigheter så skiljer de sig väldigt olika. Dels så gillar jag att ha tillgångarna diversifierade så att man exempelvis inte enbart satsa på aktier, men precis som du säger så kräver ju aktier mindre jobb i viss mening. Men för mig personligen så ser jag det här med att bygga upp ett fastighetsbolag som en stor och rolig utmaning samtidigt som det ger möjlighet till en stor pengamaskin efter ett tag.

En väldigt stor skillnad dock är det här med belåning. Jag är inte speciellt pigg på att belåna aktier för tillfället, har aldrig gjort det och planerar inte att göra det. Däremot så är jag inte emot att belåna fastigheter. Och får man snurr på det hela så kommer även dina belånade pengar att arbeta för dig och visst att banken ska ha betalt för att du lånar deras pengar, men förmodligen så kommer det bli mer över.

Svara

Martin januari 20, 2012 kl. 01:06

Jag ser fram emot fortsättningen då det är ett väldigt intressant ämne!
Min egen pengamaskin började jag bygga i höstas och nu framåt våren kommer den första passiva avkastningen. Mycket spännande ska det bli att se hur den kommer utveckla sig!

Belåning av fastigheter ser jag inte heller som något problem. Har svårt att se att centralt belägna fastigheter skulle sjunka i pris under en längre tid. Klart det kommer dippar. Men folk kommer alltid vilja bo i “centrum” så fastigheterna kommer alltid att vara attraktiva!
Får man fråga vart någonstans du pluggar?

Hälsningar

Martin

Svara

Fredrik januari 20, 2012 kl. 06:15

Visst är det så, läget är A och O och tror precis som dig att dippar kommer, men folk kommer alltid vilja bo centralt och där är ytorna ofta begränsade med att bygga nytt.

Jag pluggar till civilingenjör på uppsala universitet. Fast är inne på sluttampen så har precis kört igång med mitt examensarbete denna vecka 🙂

Svara

Martin januari 20, 2012 kl. 09:22

Spännande, funderar själv på att börja studera till hösten och i så fall till civilingenjör.
Hur blir 2012 tror du? För din del. Handlar det om att bygga vidare på hemsidorna eller går du vidare till något annat?

Svara

Legendarisk januari 21, 2012 kl. 09:50

Min plan är att expandera företaget och därmed alla webbprojekt. Jag kommer slutföra studierna samt leta ett jobb som civilingenjör. Sedan kommer jag bygga på mina pengamaskiner i rask takt och bara njuta av liver under tiden 😉

Svara

Anders L januari 21, 2012 kl. 02:30

Hyra ut lokaler ger högre direktavkastning p.g.a högre risk för vakanser – folk måste alltid bo nånstans, men de måste nödvändigtvis inte hyra nån lokal. Folkförflyttningar går dessutom relativt långtsamt i Sverige – även om en ort drabbas av stora företagsnedläggningar så flyttar folk inte direkt, då Sverige har relativt generösa socialförsäkringar – men lokalerna töms snabbt, och troligen har företagen skjutit på att betala hyran ett tag innan de kursar.

När du väl reggat ditt fastighetsföretag så kan du använda dig av en gratisdag på fastighetsvärderingsföretaget Datschas sida (det kostar extrema summor att ha en prenumeration där)

Köper du hyresfastigheter i städer med minskande befolkning/risk för vakanser, så tänk på att köpa ett lite större objekt (inte så lätt om man inte har nåt större kapital å börja med förvisso) för att inte hamna i en statistisk avvikelse så att säga – säg ett hus med 5 lägenheter, befolkningen minskar med 1 % om året, i teorin skulle du alltså tappa en hyresgäst vart 20:e år, men du kan ju ha otur och alla dina hyresgäster lämnar år 1, och du lyckas inte hitta några nya.

Svara

Fredrik januari 21, 2012 kl. 03:32

Tack för en riktigt bra kommentar Anders! Hade faktiskt inte hört om den där sidan förut och ska helt klart kolla in den när det blir aktuellt.

Äger du själv några fastigheter?

Svara

Destination Miljonär januari 21, 2012 kl. 03:00

Härligt, många som sitter med samma ide! =)
Har själv varit inne på tankar om fastigheter, dock finns det inte så många intressanta fastigheter i mitt område ännu.

Vi får gå ihop så löser det sig 😉

Svara

Fredrik januari 21, 2012 kl. 03:30

Hej Destination Miljonär! Ja vi är nog en hel del som intresserar oss för det här med fastighetsinvesteringar. Välkommen till gänget 😉 Var gärna med och diskutera när jag skriver inlägg om fastigheter, alltid roligt att ta del av andras ideer och tankar.

Svara

Destination Miljonär januari 21, 2012 kl. 05:09

Jodå, jag ska försöka lägg mig i så mycket som möjligt 🙂

Svara

Fastighetsintresserad februari 8, 2012 kl. 11:40

Det tråkiga med att hyra ut del av egen bostad eller en extra lägenhet som man har förfogande över som privatperson är beskattningen och hyresregleringen.

1. Hyresregleringen gör att du inte kan ta alltför hög hyra, oavsett efterfrågan. Dessutom är dina omkostnader totalt ointressanta i sammanhanget då bruksvärdesprincipen råder så du kan inte kalkylera efter kostnader plus marginal eller liknande.

2. Beskattningen är tråkig där du bara har ett litet grundavdrag för eventuella omkostnader och sedan beskattas på resten. Grundavdraget täcker sällan kostnader för slitage, värdeminskning, elektricitet och övriga omkostnader.

Har en hemsida där jag samlar fakta regelbundet om fastighetsinvesteringar, den är inte komplett ännu men det finns information om bolagsformer, avskrivningar, lite andra regler och länkar kring fastighetsinvesteringar.

Svara

Fredrik februari 8, 2012 kl. 01:57

Tack för en bra kommentar! Kikade även in på din sida en snabbis. Skulle du kunna utveckla det där med avdragen lite mer.

Svara

Fastighetsintresserad februari 29, 2012 kl. 05:11

Hej, ursäkta det sena svaret, har inte surfat förbi här på ett tag. Jag har upptäckt att beskattningsreglerna faktiskt ändrats väldigt nyligen. När jag hyrde ut min bostad senast var det i princip bara ett grundavdrag på 12 000 SEK. Numera är det avdraget höjt till 18 000 SEK och dessutom får du göra lite mer avdrag ovan på det, beroende på vad du hyr ut.
Bra ändring tycker jag, men, tråkigt att den inte kom innan jag hyrde ut här om året, då hade man kanske haft en chans att gå plus efter att räntor och amorteringar också räknats in. Men, det var ju bättre än att stå med en tom lägenhet såklart.

Mycket mer information och länkar finns på min hemsida här, där förklaras det i sin helhet:

http://www.fastighetsinvest.com/lagar-regler/hyra-ut-din-egen-bostad/

Svara

Fredrik november 20, 2013 kl. 07:00

Bra post!

Jag är inne på att köpa första fastigheten snart. Hoppas inom ett halvår. Tror det bör gå att lösa med vissa besparingar jag har samt ett lån från mina föräldrar.

Har läst mycket på http://www.larsdyrendahl.com med. Han har ganska mycket bra information om fastigheter som hjälpt mig komma igång med.

Skitbra att det finns så många som skriver seriöst om ämnen som kan hjälpa fler bli bättre!

Svara

Fredrik november 20, 2013 kl. 10:13

Hej Fredrik!
Roligt att du gillar inlägget. Jag brukar också läsa Lars blogg, han skriver mycket intressant där. Kommer försöka skriva mer om fastigheter framöver.

Lycka till med dina fastighetsaffärer! 🙂

Svara

Johan juni 9, 2014 kl. 05:44

Hej!?
Tack för tipsen!
Kan du rekommendera några flera hemsidor för att lära sig allt
det behövs att lära sig om fastighetsinvesteringar?!
Hur går det för dig själv?
Förutom att skapa en passiv inkomst från fastigheter, vilka andra sätt
att skapa passiv inkomst har fungerat bäst för dig
/Johan

Svara

Fredrik juli 16, 2014 kl. 04:31

Hej Johan!
Mest framgångar för min del har jag haft online när det kommer till att skapa passiva inkomster.

Här handlar det om att bygga webbplatser med bra informaton som sedan genererar inkomster passivt även om du inte jobbar aktivt med sidan.

På fastighetsfronten så har det inte hänt så mycket när det gäller passiva inkomster. Har investerat i lite lägenheter som jag renoverat och sålt, men inte investerat i någon hyresfastighet ännu även om jag ständigt letar efter intressanta objekt som finns här i närheten där jag bor.
/Fredrik

Svara

Johan juni 9, 2014 kl. 05:47

Hej Fredrik!
Jag såg att det kom med ett frågetecken i mitt inlägg efter “Hej”, det var inte meningen.
/Johan

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: