Passiva inkomster – Räntekonto

En mycket klok man vid namn Albert Einstein lär en gång ha sagt att ränta-på-ränta effekten är världens åttonde underverk. Börjar man räkna på det så inser man ganska snart att det ligger mycket i det. Ett väldigt enkelt sätt att spara på som många personer gör indirekt (men på dåliga villkor) är via ett räntekonto. Kärt barn har många namn och för dig så kanske det är mer bekant att säga sparkonto, eller fasträntekonto. I vilket fall som helst så är det lika enkelt som det låter. Man sätter helt enkelt in pengar på ett konto och får pengar passivt i form av ränta som betalas ut.

Det här är alltså en klar kandidat till en passiv inkomst, även om avkastningen inte är optimal alla gånger. Om du är som större delen av folket som inte har tid eller lust att se över sitt sparande så har du säkert ett vanligt sparkonto via din bank, dit du kanske för över pengar som blir över från lönekontot när alla räkningar är betalda. Enkelt och smidigt men samtidigt inte speciellt smart. Det är nämligen så att räntan oftast är betydligt lägre än vad marknaden faktiskt har att erbjuda. Kikar jag exempelvis in på mitt vanliga sparkonto hos Swedbank så ser jag att räntan endast är 0,60 % om summan understiger 50 000 kr! Det är med andra ord rena rånet och vore vansinne att trycka in alla sina pengar där med tanke på att herr inflation då sakta men säkert kommer äta upp kapitalet.

Det finns bättre alternativ som varken är svårare eller krångligare! I det här inlägget så kommer jag gå igenom några av de vanligaste sparkontona som erbjuds idag samt skriva några kommentarer till dessa.

Få bästa räntan på dina pengar!

Här under följer en tabell med några olika sparkonton som Du kan skaffa redan idag. Jag ska skriva om fördelar och nackdelar som du sedan kan ta hjälp av för att avgöra vad som passar just dig. Jag kommer inte ta med storbankerna då jag tror att de flesta har koll på dessa samt att räntorna ofta är betydligt sämre än vad många andra erbjuder (se exemplet med Swedbank).

SparkontoHögsta räntaKommentarLäs mer
sparkonto
5%
- Konto med eller utan uppsägningstid.
- Räntan utbetalas i slutet på varje kalenderår.
- Uttag utbetalas inom tre bankdagar.
- Gratis byta till ett konto med längre uppsägningstid och högre ränta.
Till Akelius
sparkonto
3,10%
-Inga Avgifter!
-Obegränsad insättning
-Högre ränta ju längre bindingstiden är
-Obegränsat med fria uttag
-Utbetalning månadsvis
Till Avanza

Kom ihåg att många bäckar små kan bli till en stor å som man brukar säga. Varför ska du få mindre ränta på dina surt förvärvade pengar när du med några enkla knapptryck kan öppna ett Gratis sparkonto med betydligt bättre ränta redan idag!

Börja skapa Passiva Inkomster gratis hos Avanza!

Genom att skaffa ett gratis aktiekonto hos Avanza kan du redan idag börja bygga en portfölj som ger passiva inkomster.

Skapa Passiva Inkomster!

{ 13 comments… read them below or add one }

JobbochFirma januari 27, 2012 kl. 04:20

Viktigt att nämna att Akelius har ett max på 50 000, mer går inte att spara där. De omfattas heller inte av bankgarantin.

Svara

Fredrik januari 28, 2012 kl. 08:50

Jo det har du rätt i. Avanzas sparkonton omfattas däremot av insättsgarantin samt har obegränsad insättning.

Svara

Rasmus januari 28, 2012 kl. 09:25

Jaha, gränsen ligger på 50.000 kr… Tänkte att där va någon hake när där erbjuds så bra ränta 😉 Annars hade jag signat upp ett konto direkt !

Svara

Fredrik januari 28, 2012 kl. 11:13

Egentligen handlar det nog om hur mkt pengar man har att förvalta. För många så är nog 50 000 kr rätt mycket och då man inte enbart bör ha pengar på ett räntekonto kan just Akelius vara ett bra alterntativ för den delen av sparandet som man faktiskt väljer att placera på räntekonto 🙂

Svara

Kent januari 28, 2012 kl. 11:15

Visst kan det vara en hake att man “bara” kan placera 50 tkr men samtidigt så brukar jag inte ha mer än runt 40-50 tkr på rent räntekonto och där har jag valt att ha dem på ett akelius konto med 5% ränta :). Fungerar hur bra som helst.

Svara

Fredrik januari 28, 2012 kl. 11:19

Jag tycker också att det är ett bra alternativ. Framförallt för alla dem som har svårt att inte handla med pengar man har på ett räntekonto. Sätter man istället in dem hos ex akelius så är risken betydligt mindre att man ska handla upp dem, samtidigt som de växer med 5 % 🙂

Svara

Rockstarmange januari 28, 2012 kl. 11:17

Jag öppnade nyligen ett akelius sparkonto med 5% ränta då jag blev så lack när jag inte fick mer än någon ynka procent på min banks sparkonto. Satte in 50 000 kr och tycker det är ett bra sätt att stoppa undan pengar som samtidigt växer med en godkänd ränta. Kan varmt rekommenderas.

Svara

Fredrik januari 28, 2012 kl. 11:20

Kul att du är nöjd med kontot :), får man fråga vilken bank du har?

Svara

Daniel januari 28, 2012 kl. 12:39

Du vet vad man säger:

“The greatest shortcoming of the human race is our inability to understand the exponential function” 🙂

Jag har lagt av mig lite med mitt investerande på sistone. Om man skulle fixa nån automatisk kanal från Styrkelabbet och rakt in till Avanza kanske…

Svara

Fredrik januari 28, 2012 kl. 04:59

Hehe ja det är väl inte helt fel 🙂
Hur går det med styrkelabbet föresten? Visst hade du en e-bok på gång väl? 🙂

Svara

Daniel januari 29, 2012 kl. 12:22

Jo, det går så sakta framåt! Har börjat synas mer och mer (äntligen!) i sökresultaten vilket börjar visa sig på trafiken, så nu har jag börjat kika mer på själva “monetize”-biten. Framförallt hade det vart kul att få Adsense att fungera bra, men klickration är våldsamt dålig på de annonser som finns på sidan i nuläget.

Jo, en halvskriven e-bok har jag, men just nu ligger den lite på is på grund av lite andra tankar om vad jag kanske ska inrikta den om. 😉 En e-bok kommer det att bli förr eller senare, men just nu ökar trafiken såpass stadigt att det är mycket roligare att lägga tiden på den biten + att trixa med annonser.

Kommer du förresten på ett listigt sätt att använda annonser på min sida är jag dig evigt tacksam!

Svara

Rasmus januari 28, 2012 kl. 03:06

Jo, absolut. Det är ett kanonalternativ och 5% är det inte många som erbjuder. Men jag började drömma lite, har nämligen börjat spela Lotto för att vinna drömvinsten…..

Hade varit fint att sätta in 80-90 miljoner och få 5% ränta på dessa 😉 Men å andra sidan, vinner man så mycket pengar kanske man klarar sig ändå.

Får helt enkelt ta itu med detta “jätteproblem” när jag vinner 🙂

Svara

Fredrik januari 28, 2012 kl. 05:03

Haha det är sånna typ av problem man vill brottas med, hur man ska förvalta sin drömvinst ;).

Jag har också en stående lottorad som jag kört ett tag. Vore fint med ett extra tillskott till fastighetsbolaget sen 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: